Hoe Gebruik Je Een Atlas? - Mr. Chadd Academy

Описание к видео Hoe Gebruik Je Een Atlas? - Mr. Chadd Academy

Hoe Gebruik Je Een Atlas? - Mr. Chadd Academy

In een Atlas staan allerlei informatieve kaarten over verschillende onderwerpen en plekken. Er staan overzichtskaarten in die bijvoorbeeld de topografie van landen laten zien, maar ook een heleboel thematische kaarten over specifieke onderwerpen als klimaat, bevolkingsgroei en waterhuishouding.

Als je de aarde vergelijkt met een taal, is het eigenlijk net een woordenboek van de aarde. Wanneer je bij een taal een aantal woorden in een vraag niet snapt, kan je dat opzoeken in je woordenboek. Op deze manier kun je het ook bij Aardrijkskunde benaderen. Wanneer je gegevens nodig hebt voor het oplossen van een vraag, kun je de atlas gebruiken om op te zoeken wat je nodig hebt. Het mooie van de Atlas is daarnaast dat je deze niet uit je hoofd hoeft te leren!

Er staan een heleboel verschillende soorten kaarten in de Atlas die allemaal wat anders vertellen. Hieronder zie je een overzichtje:

Overzichtskaarten:

Deze kaarten geven op verschillende schaalniveaus een overzicht van een groter gebied

Natuurkundige overzichtskaarten
Kaarten waarop de hoogteligging, rivieren en soorten begroeiing staan.
Staatkundige overzichtskaarten
Kaarten waarop grenzen van gebieden, steden en bijvoorbeeld wegen staan
Thematische kaarten

Deze kaarten geven informatie weer over een bepaald thema zoals klimaat, toerisme, bevolkingsdichtheid, grondstoffen of waterhuishouding.

Topografische kaart

Topografische kaarten zijn kaarten waar zo gedetailleerd mogelijk een (klein) gebied wordt beschreven. Hier staan vaak alle dorpen, soorten bebouwing, wegen en wateren op.

Isolijnenkaart

Kaart waarop punten met gelijke waarden met elkaar worden verbonden.

Choropletenkaart

Kaart waar met kleuren de grootte van een verschijnsel wordt weergegeven per gebied.

Zoeken in de Atlas
De atlas is een heel groot boekwerk. Daarom lijkt het misschien lastig om daar makkelijk dingen in op te zoeken. Toch zijn daar verschillende manieren en tips voor:

Bladwijzer

Voorin de Bosatlas staan bladwijzers waar je makkelijk overzichtskaarten kunt vinden. Houd er ook rekening mee dat sommige landen of gebieden op meerdere kaarten kunnen staan.

Namenregister

Hierin staan alle topografische namen die gebruikt worden in alle kaarten in de atlas. Achter de plaatsnaam staan de (overzichts)kaarten waar je de plaats kunt vinden.

Trefwoordenregister

Het trefwoordenregister werkt eigenlijk hetzelfde als het namenregister. Hier staan allerlei onderwerpen op alfabet genoteerd. Onder dat onderwerp staat dan over welke gebieden en op welke kaarten je hierover informatie kan vinden. Heel handig als je vraagstuk over een bepaald thema en een bepaald gebied gaan. In het trefwoordenregister kan je dan heel snel de juiste kaart vinden.

Stappenplan
Wanneer je een vraag ziet waar je de atlas bij nodig hebt kan je het volgende stappenplan misschien helpen.

Lees de vraag eerst goed door
Bepaal over welk thema en/of gebied de vraag gaat.
Bedenk wat voor kaart je nodig zou kunnen hebben
Kies het juiste register om die kaart te vinden
Op deze manier kan je handigheid creëren en makkelijk de juiste kaart vinden. Natuurlijk is dit niet de enige manier. Als je zelf een manier hebt gevonden die handiger voor jou werkt, is dat natuurlijk ook goed!
Meer weten? Check de Academy: https://www.mrchadd.nl/academy/vakken...

Kijk ook eens op:
Website: https://www.mrchadd.nl/
Facebook:   / mrchadd  
Instagram:   / mr.chadd  
LinkedIn:   / 6398042  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке