Asil Türk Boyları: Oğuzlar - Peçenekler

Описание к видео Asil Türk Boyları: Oğuzlar - Peçenekler

Asil Türk Boyları: Oğuzlar - Peçenekler ayrıntıları ile yayında!

Oğuzlar, Türklerin farklı bir kolu olan Oğuzlar Orta Asya'da Maveraünnehir'de Oğuz bozkırı olarak adlandırılan bölgede yayılım gösterdiler. Çin kaynaklarında Hunlar ile akraba bir Türk kavmi oldukları Rus tarihçiler tarafından belirtildi. İslamiyetin batı Asya'da yayılmaya başlaması ile birlikte Türkler Müslüman olmaya başladı. Özellikle Talas Savaşı ile Müslüman olan Karluklar, Oğuzlarında Müslüman olmalarına vesile oldular. Oğuzlar ve diğer adları ile Oğuz Türkleri, Maveraünnehir, Hazar ve Ural çevresinde Oğuz Yabgu Devleti'ni kurdular. Oğuzlar hakkında en önemli bilgiler Kaşgarlı Mahmud'un Divani Lügatit Türk adlı eserinde geniş bir yer kapsamaktadır. Oğuzlar'a Arap tarihçileri ve dünyası Müslüman oldukları için Türkmenler olarak adlandırıyorlardı. Oğuz Türkleri bölgedeki diğer Türk kavimleri olan Peçenekler ve Kıpçaklar ile savaşlar yaşamıştır. Oğuz Türkleri'nin fiziksel özellikleri iklim koşulları nedeni ile değişime uğramıştır. Bu konuda bölgede yaşayan Hive Hanı bu konuda detaylı bilgi vermiş ve zamanla Tacikler'e benzediklerini söylemiştir. Oğuz Türkleri, büyük imparatorluklar kuran bir aşiret topluluğuydu. Oğuzların kurdukları devletler ve imparatorluklar şu şekildeydi: Osmanlı İmparatorluğu, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Afşarlar, Harezmşahlar, Peçenekler, Anadolu Beylikleri, Zengi Hanedanlığı, Oğuz Yabgu Devleti ve Kaçar Hanedanlığı. Oğuzların en büyük ve en güçlü devletini Osmanlılar kurmuştur. Oğuz Türklerinin boyları hakkında detaylı bilgiler Kaşgarlı Mahmud'un Divani Lügatit Türk adlı eserinden detaylı olarak verilmiştir. Oğuz Türkleri Balkanlar, Anadolu ve Orta Doğu'ya yayılmışlar ve İslam devletlerinin koruyuculuğunu üstlenmişlerdir. Geniş bir coğrafyaya yayılan Oğuzlar'ın bir kısmı Anadolu'da ve Balkanlarda hala Yörükler olarak yaşamaktadırlar. Oğuz Kağan Destanı ve Dede Korkut kitabı Oğuzlar hakkında detaylı bilgiler vermektedir.

Peçenekler, Orta Asya'da ortaya çıkan göçebe Türk halklarından olan Peçenekler, Orta Asya'da başlayan mücadelelerini Doğu Avrupa ve Balkanlarda sürdürmüşlerdir. Hazardan Macaristan ovalarına kadar geniş bir alanda hakimiyet kurmuşlardır. Göktürk Kağanlığı'nın yıkılmasının ardından başta Oğuzlar olmak üzere Karluklar ve Kimekler ile de savaşan Kıpçaklar bu savaşlarda yenik düşmüş batıya doğru ilerlemişlerdir. Peçenekler uzun yıllar Kiev Rusları ile savaşmışlar ve bazen de Kiev Rusları ile ittifak kurup Doğu Roma'ya saldırmışlardır. Kiev Rusları ile kimi zaman düşman kimi zaman dost olan Peçenekler, Kiev Kralını öldürüp Kiev'i yağmalamışlardır. Göçebe Türk geleneklerine göre öldürülen kralın kafatasından Peçenek Kralı kadeh yapmıştır. Peçenekler Macar ve Bulgar krallıkları ile savaştıktan sonra yenik düşmüşlerdir. Ardından Doğu Roma ile savaşa tutuşan Peçenekler 1. Aleksios Komnenos komutasındaki Doğu Roma ordusuna yenilmiş ve Doğu Romalılar tarafından hakimiyet altına alınmışlardır. Özellikle Aleksios Komnenos Peçenekleri Makedonya'ya yerleştirmiş ve onlara Makedonya Peçenekleri adını vermiştir. Doğu Roma ordusunda paralı asker olarak hizmet veren Peçenekler aynı zamanda Malazgirt Savaşı'nda Doğu Roma ordusunda görev almışlardır. Ayrı İtalya'yı işgal eden Normanlar için Sicilya Kralı olarak bulunan William'a karşı Doğu Roma ordusunda savaşan Peçeneklerde vardı. Peçenek dili uzun yıllar önce kaybolmasına rağmen Peçenek adlı Sırbistan'da bir köy bulunmaktadır. Macarların soy adı olarak kullandıkları Besenyö kelimesi Macarca Peçenek anlamına gelmektedir.

Asil Türk Boyları: Oğuzlar - Peçenekler hakkında sizler için belgesel niteliğinde bir içerik hazırladım. Emeklerimin karşılığı için abone olmanızı ve videoyu beğenmenizi sizlerden rica ediyorum. Yeni videolardan haberdar olmak için abone olduktan sonra tüm bildirimleri açmayı unutmayın. İyi seyirler dilerim.

"Hitman" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 4.0 License
http://creativecommons.org/licenses/b...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке