SU SİLLEDEN GECE GEÇTİM GÖRMEDİM/ RIZA KONYALI VE KONYA BARANA GRUBU/ MEDYADA YER BULAMAYAN TÜRKÜLER

Описание к видео SU SİLLEDEN GECE GEÇTİM GÖRMEDİM/ RIZA KONYALI VE KONYA BARANA GRUBU/ MEDYADA YER BULAMAYAN TÜRKÜLER

Şu Sille’ den Gece Geçtim Görmedim
Konya Türküsü
Kaynak Kişiler
1) İbrahim Berberoğlu (Sille’ li İbrahim-1891-1966)
2) Rıza Konyalı (Sille’ li İbrahim’ den öğrendi) 1934-
Medyada Yer Bulamayan Sesler , Eserler 407. Bölüm
İletişim: [email protected]

RIZA KONYALI
Türküyü Söylerken kendilerinden geçiyorlar ; türküyü ibadet yapar gibi , ruhani bir şekilde, dini bir ritüeli yerine getiri gibi söylüyorlar. Mustafa Konyalı , kendinden iki yaş küçük kardeşi Rıza Konyalı’ ya her açıdan ağabeylik yapmış. Rıza Konyalı Mustafa’ya göre daha bir tanınmış. Onları 2011 yılında Konya’da Ben Anadoluyum adlı programın KONYA BARANA HAVALARI bölümünün çekimleri için gittiğimde tanımıştım. İlerleyen yaşına ve ağrılarına karşın gelip programa katkı sunmuştu. Rıza ve Mustafa Konyalı gibi bir Kaynak kişiyi, yerel müzisyeni tanıdığım için çok mutluyum.
Rıza Konyalı 1934 yılında Konya’nın Acıdort köyünde doğdu. 1950’ li yıllarda başlayan müzik yaşamı aralıksız altmış yıl sürdü. Halen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin Buca’ da bir huzur evinde yaşamını sürdürmektedir. (6 Ekim 2023)
Görüntüler, Yapım ve yönetimini Lale Çamurcu ve Nevzat Üçyıldız’ın yaptığı, özel ses alma cihazları ile “kanallı ses kaydı” yapılarak , daha sonra ses stüdyosunda (ASC) özel ses efektleri ve çalgılar ekleyen Ahmet Özgül’ün , Anadolu’da ki TOPLU TÜRKÜ SÖYLEME Geleneğini konu eden kurgusunu Saadet Mavizer’in yaptığı TRT Müzik de yayınlanan Ben Anadoluyum adlı televizyon programından alınmıştır.
Yaklaşık 67 yıllık müzik kariyerinde 450 taş plak çıkaran 87 yaşındaki sanatçı Rıza Konyalı, hayatını sürdürdüğü huzurevindeki arkadaşlarına türküleriyle moral kaynağı oluyor. Konya'nın Dolapcami Mahallesi'nde 1933'te dünyaya gelen 2 çocuk, 4 torun sahibi Konyalı'nın müziğe ilgisi küçük yaşlarda başladı. Saz çalan amca çocuklarından da etkilenen Konyalı, müziğe cura çalarak adım attı. Çocuklarındaki yeteneğini fark eden aile, o dönem evlerindeki 2 atı satıp küçük Rıza'ya saz aldı. Sesi ve sazdaki hüneriyle kısa sürede dikkatleri üzerinde toplayan Konyalı, ilerleyen süreçte sahneye çıkmaya başladı. Askerlik dönüşü İzmir'e yerleşen sanatçı, bir tanıdığının vasıtasıyla İstanbul'da ilk taş plağını doldurdu. Yavaş yavaş ismini duyuran Konyalı, Müzeyyen Senar, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Mustafa Keser, Neşe Karaböcek gibi birçok sanatçıyla aynı sahneyi paylaştı. Besteleri ve söylediği türkülerle tanınan Konyalı, kariyeri boyunca 450 taş plak çıkardı.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке