İnsanlığın Bilinen İlk Şehri ÇATALHÖYÜK Gezimiz Vlog Belgesel Tadında - DÜNYA TARİHİNİN İLK EVLERİ

Описание к видео İnsanlığın Bilinen İlk Şehri ÇATALHÖYÜK Gezimiz Vlog Belgesel Tadında - DÜNYA TARİHİNİN İLK EVLERİ

#Çatalhöyük #ilkevturu #neolitik

yol tarifi: https://goo.gl/maps/fwohFdb4HGqTTgKp7
Ana yol Çumra üzerinden gitmenizi tavsiye ederiz, biz Saraçoğlu tarafından gitmeye çalıştık, köy yollarında kaybolduk, yolların bir kısmı traktör yolu malesef :)
42. Bölümde Konya ÇATALHÖYÜK

Obsidyen Ayna: http://www.catalhoyuk.com/sites/defau...

detaylı bilgiler: http://www.catalhoyuk.com/


KISA BİLGİ:
Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir. Çeşitli aralıklarla yapılan bilimsel kazılar günümüzde de kapsamlı olarak devam etmektedir. Olağan dışı sanatıyla hayranlık uyandıran Neolitik Kent Çatalhöyük’te ilk buluntular MÖ 7400 yıllarına tarihlenmektedir. Kent, medeniyetin ve ziraatin temellerini anlamamızda uluslararası anahtar olarak tanımlanmaktadır. Çatalhöyük’ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıttığına inanılmaktadır.

Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi ilgi çekicidir. Bir ailenin evdeki yaşam süresi bittiğinde ev toprakla doldurulmuş, üzerine yenisi yapılmıştır. Yeni evlerin sürekli yapılması ile günümüzde 21 metre yüksekliğe sahip höyük oluşmuştur. Höyük’te 18 yapı katı açığa çıkarılmıştır. Bina yapımında kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamıştır. Tavan üst örtüsü kamış üzerine sıkıştırılmış kil topraktır. Evler tek katlı olup, eve giriş damda açılan bir delikten, merdivenle olmaktadır. Her ev bir oda ve bir depodan oluşur. Odaların içinde dörtgen ocaklar bulunmaktadır. Duvarlar sıvalıdır, sıva üzeri beyaza boyandıktan sonra sarı, kırmızı ve siyah tonlarda resimler yapılmıştır. Orijinal boğa, koç ve geyik başlarının sıkıştırılmış kil ile konserve edilerek duvarlara aplike edildiği anlaşılmaktadır. Bu temaların yanında rölyef halinde insan figürleri ile hayvan figürleri de görülmektedir. Çatalhöyük, madenciliğin Anadolu’daki başlangıç tarihini Neolitik Dönem’e kadar indirmekte; o dönem insanının toplayıcılık ve avcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığını gösteren zengin buluntularıyla dikkat çekmektedir. Çatalhöyük, duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim merkezidir. Günümüzdeki mülkiyet kavramının o devirde başladığı, pişmiş topraktan yapılmış damga mühürlerle belgelenmiştir.

Çatalhöyük’te bulunan en önemli objelerden bir tanesi de yüksek kabartma ana tanrıça motifleridir. Bunlar, o dönemde dini inançların güçlü bir tanrıça etrafında şekillendirildiğini, eserlerin de tanrısal dişiliğe duyulan saygının izleri olduğunu göstermektedir.
KAYNAK:https://www.kulturportali.gov.tr/port...

VİDEODAKİ ALINTILAR:
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
NATIONAL GEOGRAPHIC
DW


💕💕💕💕💕💕💕
www.evgezelim.com
instagram @evgezelim 😊
youtube @evgezelim
💕💕💕💕💕💕💕

Комментарии

Информация по комментариям в разработке