Het gevaar van rubberkorrels op kunstgrasvelden | Zembla

Описание к видео Het gevaar van rubberkorrels op kunstgrasvelden | Zembla

Al jaren zijn er zorgen over rubberkorrels die op kunstgras liggen. De rubberkorrels zijn gemaakt van vermalen autobanden. Die autobanden horen officieel bij het chemisch afval. De rubberkorrels zijn dan ook vervuilend voor het milieu, blijkt uit onderzoek van Zembla. Volgens deskundigen zijn de effecten van rubberkorrels op onze gezondheid, met name bij kinderen, ook nog niet goed onderzocht.

Er zijn wel mensen die sterke vermoedens hebben dat de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor onze gezondheid. De Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin houdt een lijst bij met spelers die veel op kunstgrasvelden spelen en kanker hebben gekregen. Er staan ongeveer 200 mensen op haar lijst, waarvan er meer dan 100 keeper zijn. Als keeper kom je meestal het meest in aanraking met de rubberkorrels op het kunstgrasveld, omdat je veel naar de grond duikt. Dat vertelt ook Lewis Maguire. Hij was jarenlang keeper en speelde op kunstgrasvelden waar de rubberkorrels op lagen. Hij kreeg lymfeklierkanker. Zijn vader vermoedt dat er een verband is tussen zijn ziekte en de rubberkorrels op de kunstgrasvelden.

Hoe zit dat in Nederland? In 2016 onthult Zembla dat het onderzoek dat de overheid liet uitvoeren naar de veiligheid van rubberkorrels op kunstgrasvelden, niet goed is uitgevoerd. En dat terwijl er in ons land ruim 2.000 kunstgrasvelden bezaaid zijn met deze rubberkorrels. Daarom moest het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onder grote tijdsdruk een nieuw onderzoek uitvoeren naar de rubberkorrels. Zij kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het veilig was om op kunstgras te sporten waar de rubberkorrels op liggen. Desondanks waren sommige deskundigen het niet eens met deze conclusie.

Dat zit zo: op het moment dat het RIVM onderzoek doet naar de veiligheid van rubberkorrels op kunstgrasvelden, voert de VU in Amsterdam ook een onderzoek uit met embryo's van zebravisjes. In dat onderzoek gebeurt iets opmerkelijks: alle embryo's gaan dood. Het RIVM doet niets met het onderzoek uit Amsterdam en zegt geen zebravissen te gebruiken om gezondheidseffecten bij mensen vast te stellen. Reden hiervoor is volgens het instituut dat er geen conclusies kunnen worden verbonden aan gezondheidseffecten bij mensen.

Inmiddels heeft de EU een verbod aangekondigd op allerlei microplastics, waaronder rubberkorrels. Vanaf 2031 mogen de rubberkorrels dus niet meer gebruikt worden op de kunstgrasvelden. Tot die tijd liggen de rubberkorrels nog gewoon op de kunstgrasvelden - en zijn er een hoop mensen die hierop blijven sporten.

In deze video ontdek je meer over ons onderzoek naar de risico’s van rubberkorrels. Je ziet bijvoorbeeld hoe de rubberkorrels onder en rondom kunstgrasvelden precies voor milieuvervuiling zorgen. We leggen ook uit waarom wetenschappers blijven twijfelen over de veiligheid van rubberkorrels om op te sporten.

Onderzoek door: Roelof Bosma, Frans Glissenaar en Norbert Reintjens
Presentatie: Lilit Martirosova
Eindredactie: Roelof Bosma
Montage: Joachim Spruijt
Productie: Jennifer Burger
Animaties: Ernst Ruijgrok, Jules Parijs en Laura van Ooij

Check alle afleveringen op NPO Start:
Gevaarlijk spel 1: https://npo.nl/start/serie/zembla/sei...
Gevaarlijk spel 2: https://npo.nl/start/serie/zembla/sei...
Tot op de bodem: https://npo.nl/start/serie/zembla/sei...

Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA

Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA

Volg ons ook hier:
Instagram:   / zembla_bnnvara  
Facebook:   / zembla.tv  
Twitter:   / zembla  
LinkedIn:   / zembla-bnnvara  

00:00 De onthulling
00:30 De misstand
03:13 Het onderzoek
10:10 De consequentie
13:17 De conclusie
14:08 Meer weten?

#rubberkorrels #kunstgras #kunstgrasvelden

Комментарии

Информация по комментариям в разработке