Bağımlı İlişkiden Kurtulmanın Yolları | Bitmesi Gereken İlişkiyi Bitirememe | Toksik İlişkiler

Описание к видео Bağımlı İlişkiden Kurtulmanın Yolları | Bitmesi Gereken İlişkiyi Bitirememe | Toksik İlişkiler

Bağımlı İlişkiler
Yaşadığımız duygusal ilişkilerde bağ olmazsa olmaz ancak aranızda bağ, yani bağlılık mı var yoksa bağımlılık mı bu fark ilişkinizin yönünü ve kalitesini etkileyecek.
Bağlılık dediğimiz şey onunla kalma arzusu ve var olduğu haliyle diğer seçenekleri düşünmemek halidir. Yani olduğu hali ile partnerinizden razı olmak hali bağlılıktır.
Bağımlılık ise onsuz yapamama halidir. Birine ya da bir şeye bağımlı olma halini şöyle bir düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk sıfat güçsüzlük olur muhtemelen. Çünkü en kaba tabiri ile onsuz yaşamaya gücü olmama hali. Biraz sonra bu güçsüzlüğün partneriniz için ne demek olduğunu da açıklayacağım.
Bağımlı olduğunu nasıl anlarsın peki biraz da buna bakalım.
ilişkinin size zarar verdiğini bilmenize rağmen ayrılmayı göze alamıyorsanız
partnerinizi kaybetmemek için isteklerini sürekli kendi isteklerinizin önüne alıyorsanız
olası bir ayrılık düşüncesi korkutucu geliyorsa,
yalnız kalmayla ilgili düşünceler korkutucu geliyorsa işte bunlar hep bağımlılıktan.

Peki ne oluyor da bağımlı hale geliyoruz?
Burada bir kaç teori karşımıza çıkıyor bunlardan ilki erken çocukluk döneminde bir çocuğun bağımsızlaşma süreci olan 1-2 yaş civarında ebeveynin çocuğun özerkleşmesine izin vermemesidir. Neyi nasıl yapacağına sürekli karışılan ve güçsüz hissettirilen çocuklar hayatını devam ettirmek için birinin yardımına ihtiyaç duyacakları yanılgısına kapılırlar ve bu ömürleri boyunca peşlerini bırakmaz.
İkinci teori genetik bir kaygı aktarımının var olduğu yönündedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kısım bu tarz kaygılar hayatınızın genelinde mi var yoksa sadece belirli bir kişiye odaklanmış durumda mı buna bakmamız gerekiyor. Gündelik hayatında oldukça başarılı ve güçlü fakat ilişkisinde bağımlı ve muhtaç bir konumda olabilir.
Üçüncü kısımda öğrenme geliyor. Özellikle doğu kültüründe kadının güçsüz, boyun eğmesi gereken, kadınları bir erkeğe tabii, itaatkar bir kişilik olması olumlu karşılandığı için ilişkilerinde de aynı boyun eğici döngü devam ediyor olabilir.
Bu teorilerden neredeyse hepsi bağımlı bir ilişki geliştirmenin sebepleri arasında oldukça tutarlı görüşlere sahip.

Peki partnerine bu durum nasıl geliyor bir de ona bakalım. Şimdi evrimsel olarak erkekler avcı, kadınlar yuvayı kuran ve koruyan olarak öğrendik. Peki erkekler avdayken yuvasını korumak için yuvasını ve çocuklarını emanet edeceği kadının çaresiz, muhtaç, bağımlı olması istendik ve çekici olabilir mi sizce? Erkeklerin bir çoğunun eşlerinin kendilerine tabi olması ve bir adım önde olmak istediğini biliyoruz. Bu tabi ki siz değilsiniz bazıları öyle ama işte :) Bu durum da normal değil tabi ki. Çünkü evrim dediğimiz süreç bir değişim süreci. Bu süreç içerisinde kadını, büyük büyük atalarının gördüğü gibi görüyorsan evrimleşmemiş olabilirsin belki. Değişim her yerde yaşanıyor. Kadını değersizleştirici veya nesneleştirici bir tutum maalesef bu bağımlı yapıya çanak tutuyor. Bağımlı kişilerin eşleri bir yandan güçlü ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir eş ararken bir yandan da her türlü ihtiyacını gideren gel dediğinde koşarak gidecek bir eşin ödülünü alıyor. O yüzden bağımlılık çiftlerin ikisi için de zor maalesef. Bu döngüyü kıramadığınızda bunun üstesinden gelmeniz maalesef zor.

Peki bunun tedavisi nasıl olacak?
Öncelikle zihnindeki kimse olmadan yaşayamam yanlış inancını düzeltmen gerekiyor. Kendine verdiğin telkinin farkına var. Farkında olmadan kendine verdiğin negatif hipnotik telkinlerle kendini hipnotize ediyorsun. Bunun kolay olmadığının farkındayım zaten bu yüzden insanlar haftalarca seansa geliyor. Ama zihninde dönüp dolaşan “onsuz yaşayamama” felaket senaryolarını bir sorgula. Neden yaşayamazsın mesela bunun için bir kanıt var mı elinde?
Kendine soracağın soru şu olmalı, onsuz nasıl yaşayabilirim. Bu sorunun cevabını verirken bağımlı olacağın başka birini bulmadığından da emin olman gerekiyor.
Bağımlılığını ufak parçalara bölüp sırasıyla bunların üstesinden gelmeye çalışabilirsin. Her şeyi aynı anda yapmaya çalışma. Örneğin önce sadece onu stalklamayı bırakabilirsin. İkincisi aramalarını yarıya indirebilirsin. Üçüncüsü buluşmalarını ya da bu taleplerini azaltabilirsin gibi. Senin için en kolay olanından başla ve giderek daha zor göreve doğru devam et. Yani bi şekilde challange yap. Toplum olarak seviyoruz çünkü challenge’ları.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке