Kolme puudelia, jokainen tosi erilainen trimmatessa. Jokaista tulee lähestyä eri tavalla.
Mun filosofian mukaan trimmaus on 50% teknistä osaamista ja 50% koiranlukutaitoa. Jos jompi kumpi osa-alue uupuu, ei trimmaaja voi mielestäni kutsua itseään ammattilaiseksi.
Näiden koirien kanssa tekninen osaaminen oli aika minimaalista, kun kaikki ajettiin vaa lyhyeen kesäturkkiin.
Toki muutamia teknisiä pointteja:
🐶Terän pituuden valinta. Kaikki koirat ei siedä sitä, että turkki ajellaan han kaljuksi (1,5mm terällä), mutta näistä koirista kaksi sietää sen. Milolle tulee liian kalju turkki lyhyellä terällä, joten sen rungon otin hieman pidemmällä, 3,2mm, terällä.
🐶 Terän kuumuminen. Kun ajetaan koiralta koko turkki, on tärkeä seurata terän lämpötilaa. Terä voi kuumua niin, että se polttaa koiran ihoa. Terää voi viilentää esim. laittamalla sen pakkaseen jäähtymään tai suihkuttamalla terän viilennys nestettä.
🐶 Korvakarvat. Trimmaajan on hyvä tietää, että puudeli-tyyppisillä koirilta nypitään korvakarvat. Kaikki, mitkä kasvaa korvakäytävän sisäpuolella, nypitään. Kaikki, mitkä kasvaa korvakäytävän ulkopuolella leikataan saksilla tai ajetaan koneella.
🐶Tassujen välit. Tassujen välit ovat usein aika herkkää aluetta koiralla. Ne tulee ottaa rauhallisesti ja huolellisesti, ettei osu terällä ihoon ja satuta koiraa. Anturan pohjaan kertyy yleensä hiekkaa ja likaa karvojen sekaan. Anturan pohja tulee ottaa huolellisesti, ettei sinne jää takkua tms hiertämään koiraa.
Koiranlukemiseen liittyviä pointteja:
🐶Sulo. Sulo tykkää trimmajasta ja itse trimmaus on sille ok. Sillä ei ole herkkyyttä tai pelkotiloja tms haasteita. Sulo tarvitsee kuitenkin jämäkän otteet trimmaajalta, sillä se mielellään kyllä lähtisi tilanteesta tai yrittää luistaa epämiellyttävältä tuntuvista toimenpiteistä. Sille kun on napakka, kaikki sujuu oikein hyvin!
🐶Hugo. Hugo on joutunut kokemaan sen, kun trimmaaja ei ymmärrä koiran viestejä. Edellinen trimmaaja on ottanut Hugoa liian kovin ottein, ilman, että on ollut täysin tietoinen, miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla. Koiralla on ollut epävarma olo ja siksi se on ollut trimmissä levoton, jonka trimmaaja on lukenut tottelemattomuudeksi ja komentanut kovin ottein. Jolloin koira on kokenut entistä enemmän epävarmuutta ja reagoinut puremalla.
Kun Hugo tuli minulle, se pelkäsi trimmausta ja trimmaajaa todella paljon! Sen silmät muuttuivat punaisiksi pelosta ja raivosta ja sillä valui vaahtoa. Se rimpuili ja yritti kaikin keinoin taistella pois! Koiralla käytettiin aluksi kuonokoppaa turvallisuus syistä. Kuonokoppa auttaa myös koulutuksessa sen takia, että koira ei pääse vahvistamaan itselleen, että kun puren, ihminen lopettaa.
Hugon kanssa tehtiin pitkään töitä rauhallisin ja kannustavan ottein. Kerroin sille otteilla ja omalla olemuksella, että en halua satuttaa. Kuitenkin olin myös tiukkana, että tilanteesta ei pääse pois. Hiljalleen Hugo alkoi luottaa minuun.
Nykyään se on paljon rennompi trimmitilantessa, mutta ei se siitä nauti! Vanha trauma herää, jos komentaisin sitä liian kovin. Se ei siedä trimmaajalta kovia otteita.
🐶Milo. Milo on herkkis puudeli. Se on opetettu hyvin trimmiin, eikä sillä ole mitään ongelmia sen kanssa. Se ei vaan pidä trimmauksesta. Sitä tulee käsitellä herkästi. Miloa ei tarvitse koskaan komentaa (toisin kuin Suloa), vaan sitä tulee vaan käsitellä herkästi. Se on tyytyväinen silloin. Jos se tekee jotain, mikä on minusta trimmaajan näkökulmasta huono asia, se tekee sen vain siksi, että se on niin herkkä. Silloin kohentaminen ei auta! Ei se komentamalla voi lopettaa olemasta herkkä! Silloin auttaa se, että olen myös herkkä ja kerron sille otteilla ja omalla olemuksella, että otan herkästi.
**Trimmatessa tärkeimmät asiat on osata lukea signaaleja ja eroittaa onko koira herkkä vai ”kuriton”. Signaaleista tärkeimmät ovat rauhoittavat signaalit, jos niitä osaa lukea, harvoin koira puree. Koira käyttää aina ensin rauhoittavia signaaleja. Ja toinen tärkeä on siis osata erottaa onko koira herkkä vai ”kuriton”. Jos koira on herkkis ja trimmaaja ojentaa sitä, ongelma pahenee. Ja toisaalta jos koira on ”kuriton” ja trimmaaja kohtelee sitä kuin herkkistä, ongelma pahenee.
Haastavimpia ovat koirat, jotka ovat trimmatessa sekä herkkiä että ”kurittomia”.
”Kurittomalla” tarkoitan koiraa, joka ei jostain syystä osaa käyttäytyä trimmissä. Joko sitä ei ole opetettu, siltä ei ole vaadittu tai se on vaan optimistisen halukas koittamaan, josko tänään pääsis pois ku vähä venkoaa. En tarkoita ”kurittomalla” sitä että koira ei arjessa olisi kurissa, tai tottelisi, vaan trimmitilanteessa ei jostain syytä toimi, mutta ei ole herkkis.
Информация по комментариям в разработке