Hoe werkt eb en vloed?

Описание к видео Hoe werkt eb en vloed?

Soms kun je lopen over de zeebodem waar een paar uur geleden nog water stroomde. Dan is het eb. Maar waar blijft dat water dan eigenlijk?

Iedereen die wel eens op het strand van Zandvoort ligt, kent het verschijnsel: je heb eb, een lekker breed strand om op te chillen, en bij vloed lig je opeens hutjemutje met je blote benen in de nek van de buurman.

Dit komt allemaal door de verschillende krachten die hun invloed uitoefenen op ons zeewater. De aantrekkingskracht van de aarde zorgt ervoor dat het water gelijkmatig over het bolletje wordt verdeeld. Maar dan komt de maan om de hoek kijken! Die trekt van boven aan al dat water, en dit zorgt voor een overschot aan nattigheid aan de maankant van de bol. Omdat de aarde en de maan om elkaar heen draaien, wordt aan de andere kant van de aarde flink wat water naar buiten geslingerd, en daar ontstaat dus ook vloed. Zo heb je op 1 aarde tegelijkertijd 2 x vloed, en dus trouwens ook 2 x eb. En dat kan je allemaal checken, op je eb- en vloed-app.

Helemaal feest wordt het als onze grote broer zich ermee gaat bemoeien. Als de zon achter de maan gaat staan… Nou, dan komt er dus springvloed aan. En da’s niet alleen maar leuk. Vraag maar ‘s aan je oudoom in Zeeland.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке