POCOB - Openbaar verhoor Nassr El Damanhoury

Описание к видео POCOB - Openbaar verhoor Nassr El Damanhoury

Openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit islamitische landen.

Donderdag 13 februari - Inzicht in financiering van moskeeën

09 - Verhoor Nassr El Damanhoury, voormalig directeur Stichting Waqf

Parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland (POCOB)

Deze tijdelijke Tweede Kamercommissie voert een verkorte parlementaire enquête (flitsenquête) uit. Het onderzoek richt zich op de ongewenste beïnvloeding van religieuze en maatschappelijke organisaties uit islamitische landen. Doel is inzicht te verwerven in de mogelijkheden om deze beïnvloeding te kunnen doorbreken.

De onderzoeksvragen luiden als volgt:

1. Op welke wijze worden maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, beïnvloed vanuit islamitische landen?

2. Om wat voor maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland gaat het vooral?

3. Welke redenen liggen er ten grondslag aan ongewenste beïnvloeding vanuit islamitische landen?

4. Wat zijn de gevolgen van deze beïnvloeding voor de islamitische gemeenschappen en voor de samenleving als geheel?

5. Welke mogelijkheden hebben de maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland nu om deze ongewenste beïnvloeding tegen te gaan?

6. Welke maatregelen zijn genomen en welke bevoegdheden hebben landelijke en lokale overheidsinstanties (o.a. gemeenten) om ongewenste beïnvloeding uit islamitische landen tegen te gaan en wat is er bekend over (in)effectiviteit van deze maatregelen?

7. Welke andere maatregelen zouden genomen kunnen worden om ongewenste beïnvloeding uit islamitische landen tegen te gaan?


De getuigen die voor verhoor worden opgeroepen zullen onder ede worden gehoord, wat betekent dat zij mee moeten werken aan het onderzoek.

De voorzitter van deze parlementaire ondervragingscommissie is Michel Rog (CDA). Hij wordt bijgestaan door Ronald van Raak (SP) als ondervoorzitter. De commissie bestaat verder uit Niels van den Berge (GroenLinks), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Tunahan Kuzu (DENK), Chris Stoffer (SGP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Mark Harbers (VVD).

Verhoorschema week 1
De eerste week is het meer algemene deel. Tijdens de drie zittingsdagen verschijnt voor de commissie een aantal deskundigen en mensen uit de gemeenschap die ervaring hebben met beïnvloeding uit het buitenland. De eerste dag richt de commissie zich op beïnvloeding in Nederland. Vindt er beïnvloeding plaats, zo ja op welke wijze en welke maatregelen zouden daartegen genomen kunnen worden? De tweede verhoordag gaat in op de eventuele gevolgen voor de gemeenschap. Op de derde en laatste verhoordag in week 1, worden drie personen verhoord die inzicht kunnen geven in de wijze waarop moskeeën worden gefinancierd en in hoeverre daar beïnvloeding uit het buitenland mee gepaard gaat.

Maandag 10 februari - Beïnvloeding in Nederland
01 - Dick Schoof, directeur-generaal Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
02 - Ronald Sandee, terreurdeskundige, position paper
03 - Mark Roscam Abbing, voorzitter Taskforce Problematisch Gedrag en Ongewenste Buitenlandse Financiering (PG&OBF), position paper

Woensdag 12 februari - Gevolgen voor de gemeenschap
04 - Driss El Boujoufi, vicevoorzitter Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO)
05 - Abdullah Laaouej en Hajer Harzi, respectievelijk voorzitter en penningmeester Al Wasatia
06 - Keklik Yücel, integratiedeskundige en voormalig Kamerlid, position paper
07 - Leon Meijs, partner en trainer bij Factor Veiligheid, position paper`

Donderdag 13 februari - Inzicht in financiering van moskeeën
08 - Jacob van der Blom, onder meer voorzitter Vereniging Landelijk Platform Nieuwe Moslims, secretaris Stichting Europe Trust Nederland en voorzitter van Stichting de Blauwe Moskee
09 –Nassr El Damanhoury, voormalig directeur Stichting Waqf, position paper
10 - Maarten Rijssenbeek, voormalig projectleider van het Financieel Expertise Centrum (FEC) position paper

Комментарии

Информация по комментариям в разработке