Kıdem Tazminatı Nedir ve Hakkında Bilinmesi Gereken Ayrıntılar Nelerdir?

Описание к видео Kıdem Tazminatı Nedir ve Hakkında Bilinmesi Gereken Ayrıntılar Nelerdir?

Kıdem Tazminatı Nedir?
• Kıdem Tazminatı; bir işverene bağlı olarak aynı işyerinde veya bir işverenin farklı iş yerlerinde toplam en az 1 yıl çalışmış olan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığı, bir nevi yıpranma payıdır.

Zamanaşımı Süresi Nedir?
• 12/10/2017 tarihinden sonra işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı bakımından zamanaşımı süresi 5 yıldır. Ancak 12/10/2017 tarihinden önce işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı bakımından zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Hesaplaması Ne Şekilde Yapılır? Kıdem Tazminatı Hesaplamasına Hangi Kalemler Dahil Değildir?
• Çalışan kişilere işyerinde çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı ödenmektedir. Giydirilmiş brüt ücret hesaplamaları aylık brüt maaş üzerine işveren tarafından yapılan bir takım ödemeler eklenerek hesaplanmaktadır. Kıdem tazminatı ödenirken giydirilmiş ücret hesaplamalarına; “yemek yardımı, yol yardımı, devamlı ödenen primler, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, çocuk yardımı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı” da dahil edilir. Ancak; “devamlılık göstermeyen primler, yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, haftalık tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, seyahat primleri, fazla çalışma ücreti, bir kerelik verilen ikramiyeler” gibi ödemeler iş bu hesaplamalara dahil edilemez.

İşçinin Kıdem Taminatına Hak Kazanması Hangi Koşullarda Mümkündür?
• Yukarıda bahsettiğimiz kıdem tazminatına işçilerin hak kazanması iş akdinin belirli hallerde feshi ile mümkün olmaktadır. Nitekim;
 İşçinin kendi isteği ile işten ayrılmamış, yani istifa etmemiş olması veya işçi kendi isteği ile ayrılıyorsa, ayrılma nedeninin İş Kanunu'nun 24. maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal iş bırakma şartına bağlı olması gerekir.
 Sözleşmenin işveren tarafından İş Kanunu madde 25 gereğince haklı nedenle feshedilmemiş olması gerekir.
 Aynı şekilde işçi askerlik, emeklilik veya evlenme nedeni ile işten ayrılıyor ise kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.
 İşçinin sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını doldurup kendi isteğiyle işten ayrılmak isterse yani 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gün sayısını tamamlamasıyla iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

Denge Hukuk Bürosu İletişim Bilgileri

Adres: Abdurrahman Nafiz Gürman Mah. General Ali Rıza Gürcan Cad. No:31
Metropol Center İş Merkezi Kat:1 D : 5 Merter / İSTANBUL

Telefon: 0212 415 50 53

Mail: [email protected]

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma / 9:00 – 18:00

Комментарии

Информация по комментариям в разработке