Arkadaşlar Selamun Aleykum! Bu videomda bebeklerine Kur'an-ı Kerim'de geçen isimlerden koymak isteyen anne ve babalar için anlamları güzel olan ve henüz duymağınız kız isimlerinden bahsedeceğim.
Öncelikle dünyanın en güzel duygularından birisi evlat sahibi olmaktır. Bebeğinizin doğumundan sonra onun için en önemli şey ona nasıl hitap edeceğinizi belirleyen ve bir ömür boyunca herkes tarafından kullanılacak olan isimlerdir.
Kuranda geçen kız bebek isimleri, hayata ilk adımı atan kız evlatlarının dünyada olduğu kadar ahret yaşantısında da gururla taşıyabilmesi ve onu cenab-ı hakkın katında en güzel şekilde temsil etmesi açısından büyük bir itinayla araştırılmalıdır. Çünkü çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Rasulullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (Ebu Davud, Edeb 69) Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse gelin Kuranı Kerimde zikredilen ve güzel olan isimlere bir göz atalım.
1. Lina
“Mâ kata’tum min lînetin ev teraktumûhâ..” Haşr 5
Lina, Kur'an-ı Kerim'de yer alan Haşr suresinin 5. ayetinde geçmektedir. Lina, yumuşak hurma ağacı anlamını taşımaktadır. Yani arapça kökenli olan bu Lina ismi, 'hurma' olarak tabir edilir.
2. Cena
“..ve cenel cenneteyni dân.” Rahman 54
Arapça kökenli bir isim olan cena, aslında cennetten gelmektedir. Yani meyvelerle donatılmış cennet bahçesi anlamındadır.
3. Ahlam
“Kâlû edğâsu ahlâm..” Yusuf 44
Bu isim hulm’ün çoğulu ahlamdır. Yani rüyalar, hülyalar, uykuda görülen şeyler ve akıl mânâlarına gelir.
4. Enhar
“..cennâtin tecrî min tahtihel enhâr” Bakara 25
Enhar ismi Kur’an-ı Kerim’de birçok yerde geçmektedir. Irmaklar, nehirler, cennetlerin altlarından akan ırmaklar anlamlarına gelir.
5. Nida
“..bimâ lâ yesme’u illâ du’âen ve nidâ” Bakara 171
Kur'an'ı Kerimde Bakara suresi 171. ayette geçen Nida, ‘Seslenme, ses verme, nida etme ve hitap etme sanatı’ anlamları taşımaktadır.
6. Fida
“..ve-immâ fidâen hattâ teda’a-lharbu evzârahâ..” Muhammed 4
Kuranı Kerimde pek çok yerde zikredilen Fidye (fidâ) kelimesi Arapça'da "bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ödenen bedel" anlamına gelir. (hediye olarak vermek)
7. Daren
Osmanlıca kökenli olan bu isim, Ulaştıran, vâsıl eden, kavuşturan, getiren anlamları taşır. İlave olarak, Talihli, yumuşak huylu, hoş, kibar, narin ve misk çiçeği anlamlarına da gelmektedir.
8. Menar
Kuranı kerimde geçen hidayet ve rüştün eş anlamlısı olan menar; nur, ışık, fener kulesi, insanlara yol gösteren işaretler ve rehberlik anlamlarına gelir.
9. Selva
“Ve enzelnâ ‘aleykumu-l menne ve-s selvâ” Bakara 57
Kur'an-ı Kerim'de Bakara suresi 57. ayette geçen Selva, “Allah tarafından gönderilen kuş” anlamına gelir. Kelime anlamı olarak bal ve bıldırcın kuşu manasındadır.
10. Meva
“İndeha cennetul me'va” Necm 15
Kur'an-ı Kerim'de Necm suresi 15. ayette geçen Meva, sığınacak yer, mesken ve cennetin bir adı anlamlarını taşımaktadır.
11. Leyan
Farsça kökenli olan bu isim, Parlayan, parlayıcı, konforlu, lüks hayat, huzur ve rahatta olan kişi anlamlarına gelmektedir.
12. Serra
“Ellezîne yunfikûne fî-sserrâ-i ve-ddarrâ-i..” Ali imran 134
Kur'an-ı Kerim'de Al-i imran suresi 134. ayette geçen Serra, bolluk demektir. Bir diğer anlamı ise ferahlık, rahatlık ve saadet demektir.
Информация по комментариям в разработке