GİZA PİRAMİTLERİ ve Mısır Müzesi (2.Bölüm)

Описание к видео GİZA PİRAMİTLERİ ve Mısır Müzesi (2.Bölüm)

🙼 2. Bölüm 🙽

⫸ Kahire'de ilk gecemizi geçirdikten sonra sabah erkenden uyanıp bişeyler atıştırdık. Oyalanmadan "indrive" uygulamasından Giza Piramitleri'ne gitmek için 70 EGP taksi çağırdık.

⫸ Sabah erkenden gittiğimiz için giriş tenha sayılırdı. Birisi yanımıza geldi bilet alımı hakkında bilgilendirme yapmaya başladı(yersen). Aslında bizim de istediğimiz şey buydu çünkü; bileti sadece online ve dolar olarak alabiliyorsunuz, gişede nakit kabul etmiyorlar. Biz ise hem kartla alışveriş yapmak istemediğimizden hem de dolar harcamak istemediğimizden online olarak bilet almadık. Girişte birilerine rica edip bizim yerimize bilet aldırmaya çalışacaktık. Yanımıza gelen adam tam da istediğimiz gibi bize yardımcı oldu , biletleri kendi kartıyla aldı biz de ona 100 EGP komisyon verdik.

⫸ Giriş ücreti yabancılara 540 EGP, öğrencilere 270 EGP. Bizim öğrenci kartlarımız(!) olduğu için fiyat yarıya düştü. E birde öncesinde dolarımızı karaborsada 64'ten bozdurduğumuz için (bankada 31'den bozuyorlar) Mısır birimi paramız 2 kat artmış oldu. Bunu da hesaba katınca kişi başı 270 EGP olan bilet tekrar yarıya düşüp 135 EGP oldu.

⫸ Sorunsuzca içeri girip muhteşem piramit manzarası karşısında yürümeye başladık. O kadar erken gelmiştik ki daha develer bile piramit alanına yeni giriyorlardı. Piramitlere doğru 10-15 dakika yürüdükten sonra piramitlerin diplerine gelmiştik. O kadar büyük ve görkemlilerdi ki aşırı etkilenmiştik. 4500 yıl önce nasıl bu kadar büyük bir yapı yapabilmişler ve nasıl hala ayakta durabiliyor diye defalarca kendimize sorup durduk.

⫸ Piramitlerin tepesine çıkma fikrim vardı ama Seda tarafından engellendiğim için maalesef çıkamadım :( Piramitlere çıkmanın öğrendiğim kadarıyla 3 yıl hapis ve bilmem kaç bin EGP para cezası varmış, çıkmamış olmam sanki daha iyi gibi ama bilmiyorum içimde bir ukde olarak kalacak galiba :(

⫸ Piramitleri sırayla gezdik, içlerine girmek için kapıda bilet almamız gerekiyordu biz almadık. Piramitlerin girişindeki görevliye nakit verip girebiliriz diye düşündük ama yemediler. Ayrıca içerisi çok dar olduğu için 8-10 kişi bile olsa çok sıkışık olduğu için girmeyi çok istemedik. Birde bir sonraki bölümde göreceğiniz piramitlerin içine girmek daha kolay olacağı için onlara girmeyi tercih ediyorduk.

⫸ Manzara noktasına gidip fotoğraflarımızı çekip dönüşe geçtik. Dönüşte ne görelim? Binlerce insan, onlarca araba, otobüs, at, deve.. Yanlış duymadınız araba ve otobüs. Piramitlerin dibine kadar arabayla ve otobüsle gidiliyor. Aşırı saçma ve aşırı kötü bir durum ama Mısır'ın vizyonsuzluğu mu diyelim artık ne diyelim bilemiyorum.

⫸ Piramitlerden çıkıp gene taksiyle Mısır müzesine gittik. Orada da hatta Mısır'da bütün turistik yerlerde nakit geçmiyor. İlla kartla ödeme yapmalısınız ya da online bilet almalısınız. Biz kartla ödeme yapmak istemiyoruz çünkü kartla ödeme yaparsanız banka parayı önce EGP'den dolara çeviriyor sonra dolardan TL'ye çeviriyor. Yani ödeyeceğiniz EGP iki kere kur farkına girmiş oluyor ve fazladan para ödüyorsunuz. Ayrıca yurtdışı kredi kartı kullanım ücreti vs. gibi abidik gubidik ücretler de kesiliyor. E onlarca yere girip onlarca kez kredi kartı kullansak biz batarız :D Bizde çözümü biletleri sürekli birilerine aldırmakta bulduk. 50-100 komisyon alıyorlar ama olsun her türlü karlı olan biz oluyoruz. Neyse müze girişinde de birisine yapışıp rica ettik, sağolsunlar hemen yardımcı oluyorlar. Öğrenci kartımızı da gösterip yine yarı fiyatına biletlerimizi aldık ve içeri girdik.

⫸ Müze çok büyük. Düzgünce gezmek 4 saat sürer, net. Ancak eski ve bakımsız olduğu için insan üzülüyor. Binlerce yıllık kalıntılar özensiz bir şekilde sergileniyor. Ayrıca önceden burada bir sürü mumya da varmış ama mumyaları sergilemek için başka bir müzeye taşımışlar ve girişi aşırı pahalı.(1000 EGP falandı değişmiş olablilir.) Neyse burayı da gezdikten sonra yemeğimizi yiyip hostelimize dönüyoruz.

⫸ Bir sonraki gün Mısır'ın pek bilinmeyen diğer piramitlerine gideceğiz ve içlerine gireceğiz. Takipte kalın.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке