Amelia Dyer : Η παιδοτρόφος που σκότωσε 400 βρέφη! // Άκου να δεις!

Описание к видео Amelia Dyer : Η παιδοτρόφος που σκότωσε 400 βρέφη! // Άκου να δεις!

Η Αμέλια Ντάιερ είναι μία από τις πιο διαβόητες κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία, υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων μωρών κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής στην Αγγλία. Σαν « παιδοτρόφος », εκμεταλλευόταν τις απελπισμένες, ανύπαντρες μητέρες που προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τα παιδιά τους, για να τα δολοφονήσει με τραγικό τρόπο με σκοπό το κέρδος. Σε διάστημα τριών δεκαετιών, η Ντάιερ πιστεύεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 400 βρέφη, αν και η πραγματική έκταση των εγκλημάτων της μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστή. Η ιστορία της είναι ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα της ανθρώπινης διαφθοράς, της διεστραμμένης φιλοδοξίας και του σκότους που παραμονεύει σε μια κοινωνία που απέτυχε να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της.
Πρώιμη ζωή: Τραυματική παιδική ηλικία
Η Αμέλια Ελίζαμπεθ Χόμπλεϊ γεννήθηκε το 1836 στο Πάιλ Μαρς, ένα μικρό χωριό ανατολικά του Μπρίστολ στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ήταν το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά του Σάμιουελ Χόμπλεϊ, ενός τσαγκάρη, και της Σάρα Χόμπλεϊ. Η Σάρα ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, τα οποία την έκαναν απόμακρη και άσπλαχνη μητέρα. Η παιδική ηλικία της Αμέλια σημαδεύτηκε από παραμέληση και πολλές φορές ήταν μόνη της.
Παρά τη δύσκολη οικογενειακή της ζωή, η Αμέλια έβρισκε παρηγοριά στο διάβασμα, ιδίως στη λογοτεχνία και την ποίηση. Έμαθε να γράφει σε νεαρή ηλικία, η οποία έγινε μια από τις λίγες διεξόδους έκφρασης που είχε. Ωστόσο, τα πρώτα της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον θάνατο. Η μητέρα της πέθανε το 1848, όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών. Έζησε επίσης τη θλίψη της απώλειας των δύο μικρότερων αδελφών της - της Σάρα Ανν, η οποία πέθανε σε ηλικία έξι ετών το 1841, και μιας άλλης αδελφής, επίσης με το όνομα Σάρα Ανν, η οποία πέθανε σε βρεφική ηλικία το 1845.
Μετά το θάνατο της μητέρας της, την έστειλαν να ζήσει με μια θεία της και εργάστηκε ως μαθητευόμενη σε έναν τεχνίτη κορσέδων. Αν και κατάφερε για λίγο να ξεφύγει από την ταραγμένη οικογενειακή της ζωή, ήταν σαφές ότι το μέλλον της Αμέλια ήταν αβέβαιο και οι απώλειες που υπέστη είχαν βαθιά επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική της υγεία.
Μπαίνοντας στην ενηλικίωση: Γάμος και Καριέρα
Μέχρι το 1861, η Αμέλια είχε μετακομίσει στην οδό Τρίνιτι στο Μπρίστολ. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία 24 ετών, παντρεύτηκε τον 59χρονο Τζορτζ Τόμας. Το ζευγάρι είπε ψέματα για την ηλικία του στο πιστοποιητικό γάμου του, ίσως για να κάνει τη σχέση του να φαίνεται λιγότερο ασυνήθιστη. Περίπου εκείνη την εποχή, η Amelia ξεκίνησε επίσης την εκπαίδευσή της ως νοσοκόμα, ελπίζοντας ότι το επάγγελμα αυτό θα της προσέφερε ένα σταθερό εισόδημα.
Ωστόσο, η νοσηλευτική δεν παρείχε τις οικονομικές απολαβές που επιθυμούσε . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γνώρισε την Έλεν Ντέιν, μια μαία που θα τη μάθαινε έναν πιο αποδοτικό τρόπο για να βγάλει χρήματα - την εκτροφή μωρών. Η παιδοτροφία ήταν μια ζοφερή επιχείρηση στην οποία γυναίκες όπως η Αμέλια έπαιρναν ανεπιθύμητα βρέφη, υποσχόμενες να τα φροντίζουν μέχρι να τα υιοθετήσουν ή μέχρι να πεθάνουν.

Εκτροφή μωρών: Μια ζοφερή επιχείρηση
Στη βικτοριανή Αγγλία, το κοινωνικό στίγμα που περιέβαλλε τις ανύπαντρες γυναίκες και τα νόθα παιδιά άφηνε πολλές γυναίκες με περιορισμένες επιλογές. Η Τροποποίηση του Νόμου για τους Φτωχούς του 1834 έκανε νομικά περιττό για τους πατεράδες των παράνομων παιδιών να στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες να καταφύγουν σε απελπισμένα μέτρα. Κάποιες γυναίκες επέλεξαν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους, ενώ άλλες στράφηκαν στην παιδοτροφία, μια πρακτική κατά την οποία τα βρέφη αναλάμβαναν γυναίκες που υποσχέθηκαν να τα φροντίζουν έναντι αμοιβής.
Η Αμέλια Ντάιερ ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με αυτή τη διαδικασία, προσφερόμενη να φροντίζει τα μωρά των ανύπαντρων μητέρων, χρεώνοντας συχνά μια εφάπαξ αμοιβή ή τακτικές πληρωμές. Ανάλογα με την κοινωνική θέση των γονέων, οι αμοιβές μπορούσαν να διαφέρουν σημαντικά. Μια φτωχή γυναίκα μπορεί να πλήρωνε 5 λίρες (που αντιστοιχούν περίπου σε 600 ευρώ σήμερα), ενώ ένας πιο πλούσιος πατέρας μπορούσε να χρεωθεί μέχρι και 50 λίρες (ή περίπου 6.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στις 80 λίρες (περίπου 9.600 ευρώ).
Παρόλο που πολλές άλλες γυναίκες ασχολούνταν επίσης με την εκτροφή μωρών, η Ντάιερ ξεχώριζε λόγω της αδίστακτης συμπεριφοράς της και της κλίμακας των επιχειρήσεών της. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που είχε υπό τη φροντίδα της πέθαιναν από υποσιτισμό, παραμέληση ή ασθένεια, η Ντάιερ πήγε τα πράγματα πολύ παραπέρα. Στην προσπάθειά της να βγάλει μεγάλα κέρδη, άρχισε να σκοτώνει εσκεμμένα τα παιδιά που έπαιρνε, είτε μέσω παραμέλησης είτε δολοφονώντας τα άμεσα αφού λάμβανε τη συμφωνημένη πληρωμή.
Ένας συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούσε για να σκοτώνει τα βρέφη ήταν μέσω μιας πρακτικής γνωστής ως «ναρκωτικοποίηση». Χρησιμοποιούσε αλκοόλ ή οπιούχα για να ναρκώσει τα μωρά και να τα ρίξει σε λήθαργο, εξασφαλίζοντας ότι θα παρέμεναν ήσυχα και δεν θα έκλαιγαν.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке