SEVDASI
Menu
Home
Orkideler
Orkide nasıl çoğaltılır

Orkideci11 Ocak 2021
ORKİDE NASIL ÇOĞALTILIR
Orkidelerin gerçek hayranları ( Orchidaceae) sadece onlara iyi bakmakla kalmaz, aynı zamanda onları kendileri de üretebilmek ister. Kendi orkide yayılımınızı başlatabilmeniz için, orkidelerin çoğaltma yöntemlerine genel bir bakışa sahip olmak önemlidir. Egzotik, epifitik orkideleri çoğaltmanın en yaygın yöntemi çiçek dalı ‘dır. Bu yazıda, bu orkideleri Orkide dalı ile nasıl çoğaltabileceğinizi, onlar için neye ihtiyacınız olduğunu ve çiçek dalına nasıl uygun şekilde bakacağınızı açıklıyoruz.
HANGİ ORKİDE ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ VAR?

orkide nasıl çoğaltılır
Orkidelerin bakımının genellikle çok kolay olmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle, orkidelerin çoğaltılmasının tam olarak çocuk oyuncağı olmaması şaşırtıcı olmayacaktır. Orkideler tohumlardan çoğaltılabilir, ancak bu nadiren başarı ile taçlandırılır. Hobi bahçıvanları için orkide çoğaltımı için üç bitkisel yöntem vardır: bölerek, keserek veya çırparak. Bölünerek çarparken, bitkinin kökleri bölünerek büyük bir orkideden iki bitki oluşturur. Bu yöntem orkide saksı değişimi ile iyi çalışır bağlanın. Baş kesimler ile yayılırken, kesimler gövde ekseninin üst üçte birlik kısmından kesilir ve ekilir. Ancak en yaygın yöntem, orkideleri dal ile çoğaltmaktır. Dallar genellikle offshoot veya keiki olarak adlandırılır . Bunlar kesimler değil, çiçek salkımının başka türlü gelişeceği orkide üzerinde büyüyen genç, yeşil sürgünlerdir.
Orkideleri şu yöntemlerle kendiniz çoğaltabilirsiniz:
Orkide dalı (yandan çıkan çiçek dalı)
Köklerin bölünmesi
Baş kesimler
İpucu: Birçok hobi bahçıvanı, hazinelerini çoğalttığında büyüyen orkide hakkında konuşur. Bununla birlikte, yukarıdaki yöntemlerin tümü vejetatiftir, bu nedenle genetik materyalin rekombinasyonu yoktur. Yeni bitki genetik olarak ana bitkinin bir klonu olduğu için, üreme değil, üreme meselesidir.
ORKİDE DALI İLE ORKİDELERİN ÇOĞALTILMASI: EN İYİ ZAMAN NE ZAMAN?
Orkideniz dalını çiçeklendirmeye başladığında mutlu olabilirsiniz. Bitki çoğalmanızı kolaylaştırır. dalı ana bitkiden ayırma zamanı gelmeden önce en az bir yıl beklemelisiniz. Küçük tohumlar kesilmemelidir. Doğru zaman için diğer kriterler, çocuğun zaten kendi köklerini kurmuş olmasıdır. Bunlar zaten birkaç santimetre uzunluğunda olmalı. En az iki çift yaprak eklerseniz DALIN orkidenizi çoğaltmasına hiçbir engel kalmaz.
Bitmiş orkide dalını nasıl tanıyabilirim?
Keiki Ayırma Yöntemi
Orkide çiçeğini çoğaltmanın en bilinen yöntemlerinden biri, keiki yöntemi ile çoğaltmaktır. Keiki, orkide çiçek dallarının uç kısmında oluşmaya başlayan minik orkidelerdir.Aşağıdaki adımları uygulayarak sağlıklı bir şekilde orkideyi çoğaltabilirsiniz.
Keiki yöntemi ile ayırma yapmak için dalın sadece keiki oluşturması değil, aynı zamanda bununla birlikte kök oluşturmasıdır. Bunun için öncelikle keiki gördüğünüz kısmı nemlendirmeli ve bol bol havalandırmalısınız.
Kökleri oluşan keikinin en az 2 yaprağının ve 2 kökünün bulunduğundan emin olmalısınız.
Kök oluşumu gerçekleştikten sonra kök uzunluğu da 10 cm’ye kadar ulaştığında daldan ayırabilirsiniz.
Bir makas ya da keskin bir bıçak yardımıyla kökün hemen altındaki kısımdan keikiyi kesebilirsiniz.
Kestiğiniz keikinin kuruması gerekmektedir. Bunun için keikiyi hemen dikmeden nemli bir bez üzerinde bekletebilirsiniz. Aynı zamanda bulunduğu ortamın da sıklıkla havalandırılması gerekir.
Yeterli kuruluğa erişen keikiyi, uygun bir toprak ile yeni saksısına dikebilirsiniz.
Çelikle Çoğaltma Yöntemi

Çelik yöntemi ile çoğaltma, birçok çiçek ve bitki türünde uygulanabilen bir yöntemdir. Mevcut bitkiden alınan kısım, çeliktir. Bu alınan yeni gövdenin köklendirilmesi ile yeni bir bitki oluşturma yöntemi, çelikle çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemin aşamaları ise şöyledir;
Öncelikle çelik yöntemi yapacağınız kısımda çiçeklerin olmamasına dikkat etmelisiniz.
Yeşil yapraklı bir dal seçerek en alttan yukarı başlayacak şekilde 3 boğum belirlemelisiniz. Bu boğumların 1-2 cm üzerinden kesme işlemi yapabilirsiniz. Bunun için bıçağınızın keskin ve steril olmasına dikkat etmelisiniz.
Kestiğiniz kısmı gölgede muhafaza etmelisiniz. Çünkü orkide, yavru döneminde güneş ışığından hoşlanmaz.
Bir süre sonra orkidenin çiçek sapında fide oluşmaya başlayacaktır. Bu gerçekleştiğinde tekrar eski saksısına alabilirsiniz.
Bu fide büyüdüğünde, alttan ve üstten kesebilir ve yavru fideyi ayrı saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz. Diktikten sonra bir süre 2 günde 1 sulama yapabilirsiniz.
Yavru Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma
Üçüncü bir yöntem ise, yavru ayırma yöntemi ile çoğaltmadır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak yavru ayırma yöntemi ile orkideyi çoğaltabilirsiniz.
Öncelikle orkidenin kökten yavru verdiğinden emin olmalısınız. Eğer yavru vermişse, en az 2 yapraklı olması da oldukça önemlidir
Bir yıldan fazla
En az 2 çift yaprak
Birkaç santimetre uzunluğunda kendi kökleri
Информация по комментариям в разработке