CONSUMATORUL DE BUNURI ȘI SERVICII
“Fii consumatorul propriului tău produs! Îmbunătățește-l bazându-te pe propriile dorințe, dar nu te păcăli singur crezând că ești doar utilizatorul produsului.”
(Evan Williams, actor și muzician canadian)
Pentru satisfacerea nevoilor de diferite tipuri consumatorii cumpără și folosesc bunuri și servicii.
•Bunurile sunt obiecte care au formă concretă, materială; de exemplu: caiete, sucuri, birouri și toate celelalte obiecte de care suntem înconjurați în locuințele noastre, la școală, răsaduri de legume, brazi crescuți în pepiniera Romsilva, automobile etc.
•Serviciile nu au formă concretă, materială, nu sunt tangibile (nu pot fi atinse); ele sunt activități prin intermediul cărora se satisface o nevoie; de exemplu: transport, telecomunicații, publicitate, consultații medicale, înfrumusețare, reparații telefoane, reparații auto, spălătorii auto,vulcanizari etc.
Nu toate bunurile se obțin în același mod. Pe unele le obținem fără efort, în mod gratuit, ele fiindu-ne oferite de natură (exemplu: fragii/ zmeura din padure), pentru altele, însă, trebuie să plătim pentru că acestea sunt produse de oameni/ firme : telefoane, haine, cărți, mâncare, sucuri, mașini, case, calculatoare etc.
•Bunurile sunt rezultatul unei activități economice: cărți, telefoane, obiecte de îmbrăcăminte, biciclete etc. Acestea sunt numite și bunuri economice.
În privința bunurilor economice, pot fi constatate diferențe. De exemplu: la orele de educație fizică, dacă nu avem adidași, putem folosi teniși, pe când la orele de TIC, pentru a folosi un calculator este nevoie ca acesta să aibă instalate anumite programe.
Astfel, există:
•bunuri substituibile (care pot înlocui) care, întrucât satisfac aceeași trebuință, se pot înlocui unul cu altul în consum (precum adidașii cu tenișii, pizza cu hamburgerul etc)
•bunuri complementare (a căror utilizare atrage după sine utilizarea altor bunuri) Exemple: calculatorul nu funcționează fără programe care trebuie instalate, telefonul nu poate functiona fără a încărca bateria cu ajutorul încărcătorului.
Vocabular economic
Persoană fizică = om
Personă juridică = firmă, societate comercială, SRL (de exemplu: ateliere auto, magazine, frizerii, restaurante, banca etc.)
Rambursabil = care trebuie dat înapoi
Creditor = cel care oferă împrumut bani, servicii, mărfuri
Debitor = cel care ia credit, care achiziționează bunuri/ servicii pe care nu le plăteste în momentul achiziției urmând să le plătească la un anumit termen (x zile, x luni sau x ani)
Dobandă = suma de bani care se plăteste pentru un împrumut bănesc
Poliță = document emis, act prin care se certifică încheierea unui contract de asigurare
Информация по комментариям в разработке