Kâne ve Benzerleri | Arapça Dersleri 58 | Halis Bayancuk Hoca

Описание к видео Kâne ve Benzerleri | Arapça Dersleri 58 | Halis Bayancuk Hoca

🪧 Arapça Dersleri 58
✏️ Halis Bayancuk Hoca (Ebu Hanzala)
📌 Ünite 61 | Kâne ve Benzerleri

Şimdiye kadarki derslerimizde her fiilin mutlaka bir fâili olduğunu gördük. Ancak Arapçada bazı fiiller vardır ki bunların asla fâili olmaz. Bu yüzden bunlara "NÂKIS FİİL" adı verilmektedir. Bu özel fiil grubuna nâkıs (eksik) denilmesinin sebebi, kesinlikle fiili oluşturan harflerin özelliğinden (sarf ilminde tarif edildiği şekliyle son harflerinin illet harfi olmasından) kaynaklanmamaktadır.

Bilakis bunlara, fiillerin işlevi bakımından nâkıs adı verilmiştir. Zira bu fiiller isim cümlesinin başına gelerek mübtedayı "o nâkıs fiilin ismi"; haberi de "o nâkıs fiilin haberi" olarak alırlar. Bir diğer ifadeyle, bu fiillerin asla fâili ve mefûlün-bihi bulunmamaktadır. Bu fiilleri cümleden attığımızda ise geriye mübteda ve haber öğeleri kalır. İşte bu yüzden bunlara nâkıs (eksik işlevli) fiil denilmiştir. Yine bunların fiil olarak tanımlanmasının sebebi mâzi, muzâri ve emirlerinin çekiliyor olmasıdır.

Sonuç olarak, bir fiil fâil almıyor ise bu fiile Nâkıs Fiil adını veriyoruz. Bundan önceki derslerde görmüş olduğumuz fiillerin fâilleri bulunduğu için de o fiillerin tümünü Tam Fiil olarak adlandırıyoruz.

KÂNE ve benzerleri olarak adlandırılan nâkıs fiiller isim cümlesinin başına geldiklerinde mübtedayı (nâkıs fiilin ismini) merfû, haberini ise mansup yaparlar. İraptaki bu değişikliğe sebep olmalarından dolayı ayrıca NEVÂSİH (DEĞİŞTİRENLER) olarak da adlandırılırlar.

➥ https://www.tevhiddersleri.org/
➥ https://tevhiddergisi.org/
➥ https://tevhidgundemi.com/
➥ https://www.tevhidkitap.net/
📖 https://tevhidmeali.com/

İletişim İçin:
☎️ Wp: +90 0535 766 45 45 ☎️
📩 E-posta: [email protected] 📩
📍 https://tevhiddersleri.org/iletisim

#arapça #yenibaşlayanlariçinarapça #HalisBayancukHoca #EbuHanzalaHoca

Комментарии

Информация по комментариям в разработке