Arta Modernă - Geniu sau Snobism? - Nimic Nou sub Soare

Описание к видео Arta Modernă - Geniu sau Snobism? - Nimic Nou sub Soare

Iti place arta moderna, sau preferi artistii clasici? Este arta contemporana geniala sau este doar snobism? Daca vrei sa afli mai multe vizioneaza acest episod din Nimic Nou sub Soare.
https://hopediscovery.ro

PREZENTATOR
Lucian Cristescu

PRODUCATOR
SPERANTA TV

PRODUCATOR EXECUTIV
Andrei Badulescu

GRAFICA/EFECTE VIZUALE/COMPOZITARE
Andrei Badulescu / AVAMUV

ILUSTRATOR
Cristian Ion
Ruxandra Ion

EDITARE
Attila Peli
Liviu Dumitras

MUZICA
Gabriel Brasov

EDITARE SUNET
Attila Peli

MULTUMIRI SPECIALE
Andreea Paun, Irina Anghel, Florin Ghetu, Flavia Peli,
Aritina Barculescu, Cristian Magura,
Cristina Cuncea, Mihai Bolonyi, Costin Banica
Petrica Cristescu, Dorin Aiteanu

TEXT
Lucian Cristescu

REGIA
Attila Peli

COPYRIGHT SPERANTA TV 2019

1964. Galieria „Christianae” de artă modernă din Göteborg, Suedia, găzduia o expoziție selectă. Jurnaliști, critici de artă, studenți - numai lume bună cu pahare de șampanie în mâini, admirau în tăcere un tablou, piesa cea mai apreciată din galerie. Numele pictorului francez, Pierre Brassau, încă necunoscut artiștilor plastici, ascundea cu certitudine un geniu. În ediția de dimineață a ziarului Posten, decanul criticilor Rolf Anderberg elogia creația lui Brassau:
„Dacă cele mai multe tablouri din expoziție sunt nesemnificative, nu același lucru se poate spune despre lucrarea francezului. Brassau pictează cu accente puternice, dar și cu o determinare clară. Tușele penelului său se cambrează sub furia unor capricii. Pierre este un artist care pictează cu delicatețea unui balerin.”
Colecționarul Bertil Eklöt s-a grăbit să cumpere o piesă cu numai 700$, chilipir curat.
La numai câteva zile, jurnalistul Åke Axelsson a dezvăluit, în sfârșit, identitatea artistului, aruncând din nou presa în vârtejul unui scandal. Pierre Brassau era... un cimpanzeu de 4 ani din grădina zoologică.
De o vreme, Axelsson plănuia să scoată în relief snobismul artei abstracte. Ca atare, a câștigat bunăvoința îngrijitorului cimpanzeului Peter, apoi a dat maimuței cartoane, vopsele și pensule. La început, Peter a preferat să guste vopselele. Cuprins ulterior de inspirație, a început să mâzgălească cartonul. Cu cât primea mai multe banane, cu atât lucra mai frenetic. În final, Axelsson a ales patru „opere” și le-a prezentat sub un nume francez fictiv.
Remarcabil este că, și după detonarea farsei, Rolf Anderberg insista că lucrările lui Brassau alias Peter, „erau cele mai bune picturi din expoziție”.
Dacă ar fi să comparăm mâzgălelile cimpanzeului Peter cu producțiile moderne, am consona cu părerea lui Anderberg că operele cimpanzeului au, totuși, o coerență superioară față de unele dintre cele mai scumpe tablouri, ca de exemplu:
Jean Michel Basquiat, vândut cu 576 milioane dolari,
Willem de Koonig, vândut cu 300 milioane
Jackson Pollok, 200 milioane
Mark Rothko, 186 milioane
Barnet Newmann, 105,7 milioane, sau
Franz Klein, vândut la modesta valoarea de 40,4 milioane.
Câți cunosc faptul că unul din tablourile din atelierul lui Pablo Picasso, prețuit în mod special de artist pentru inspirația ce izvora din el, era opera cimpanezului Congo? Trei dintre mâzgălelile lui fuseseră vândute, în 2009, cu... 25.000 $.
Arta este expresia filosofiei epocii și a crezului artistului. Incoerența mesajului, promovarea urâtului și a absurdului nu este altceva decât mărturisirea lipsei de sens a vieții fără Dumnezeu, angoasa sufletului care nu mai crede în nimic și nimeni, deși lumina se află încă atât de aproape.

~-~~-~~~-~~-~
Please watch: "Corona-Virus, Ciuma Bubonica si Economia de Consum - Nimic Nou sub Soare"
   • Epidemia care a Oprit NEBUNIA Consume...  
~-~~-~~~-~~-~

Комментарии

Информация по комментариям в разработке