Houman Khalaj - "Zarathustra No.1" - Performed by the Euro-Persian Art Ensemble.

Описание к видео Houman Khalaj - "Zarathustra No.1" - Performed by the Euro-Persian Art Ensemble.

در دنیای موسیقی کلاسیک غربی آهنگسازان بسیاری با عنوان زرتشت و یا با الهام از زرتشت موسیقی نوشتند اما کمتر آهنگسازانی بودند که بر روی متن های اصلی سرودهای گاتها موسیقی نوشته باشند. یک آهنگساز معاصر ایرانی به نام هومن خلج Houman Khalaj ساکن بلژیک، موسیقی برای ارکستر سمفونی بزرگ و کرال و خواننده سلو سوپرانو با عنوان زرتشت نوشته است.

هومن خلج آهنگسازی روی قطعه زرتشت را در ابتدا با مطالعه و الهام از کتاب گاتها با ترجمه و پژوهش های بسیار با ارزش وآکادمیک دکتر خسرو خزاعی (پردیس) شروع کرد و به منظور پی بردن به ریشه های تاریخی و بن زبانی، فلسفی، فرهنگی، ارزشهای فرهنگی پیش از اسلام، تاریخ و جهان بینی ایرانیان و به ویژه تحول فرهنگی ژرفی که زرتشت در میان ایرانیان و دنیای غرب بوجود آورد، ارتباط فرهنگی بین ایران و غرب، برابری حقوق زن و مرد در فرهنگ پیش از اسلام، درک از حقیقت، راستی و آزادمنشی، درک از تاثیر آموزشهای زرتشت در فلسفه غرب و سپس به دلیل همسو بودن فروزه های گاتها ی زرتشت با ارزشهای متن کتاب شاهنامه، و روان و بی نظیر بودن اشعار ابوالقاسم فردوسی طوسی، آن را نیز بکار گرفت و این قطعه آهنگسازی را با عنوان زرتشت نوشت.

در حقیقت گاتهای زرتشت و شاهنامه فردوسی مکمل یکدیگر هستند.

برای درک و شناخت بهتر از فردوسی مطالعه روی کتاب بر بال سیمرغ جستارهایی درباره شاهنامه نوشته دکتر محمود کویر چاپ Amazon را آغاز کرد .

در این قطعه آهنگساز از اشعار فردوسی و همچنین هفت فروزه زرتشت که در سرودهای گاتها آمده اند و با الهام از کتاب سرودهای گاتها ی زرتشت نوشته دکتر خسرو خزاعی و پژوهش های بسیار با ارزش و آکادمیک دکتر خسرو خزاعی (پردیس) بر روی زرتشت شناسی الهام گرفته است.

سرودهای گاتها شامل شش فروزه است، این شش فروزه چنین است:
اشا یا آرتا.
وهومن.
خشترا.
آرمئیتی.
هه اوروَتات.
اَمِرِتات.
به اضافه خرد یا مزدا.

"اهورا مزدا دارای شش فروزه یا نیروی مینوی می باشد، که هر کدام نقش مهم و بنیادین در ساختمان بندی جهان اهورائی دارند.
این فروزه ها را به اضافه خرد که درهستی آفرین ادغام شده، در نوشتارهای اوستائی، امشاسپنتا یعنی نیروی هفتگانه پیش برنده و افزاینده نامیده اند".

۱) نخستین فروزه اهورائی (راستی) اشا یا آرتا است . و این قانونی است که نظام جهان هستی را درست می‌کند و ما را بسوی روشنائی جهت میدهد. و هر چه که واژگون و در تضاد با قانون جهانی آشا باشد به آن بد گفته میشود.
۲) دومین فروزه اندیشه نیک است که به آن وهومن میگویند.
۳) سومین فروزه نیروی چیرگی و فرمانروائی به خود است که در زبان گاتها آن را خشترا می نامند.
۴) چهارمین فروزه، آرامش است که به زبان گاتها آن را آرمئیتی می نامند.
۵) پنجمین فروزه، رسائی و تکامل است که به زبان گاتائی هه اوروتات نامیده می‌شود.
۶) ششمین فروزه، جاودانگی است که در زبان گاتها به آن اَمِرِتات میگویند".

آهنگساز هر یک از این فروزه ها را در قالب تک واژه و گسسته بکار گرفته و گاهی به ترکیب واژه های ایران، پرشیا، زرتشت ، کوروش، شاه شاهان ، این تک واژه ها ی گسسته را در کنار هم آورده و آنها را بست و گسترش داده. البته این تک واژه های بکار گرفته شده نه به صورت یک متن یا یک جمله یا یک سرود منسجم یا استفاده کامل از متن یک سروده گاتها بلکه به سلیقه آهنگساز و ساختار موسیقی، ملودی، و ریتم موسیقی این واژه ها توسط آهنگساز به صورت گسسته استفاده شده که در کل یک انسجام و ساختار واحد را در درون خود حفظ کرده و آن انسجام همان کلید واژه های آموزشهای زرتشتی و ارزشهای پیش ازاسلام پارسیان است که در این متن گردآوری و استفاده شده است.

“سرودهای اهورائی (گاتها) زرتشت از نزدیک به ۴۰۰۰ سال پیش و پس از گذشتن زمان دست نخورده و یک پارچه و درست آن گونه که از زبان بزرگ آموزگار زرتشت بیرون آمده بدست ما رسیده.
زبان این نوشته ها بیش از ۲۰۰۰ سال بدست فراموش کامل سپرده شده بود، با این حال هیچ واژه یا جمله ای از آن کم و زیاد نشده است. تا حتی گویش و تلفظ آن حفظ شده است!

سروده های این زبان فراموش شده را موبدان زرتشتی از بر کرده و در درازی سده ها آنها را، سینه به سینه ونسل به نسل به دوران ما رساندند تا گویش و تلفظ آن فراموش نشود".

متن این سروده ها توسط یک معبد زرتشتی ضبط گردید تا تلفظ درست واژه های گاتها با تمپوی/سرعت آرام دکلمه شود. این فایل صدا در اختیار خواننده های کرال اروپایی قرار گرفت تا این واژه ها را درست و با تلفظ خود زرتشت ، زبان فراموش شده ۴۰۰۰ سال پیش اجرا کنند.

قطعه زرتشت در ابتدا برای ارکستر سمفونی بزرگ و یک کرال بزرگ و چند خواننده تک خوان نوشته شده بود. سپس این قطعه موسیقی مجددا توسط آهنگساز برای ارکستر در ابعاد کوچکتر تنظیم شد و در تاریخ ۲۳ سپتامبر تنها یک بخش از یک آهنگسازی چند بخشی این قطعه موسیقی توسط ارکستر کوچک (آنسامبل) ایرو- پرشین آرت آنسامبل، وخواننده تک خوان اپرا سوپرانو ایرانی کاملیا دارا Kamelia Dara و گروه کرال Serenata Vocale از بروکسل و به رهبری ارکستر David Navarro Turres اجرا شد و در شهر بروکسل بلژیک در کنسرت حال بوزار به مناسبت حمایت از جنبش زن- زندگی- آزادی به روی صحنه رفت.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке