Architectuur & interieur van Buitenplaats Beeckestijn

Описание к видео Architectuur & interieur van Buitenplaats Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn is voor velen een iconisch zicht in Velsen-Zuid. De 18e-eeuwse Buitenplaats is één van de weinige geheel bewaard gebleven buitens in Kennemerland. Maar heb jij wel eens een kijkje binnen het gebouw gehad? In dit tweede deel van deze driedelige videoserie over Beeckestijn leren we meer over het interieur van het gebouw. Een inkijkje hoe men rond de achttiende eeuw en daarna in dit zomerverblijf leefde.

In het tweede deel van de serie vertelt rondleider Joop Muller over de unieke eigenschappen van elke kamer in het huis. Iedereen die belangrijk werd gevonden, woonde in deze regio. Zij kwamen bij elkaar langs, er werden feesten gegeven en er bovendien werden zaken gedaan. Het huis moest dus aan de ene kant bezoekers welkom laten voelen, maar ook rijkdom uitstralen.

Dat is gelijk te zien als je binnenstapt in het gebouw. Daarnaast is een groot deel van het huis is symmetrisch opgebouwd. Direct bij de entree zie je dat als je door de lange gang kijkt. In deze gang is een extra deur geplaatst vanwege de symmetrie, maar deze deur is alleen decor.

Verschillende stijlen
Het huis werd gebouwd in de achttiende eeuw, toen de Lodewijk XIV-stijl de standaard was. Maar in het huis Beeckestijn wordt laten zien dat er daarna andere stijlen in de mode kwamen, zoals de rococo stijl. Verschillende kamers hebben daarom verschillende stijlen. Ook de empire stijl is duidelijk terug te zien in het interieur.

Eetgewoonten
In de eetkamer van de familie Boreel kan men zien op welke manier maaltijden werden gegeten. Hier staat een tafel uitgebreid opgesteld in de à la russe stijl, die toen gangbaar was. Ook hier kunnen de bezoekers veel leren van hoe mensen vroeger hun maaltijden deelden.

Rondleiding
Wil je meer over het gebouw weten? Iedere eerste en derde zondag van de maand is er een rondleiding door het huis en de tuinen van Beeckestijn, van 11.00 – 12.45, georganiseerd door Hendrick de Keyser en Natuurmonumenten. Aanmelden voor de rondleiding kan via Natuurmonumenten.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке