Excel Pivot Tablolarda Koşullu Biçimlendirme

Описание к видео Excel Pivot Tablolarda Koşullu Biçimlendirme

Excel pivot tablolar koşullu biçimlendirme
Excel pivot tabloda koşullu biçimleme nasıl yapılır.

Basit bir Pivot Tablo Oluşturmak
Bu konuda basit bir Pivot tablo oluşturmayı adım adım açıklayalım:
1. Veri alanı seçilir: Seçim alanında sütun başlıkları mutlaka yer almalıdır. Tüm satırlar (verinin tümü) seçilmelidir. Verinin en üst satırdan başlaması durumunda sütun başlıklarından da seçim yapılabilir. Örneğin A1:I100 yerine A sütunundan I sütununa kadar (A:I).
2. Ekle (Insert) sekmesindeki Pivot Tablo düğmesini tıklayın.
3. Ardından kaynak veri tablosunun alanı ve Pivot tablonun oluşturulacağı yer belirlenir. Bu seçenekler yeni çalışma sayfası (new worksheet) ya da mevcut (existing) sayfadır.
Yeni sayfa seçeneği yeni bir sayfa (sheet) oluşturup Pivot tabloyu orada oluşturmayı sağlar.
Var olan sayfa seçeneği ise pivot tablonun mevcut sayfada ya da başka bir sayfada uygun bir yerde oluşmasını sağlar. Bu seçenekte sayfa ve bir konum (hücre) seçilir.
Pivot tablo – veri alanının seçilmesi ve Pivot tablonun nerede olacağının belirlenmesi
Yeni çalışma sayfası (new worksheet) seçildiğinde, veri sayfasının yanına Sayfa1 (Sheet1) şeklinde yeni bir sayfa açılır ve Pivot tablo orada oluşturulur. Var olan çalışma sayfası (existing worksheet) seçilecekse Konum (Location) alanına tıklanır, ardından verilerin yanında ya da altında uygun bir yere tıklanarak Pivot tablonun oluşturulacağı başlangıç hücresi seçilir.
4. Tablo/Aralık (Range) kutusunda Pivot tabloyu oluşturacağımız (daha önce seçtiğimiz) veri alanı gösterilir. Veri alanı bir başka yer ya da dosyadan seçilecekse bu kutu tıklanır ve dosyadan seçim yapılabilir. Başka bir dosyadaki verilere dayalı olacaksa o zaman dosyanın önceden açılmış olması gerekir. Bu aşamada veri alanı seçilerek Pivot tablo için gerekli kaynak veriler belirlenmiş olur.
5. Ardından Pivot tablonun tasarlanacağı ekran görüntülenir. Bu ekranda kaynak verinin sütün başlıkları birer alan olarak listelenir.
Daha öncede değişik şekiller aracılığıyla açıkladığımız gibi, bu aşamada istediğimiz Pivot tablonun satır (row), sütun (column) ve veri (data) alanları seçilir.
Bu aşamada Pivot tablo oluşur.
Yapılacak seçim işlemi tümüyle ihtiyacımızı karşılayacak olan Pivot tablo için gerekenler olmalıdır. Örneğin bize satış elemanı, marka ve tutar alanlarının toplamı gerekiyorsa bu alanlar seçilir. Değerler (Values) alanına genellikle miktar, tutar gibi sayısal veriler sürüklenir
Koşullu biçimlendirme (conditional formatting)
Simge Kümeleri (Icon Sets)
Seçilen simge ve simge sayısına göre (üçlü ya da dörtlü) gruba ayırmak ve verileri oranlayıp yanlarına simge koyarak biçimlenmesini sağlar. Simgeler, yönler (directional), şekiller (shapes), göstergeler (Indicators), değerlendirmeler (ratings) gibi anlamlı şekilleri içerir.
Simgeler varsayım olarak yüzde (percent) sistemi temelinde çalışır. Bunun anlamı simgelerin, seçilen simge sayısına göre (üçlü, dörtlü) gruplara yüzde oranlarına göre (üçlü ise yüzde otuz üç gibi) ayrılıp veri alanı üzerindeki sayısal değerlerin en küçüğü ile en büyük değeri arasında oranlanarak ayrılmasıdır.

Koşullu biçimlemede kullanılacak simgeler
Simgelere dayalı düzenlemeler varsayım olarak yüzde temelinde yapılır. Bu seçilen simge sayısına göre (örneğin 3 tane) verilerin değerlendirilmesi ve ona göre simgelerin konulması anlamına gelir. Örneğin 1 ile 100 arasında değerlerin olduğu bir veri alanına üçlü simge seti konulursa sayı aralığı yüzde otuz üç olarak üçe (üç düzeye) bölünerek simgeler konur.
Koşullu biçimlemede simge kullanımı
Örneğin seçtiğimiz sayısal veri aralığının en düşük değeri 0 ve en büyük değeri 100 ise simgelere göre yapılan koşullu biçimlendirme için de üçlü simge seçildiyse; o zaman simgeler 0 ile 33,3 arası kırmızı renk, 33 ile 67 arası sarı renk, 67 ile 100 arası da yeşil renk olarak (üç düzeyde) düzenlenecektir. Dörtlü simge setleri kullanılırsa bu oranlar 0, 25, 50, 75 ve 100 olacaktır.
Simgelere dayalı düzenlemeler varsayım olarak yüzde temelinde yapılır. Bu seçilen simge sayısına göre (örneğin 3 tane) verilerin değerlendirilmesi ve ona göre simgelerin konulması anlamına gelir. Örneğin 1 ile 100 arasında değerlerin olduğu bir veri alanına üçlü simge seti konulursa sayı aralığı yüzde otuz üç olarak üçe (üç düzeye) bölünerek simgeler konur.
Simgeler, seçilen simge sayısına göre (üçlü, dörtlü) veri alanı üzerindeki sayısal değerlerin en küçüğü ile en büyük değerine göre oranlanarak düzenlenirler. Örneğin seçtiğimiz sayısal veri aralığının en düşük değeri 0 ve en büyük değeri 100 ise simgelere göre yapılan koşullu biçimlendirme için de üçlü simge seçildiyse; o zaman simgeler 0 ile 33,3 arası kırmızı renk, 33 ile 67 arası sarı renk, 67 ile 100 arası da yeşil renk olarak (üç düzeyde) düzenlenecektir. Dörtlü simge setleri kullanılırsa bu oranlar 0, 25, 50, 75 ve 100 olacaktır.




Faruk Çubukçu - Bilgi Teknolojileri Danışmanlık
www.farukcubukcu.com www.excelakademi.com

Комментарии

Информация по комментариям в разработке