Reteta de Ciorbă de peste Lipovenească autentică - La Mache, la Jurilovca

Описание к видео Reteta de Ciorbă de peste Lipovenească autentică - La Mache, la Jurilovca

Delta Dunarii este incontestabil un loc pe care ar trebui s ail vizitezi macar odata in viata. Noi am ajuns la Jurilovca si pe langa rasfatul si relaxarea oferita de natura am fost ospatati pe masura cu delicii gastronomice specifice locului. De la gazdele noastere am obtiunt reteta pentru borsul de peste lipovenesc si scrumbia cu marar.
Lipovenii din Delta, păstrează neîntinate de sute de ani nu doar tradiţiile creştineşti, ci şi pe cele culinare, lăsând moştenire din generaţie în generaţie zeci de reţete de mâncăruri cu amprentă profund lipovenească.
Recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru pescuit, lipovenii pregătesc şi astăzi peştele după vechile reţete inventate de pescari în zilele şi nopţile petrecute pe malul Dunării.
Dupa ce scrumbia s-a gatit pe gratar se pune intr-o tava inalta si peste ea se adauga un amestec de apa, otet, piper si foi de dafin.
Borşul de peşte lipovenesc se face din mai multe soiuri de peşte: ştiucă, somn, crap, caras. Un borş bun iese din mai multe căpăţâni de peşte şi bucăţi mai mari de peşte. Peştele care se pregăteşte pentru a fi gătit, se ţine de seara cu un praf de sare. La un ceaun de 10 kg, care este de preferat să fie fiert la foc de lemne, folosim 4-5 cepe, 3-4 ardei graşi, 3-4 roşii, leuştean, sare, ulei şi oţet.
Când zarzavatul este aproape fiert, punem peştele începând cu cel mai mare, deoarece fierbe mai greu. Adăugăm 1-2 linguri de sare, peştele trage sarea, iar când dă în primul clocot, punem 2-3 linguri de oţet. Peştele este fiert, când aripioarele se desprind cu uşurinţă. Când borşul este gata, aruncăm în ceaun o mână de leuştean tocat, îl luăm de pe foc şi îi punem capacul. Ciorba de peşte se face foarte repede. Zarzavatul fierbe în jumătate de oră şi peştele în 10 minute.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке