Post på hjul(1949) I postvagnarna på nattåget mellan Stockholm och Malmö arbetas det febrilt med so

Описание к видео Post på hjul(1949) I postvagnarna på nattåget mellan Stockholm och Malmö arbetas det febrilt med so

Post på hjul(1949)

I postvagnarna på nattåget mellan Stockholm och Malmö arbetas det febrilt med sortering av post. Personalbyte i Nässjö. I en drömsekvens dansar Qvarsebo bland postsäckar och utanför tåget.

KategoriIndustri och näring,Samhälle och politik

TemaBo Bjelfvenstam

Längd14 minuter

MedverkandePer-Arne Qvarsebo

ManusBo Bjelfvenstam,Egon Jonsson

FotoHarry Persson

MusikSven-Eric Johanson

RättigheterBo Bjelfvenstam

ProduktionsbolagSvensk Dokumentärfilm AB

ProduktionslandSverige

Utgångsmaterial35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit

ArkivSvenska Filminstitutet

Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

1636 grundades posten på initativ av dåtidens starke man - Axel Oxenstierna. Behovet av att kommunicera snabbt och säkert i det växande stormaktsriket Sverige blev allt större, och postiljonerna kom att få en central funktion för att hålla ihop landet, från Göteborg i väster till Viborg i öster, från Luleå i norr till Kalmar i söder. Och redan från första början var det viktigt att posten skulle komma fram snabbt. 1646 bestämdes att postiljonerna skulle förses med hästar och att dessa skulle föras fram "i galop och fyrsprång eller i full traaf". Den första långdistanslinjen som trafikerades på detta sätt var Stockholm-Halmstad, som också var Sveriges förbindelselänk med omvärlden.

På 1900-talet var det istället Stockholm-Malmö som var linjen mellan Sverige och resten av världen och tågen hade sedan något halvsekel ersatt hästarna. Postvagnen var en stressig arbetsplats, där arbetet gick på högvarv under småtimmarna. Posten levererades, sorterad på utdelningskontor, vid de orter som trafikerades under den nattliga färden, samtidigt som man tog emot nya säckar med brev och paket på väg söderut.

I filmen reglar Kalle dörren, för säkerhets skull. Postrån har emellertid alltid varit ovanliga i Sverige, även om postiljonerna redan 1770 utrustades med sabel och pistoler för att kunna försvara sin värdefulla last. På 1870-talet uppdaterades brevbärarens arsenal med mindre och smidigare revolvrar, och postvapnen fanns faktiskt kvar i Postens centralförråd ända till 1962. På 1970-talet var det reglementerade tillhygget en speciell postbatong, som levererades med den upplysande texten "slå ej mot huvudet".

Bemannade postvagnar fanns i Sverige fram till 1996, men idag sker sorteringen på andra ställen. Den mesta posten skickas numer dessutom ofta med speciella posttåg, istället för att, som var fallet när filmen spelades in, särskilda bemannade postvagnar följde med vanliga passagerartåg.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке