Ayın Sazı: Ud l "Tarihsel Süreçte Ud" - Mutlu Torun, Osman N. Özpekel, Bilen Işıktaş, Enver M. Aslan

Описание к видео Ayın Sazı: Ud l "Tarihsel Süreçte Ud" - Mutlu Torun, Osman N. Özpekel, Bilen Işıktaş, Enver M. Aslan

Prof. Mutlu Torun
Osman Nuri Özpekel
Doç. Dr. Bilen Işıktaş
Doç. Dr. Enver Mete Aslan

Ziryab’tan Farabî’ye ve İbn Sinâ’ya, El Kindî’nden Safiyüddin Urmevî ve Abdülkadir Merâgî’ye yüzyıllardır teorik ses sistemini kurgulayan üstatların gerek musikinin teorisini açıkladıkları gerekse icrasının temsil edilmesinde kullandıkları çalgı ud olmuştur. 15. ve 16. yüzyıllarda Anadolu’da yazılmış Türkçe edvâr kitaplarında adından söz ettiren çalgı yine ud’dur. Özellikle 19. yüzyılın sonundan itibaren Osmanlı/Türk müziğinde yaygın bir biçimde fasıllarda, Osmanlı meclis kültürünün vazgeçilmez mekânlarında, köşklerde, özel meşkhanelerde ve eğitimde tercih edilmiştir. Şifahi aktarımdan yazılı kültüre yani müzikte notaya geçildiğinde “musiki muallimi” olarak metodu olan ilk çalgı ud olmuştur. Videoyla yayına katılan Prof. Mutlu Torun da bu bağlamda ud metotlarından yola çıkarak bir eğitim modeli sunar. Birçok ud virtüözünün bu çalgıyı evlerden, kahvehanelerden, oda müziği yapılan ortamlardan çıkartarak dünyanın önemli konser sahnelerine solist bir kimlikle taşıdığını görmekteyiz. Şerif Muhiddin Targan ve Yorgo Bacanos bunlardan başlıcalarıdır.
‘Ayın Sazı: Ud’ konseptinin ilk programında ud’un tarihsel gelişiminin yanında, icracıları, bestekarları ve yapımcıları da konuşmacılar tarafından ele alınır.
Programın müzik kısmı ise Osman Nuri Özpekel tarafından Şerif Muhiddin Targan’ın “Kanatlarım Olsa İdi” adlı saz eserinin icra edilmesiyle başlar. Heyecan vericidir ki bu eser Şerif Muhiddin Targan’ın çocukluk uduyla seslendirilir. Enver Mete Aslan’ın Neveser makamındaki taksiminin sonrasında yine Şerif Muhiddin Targan’a ait 13 Aralık 1928’de New York Town Hall konserinin repertuvarında yer alan ‘Raja’ isimli eser Bilen Işıktaş tarafından seslendirilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке