Turkey-Sivas-Elbeyliler Festivali/ Part 48

Описание к видео Turkey-Sivas-Elbeyliler Festivali/ Part 48

Welcome to my travelchannel.On my channel you can find almost 1000 films of more than 70 countries. See the playlist on my youtube channel.Enjoy!
   / nurettinodunya  
Söğütçük,Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün toplam arazisi 8428 dönümdür. Sivas ili Merkez Kayadibi Bucağına bağlıdır. Sivas’ın 50 km uzaklıkta olup rakımı 1200 m civarındandır.Köyün 3 km kuzeyinde Sivas–Kayseri karayolu geçektedir.
Okuma yazma oranı %100'dür. Düğünlerde, misafirleri tanısınlar tanımasınlar evlerine götürüp konuk ederler. Düğünlerde gelen misafirlere topluca yemek verilir. Düğünler 3 veya 4 gün sürer. Perşembe günü bayrak dikilmesiyle düğün başlar. Başlangıçtan günün bitimine kadar davul zurna eksik olmaz. Cumadan itibaren misafirler köyde toplanmaya başlar. Düğün evi sahipleri ve diğer köylüler gelen misafirlerden 3-5 kişiyi kendi evlerine götürürler. Cumartesi günü damat yıkanır. Bu köylüler arasında Yunnuk (yunmak-yıkanmaktan gelir) diye tabir edilen bir çeşit hamam yapılır. Hamamdan sonra damat ve diğer delikanlılar köy turu yaparlar, silahlar atılır oyunlar oynanır. Düğün yemeği de cumartesi günü verilir. Akşam kına gecesi yapılır.
Yöresel Yemekleri; madımak yemeği, peskutan çorbası, patatesli içli köfte, patatesli hıngel, sarı burma, dal turşusu, düğülcük çorbasıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde elektrik vardır, bir de camisi bulunmaktadır.
OSMANLILAR DÖNEMİNDE ELBEYLİLER :
OSMANLI İmparatorluğunda konar göçer aşiretlerin çeşitli sebeplerle belli merkezlerde iskana tabi tutulması siyasetinde elbeyliler de yerlerinden ayrılmak durumunda kalmış, aşiretin bir kısmı 1693 yılında Halep'in kuzeyinde Menbiç yakınlarındaki Rakka'ya nakledilmiştir.
Elbeylilerin bir nizam çerçevesinde tutulması amacıyla Sivas'ın güney batısında aşiretin adını taşıyan bir kaza kuruldu. elbeyli'ye kaza statüsünün verildiği tarih tam olarak tespit edilememekle birlikte Tuncer Baykara'nın asırlara bölerek sunduğu Osmanlı idari taksimatında bu oluşumun 18. yüzyılda meydana geldiği anlaşılıyor. Kazanın belli bir merkezi yoktu. Kadı, aşiretin meskun olduğu köyler arasında dolaşarak görevini ifa etmekte, kadının ikamet ettiği köy, kaza merkezi sayılmaktaydı. elbeyli kazası , mali bakımdan Sivas eyaletine bağlı, Tokat voyvodalığının nezaretinde idi.
19. yüzyıl ortalarında ( 1844 - 1845 ) elbeyli kazasının idari, demografik, ekonomik ve sosyal yapısı hakkında şu sonuçlar elde edilmiştir.
Elbeyli kazasında idarenin başında kaza müdürü bulunmaktadır. Köyler ise muhtar-ı evvel ve muhtar-ı sâni adı altında ikişer muhtar tarafından yönetilmektedir. elbeyli köylerinin muhtarları da vergi mükellefi idiler. Öte yandan bazı köylerde kizirler görev yapmaktadır. Köy muhtarının yamağı hükmündeki köy kethüdası olarak tanımlanan kizirler, ücret karşılığında köylünün ekili arazisini korumakla yükümlü oldukları gibi, muhtarın aldığı kararları yahut o mahalde vukuu bulan önemli gelişmeleri halka ve ilgililere duyurmalarda görevli idiler. Ahalinin tamamı müslüman ve Türktür. Türkçe adlar taşıyan köylerden Hanlı 77, Çallı 75, Güney 68, Durdulu ve Haydarlı 50, Kartalca 49, Karalı 46, Yanalak 38, Menşurlu 36, Bedirli, Çonkar ve Yaramış 32, Gözmen ve Kayadibi 29, Ağcainiş 28, Aylı 27, Gazibey ve Söğütçük 25, Kabasakal ve Koyuncu 23, Herekli 22, Kızılöz 21, Keçili ve Kızılcakışla 19, Kethüdalı 18, Damılı 17, Akkuzulu ve Sorhuncuk 14, Karalar 13, Bostancık ve kızılcaköy 11, kavlak 10 haneye sahipti.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке