Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ Önemli İnsanlar
"İkinci bahar", "hayat bilgisi" ve "bursa bülbülü" adlı yapımların da aralarında bulunduğu çok sayıda yapımda canlandırdığı karakterlerle izleyicinin kalbinde yer edindi. ; 'ikinci bahar'ın kebapçı vakkas'ı, hayat bilgisi'nin amil bey'iydi. Dizi, sinema ve tiyatroya ömrünün 63 yılını adayan usta sanatçı tarık pabuççuoğlunu anlatacağım bugün sizlere.
1949 yılında istanbulda dünyaya geldi. Samatya'da geçen çocukluğunuzda hacivat-karagöz gösterileri yapıyordu arkadaşlarına. Bir yerde izleyip etkilenmişti aslında. Sonra karagöz-hacivat tasvirlerini buldu. Onları yağlı kağıda çizdi. Bu çizimleri kesip, sopanın ucuna taktı ve bir mum ışığında oynattı.ama o zaman oyunculuğun ne olduğunu bilmiyordu. Tommiks, teksas vardı o zaman. Çocuklukta çok okurdu. Onları keser, yan yana birbirine film montajlar gibi negatif montajlar gibi eklerdi. Ama bunların sanatla ilgili şeyler olduğunun farkında değildi. Bu arada başarılı bir öğrenci oldu. Galatasaray lisesinde yatılı okudu ama başarılı olduğu kadar yaramazdı da.abisi de aynı okuldan mezundu ama o tarık pabuççuoğlunun aksine okulun örnek öğrencilerindendi. Tarık pabuççuoğlu yaramazlıklar yapsa da okuldan mezun oldu. Ama bu okulun ona kattığı çok önemli bir şey vardı. Burada tiyatroyla tanışmıştı
Sahne tozunu yutunca bir daha bırakamayanlardandı o da. Cihat tamerin ekipten ayrılmasıyla onun yerine devekuşu kabareye geçti önce. Daha sonra ergun köknar ın daveti üzerine üsküdar oyunculularına geçti. Yeni kurduğu tiyatroda hem oyunculuk hem de kendisine asistanlık yapmasını istemişti. Pabuççuoğlu seve seve kabul etti. Onun devekuşu kabarede boşalan yerineyse kemal sunal geçti. Tiyatroda birbirinden usta isimlerle çalıştı. Münir özkul, erol günaydın gibi isimlerden feyz aldı. Yetenekli ve azimliydi. Ama üniversite tercihini bambaşka bir alandan yana kullanmıştı. Devlet güzel sanatlar akademisi mimarlık bölümü'nde okudu. Dışarda başkaları için çalışmasa da kendi ihtiyaçları için çizim yapmıştı. Ayrıca oyunculuğun dışında babasının tekstil ve sanayi işini de 30 yıl devam ettirdi. Tabi ilk başladığında bir atölyeydi. Yıllar içinde büyük başarılar elde ettiler. Ürettiklerini ihraç ettiler. Küçük atölye büyük bir sanayi tesisi haline geldi. Yaşadıklarını trt2de yayınlanan hülyakoçyiğitin sunduğu film gibi hayatlar adlı programda şöyle anlatmıştı: sebebini tam bilmiyorum ama çok derinlerden şöyle bir şey düşünmüş olabilirim, çok net bir düşünce değil bu yalnız. 'Tiyatroyu nasılsa yaparım, tiyatroyu yapmak için başka bir meslekte olmak engel teşkil etmez, eğer başka birinin yanında çalışmıyorsanız. Kendi işinizse siz onu gayet organize edersiniz' diye düşünmüş olabilirim. 30 yıl sanayicilik ve tiyatroyu aynı anda yaptım. Vatan borcu dahil bütün topluma karşı görevlerimi yapmış oldum. Çocuklar büyüdü, evlendi. Artık ısrarla sanayiciliğe devam etme konusu kapandı ve sadece oyunculuk kaldı'
Kameralarla 1980lerde tanışan sanatçı köşe dönücü, ah belinda, değirmen, arkadaşım şeytan, varsayalım ismail, boşgezen ve kalfası gibi yapımlarda rol aldı.
Ama asıl tanınırlığını 1998 yılında yayınlanan ikinci bahar dizisiyle yaşadı. Dizi o dönemin en sevilen projesiydi. Türkan şoray, şener şen, arif erkin güzelbeyoğlu, güven hokna, meral okay, özkan uğur, cezmi baskın gibi isimleri barındıran dev bir kadroya sahipti.settar tanrıöğen’in ardından dokuzuncu bölümde vakkas resuloğlu olarak hikâyeye katıldı.
Tarık pabuççuoğlu ikinci bahar dizisiyle tüm türkiyenin tanıdığı sevdiği bir isim haline gelen sanatçı sonrasında onlarca yapımda rol aldı. Evimiz olacak mı, melekler evi, bizim otel, koltuk sevdası, mumya firarda, yıldız karayel gibi yapımlar birkaç seneye sığdırdıktan sonra kariyerindeki bir diğer önemli yapım geldi. Hayat bilgisindeki amil bey karakteriyle her hafta evlerimize misafir oldu. Perran kutman, akrep nalan, belma canciğer, ulvialacakaptan, atilla olgaç, altan gördüm, pakize suda, hakan altıner gibi isimlerin yanı sıra pek çok başarı genç oyuncu da dizinin kadorsundaydı.
ünlü oyuncu hayat bilgisi dizisinden sonra ilk aşk, kısmetim otel, pyun bitti, sünnet davası, cesaretin var mı aşka, hayattan korkma, papatyam, düşman kardeşleri avrupa avrupa, şevkat yerimdar, oflu hocanın şifresi, sürgün inek, çarşı pazar, benim adım feridun, içimdeki fırtına, gülperi, organik aşk, ah nerede, benden ne olur, şimdi yandık, bursa bülbülü, taçsız prenses ve yaren leylek gibi yapımlar için kamera karşısına geçti. Bir dönem televizyonda bir program sunuculuğu da yapan papuççuoğlu, reklam filmlerinde de oynadı.
#TarıkPabuççuoğlu #TarıkPapuççuoğlu #İkincibahar #hayatbilgisi
Информация по комментариям в разработке