Reziliență prin cultură. Sanda Golopenția - Bulevardele Vieții

Описание к видео Reziliență prin cultură. Sanda Golopenția - Bulevardele Vieții

Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Ce semnificație are expresia „bulevardele vieții”, care conferă titlul unuia dintre volumele apărute în seria de autor Sanda Golopenția de la Editura Spandugino? Câte dintre aceste bulevarde se află în România? Dar în America? Despre care dintre acestea s-ar putea spune că a contat cel mai mult în viața sa? Ce este cu adevărat important pentru fiecare dintre noi: bulevardele în sine sau oamenii care le străbat și cu care ne intersectăm de-a lungul existenței noastre? Cum l-a cunoscut Sanda Golopenția pe Solomon Marcus, cel ce a devenit, în ultima parte a vieții, un îndrăgit „antrenor de suflete”? Cât de importantă este tradiția și în ce fel poate reveni ea în forță, până și în momentele de criză? Explorând arhitectura ideatică a volumului 𝘉𝘶𝘭𝘦𝘷𝘢𝘳𝘥𝘦𝘭𝘦 𝘷𝘪𝘦ț𝘪𝘪, dialogul dintre Sanda Golopenția, professor emerita la Universitatea Brown, renumită specialistă în lingvistică, semiotică, sociologie și antropologie culturală, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, prilejuiește o emoționantă evocare a unor locuri emblematice străbătute, dar și a unor personalități întâlnite în momentele speciale ale existenței, dezvăluind felul cum lumea materială care ne înconjoară se convertește în memorie de lungă durată, aflată sub semnul unei tradiții vii.

0:00 Intro

0:14 Skip Intro

7:55 „Am făcut scrimă la Facultatea de Drept, dar asta mai târziu. Întâi, am fost mutată și am învățat la Școala nr. 150 – cincisprezece fete de la «Sfântul Elefterie». Dar, după ce am fost făcută pionieră, mama a decis să schimbe situația și m-a înscris la «[Gheorghe] Lazăr». Deci mergeam la «Lazăr» pe jos, pe Bulevardul 6 Martie…”

18:28 „Cred că am vorbit de drumuri bătătorite atunci când am făcut aluzie la diferitele trasee pe care le parcurgeam în cartierul Cotroceni, în dreptul Străzii Dr. Lister. Deci aici am imaginat drumuri bătătorite – în abstract, pentru că nu erau bătătorite...”

25:13 „[Alexandru] Rosetti mi-a spus odată: «Sunt un cerșetor cu mâna întinsă», pentru că el dădea tot timpul telefoane pentru noi, ca să ne asigure bani, cei 15 dolari care ți se dădeau dacă plecai în străinătate cu o bursă. Aveai în buzunar 15 dolari – și eram uluiți cât de bogați am devenit.”

32:41 „În ultima parte a vieții, Solomon Marcus a devenit dintr-odată un profesor al copiilor. El era întovărășit de oameni de la Spandugino, care veneau cu microfoane, și se ducea în clase, le vorbea copiilor, încerca să-i apropie de matematică, dar în felul lui.”

Volumul „Bulevardele vieții” esti disponibil aici: https://edituraspandugino.ro/eseu-ref...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке