Melikler Yaylası Endemik Bitkiler, Mehmet Çavuş, Melikler Yaylasında Kamp, Turkey Nature

Описание к видео Melikler Yaylası Endemik Bitkiler, Mehmet Çavuş, Melikler Yaylasında Kamp, Turkey Nature

Melikler Yaylası Endemik Bitkiler, Mehmet Çavuş, Melikler Yaylasında Kamp, Turkey Nature


MELİKLER YAYLASI🤔
Melikler Yaylası Isparta ili Yenişarbademli İlçesinde, Dedegöl Dağı eteğinde yer alır. Yenişarbademli İlçesi’ne 15 kilometre uzaklıktadır. Yenişarbademli-Aksu karayolu üzerinde “Vali Çeşmesi” Mevkii'nden güney yönüne ayrılan stabilize yoldan 2 kilometre kadar ilerlendiğinde yayla alanına ulaşılır. Yayla alanında içme suyu olarak kullanılabilecek çeşme mevcuttur. Ancak biz temizlik suyu olarak kullandık. İçme suyu olarak stabilize yola girmeden Aksu ilçesine doğru giderken sağda kaynak suyu vardı. İçme suyu olarak kaynak suyunu tercih ettik.
Kamp alanı etrafı çam ağaçlarıyla çevrili, düzlük ve mükemmel bir Dedegöl Dağı manzarası sunan noktada ve 1735 rakımdadır.
Melikler yaylasından, pınar gözü Mağarası’na, Yaka Kanyonu’na, yürüyüş yapabilirsiniz, Dedegöl dağına çıkabilirsiniz, biz zamandan yana biraz sorun yaşadık. O yüzden Dedegöl dağına çıkamadık. Dedegöl Dağı 2.992 m. yüksekliğiyle Isparta ilinin en yüksek dağıdır. Anamas Dağı olarak da bilinmektedir. Bilinen 15 km uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun mağarası olan Pınargözü Mağarası da bu dağ içerisinde yer alır. Bu mağaraya Melikler yaylasından yürüyerek veya araç ile yakınına kadar gidebilirsiniz, ancak mağara içi demir bariyer ile kapalı, içerisinden buz gibi su ve buz gibi soğuk hava gelmektedir.

Yine Melikler yaylasından yürüyerek veya araç ile Beyçam Anıt Ağacına gidebilirsiniz. Beyçam Anıt ağacı Yaşı 700 yıldan fazla olan bu kara çam ağacının çapı 155 cm, çevresi 465 cm ve boyu 28,5 metredir. Bu ağaçtan 200 metre kadar ilerledikten sonra Pınargözü Mesire Alanı'na ve Pınargözü Mağarası'na ulaşılır.  Mesire alanı günübirlik faaliyetler için kullanılabilir, Pınargözü Mağarası’nın gidişine kadar gidilip, fotoğraflar çekilebilir. Mağaraya adını veren pınar, kaynağını yine bu mağaranın derinlerinden alır.
Ayrıca Melikler Yaylası Türkiyenin en karanlık noktasıdır. Gök yüzü gözlemciler için vazgeçilmez yerlerden biridir. Kamp için biçilmiş kaftan diyebilirim. Giderken her ihtimale karşı yanınızda odun ve mevsimlik üst götürmenizde fayda olacaktır.
Biz kampmızı kurduktan sonra akşam saatlerinde o bölgede keçi çobanlığı yapan Mehmet Çavuş ile tanıştık. Kendisi ile birlikte yemek yedik. Kendisinden enteresan hikayeler dinledik. Ayrıca bize doğaçlama türküler söyledi. Sabahta kendisi ile keçileri otardık. Bildiği endemik bitkilerden bize bilgi verdi. Bölgede kaya kekiği boldu, kaya kekiği topladık. Çalı bitkisi olan karamuk yoğun olarak vardı. Karamuk meyvelerinden yedik. Çok keyif aldığım kamp faaliyeti oldu. İlk fırsatta daha programlı bir şekilde inşallah tekrardan gideceğim. Umarım keyifli ve faydalı bir video olmuştur.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке