Frankfurt Okulunun Nefes Kesen Geniş Tarihi - Kapitalist Solcu Filozoflar

Описание к видео Frankfurt Okulunun Nefes Kesen Geniş Tarihi - Kapitalist Solcu Filozoflar

📺 Sosyoloji Kuramları ve Sosyoloji Tarihi - 22: Frankfurt Okulunun Nefes Kesen Geniş Tarihi - Kapitalist Solcu Filozoflar

Praksis Dergisi'nde yayımlanan makalemin olduğu 63. sayı:
https://dipnotkitap.com/dergiler/prak...

Yeniden Eleştirel Kuram başlıklı makalem:
http://www.aretejournal.org/DergiPdfD...

CIA, Anti-Komünizm ve Frankfurt Okulu Makalesi:
https://www.yeniulke.com.tr/2022/cia-...
https://thephilosophicalsalon.com/the...

Geleneksel ve Eleştirel Kuram kitabı:
https://www.yapikrediyayinlari.com.tr...

Diyalektik İmgelem kitabı:
https://www.ayrintiyayingrubu.com/kit...

Frankfurt Okulu modern dünyanın kültürel ve toplumsal dönüşümünde derin etkileri olan bir düşünce ekolüdür. Frankfurt Okulu, 20. yüzyılın başlarında Max Horkheimer, Theodor Adorno, Herbert Marcuse, Friedrich Pollock, Felix Weil, Franz Neumann, Walter Benjamin, Erich Fromm, Otto Kircheimer ve diğerlerinden oluşan kapitalist burjuva ailelerinden gelen entelektüel bir grubun girişimleriyle Almanya'da ortaya çıktı. Frankfurt Okulu filozofları, bir yandan kapitalist toplumun eleştirisini yaparken, diğer yandan sosyal teorinin ve kültür eleştirinin gelişimine de önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Onlarca düşünürden oluşan Frankfurt Okulu, kapitalist toplumsal yapı, faşizm, psikanaliz, ön yargı, metafizik, ahlak, sosyal bilimlerde yöntem, bilim felsefesi, iletişim çalışmaları, kültürel çalışmalar, Marksizm, diyalektik ve daha birçok konu üzerine felsefe tarihinde ve sosyoloji tarihinde önemli eserler yayınlamışlardır. Türkçede eleştirel kuram ya da eleştirel teori olarak da bilinen Frankfurt Okulunun başlıca kitapları, Geleneksel ve Eleştirel Kuram, Negatif Diyalektik, Aydınlanmanın Diyalektiği, Tek Boyutlu İnsan, Akıl Tutulması, Minima Moralia, Kültür Endüstrisi, Eros ve Uygarlık'tır.

Frankfurt Okulu'nun felsefi mirası, Jürgen Habermas, Seyla Benhabib, Nancy Fraser, Rahel Jaeggi gibi isimlerle birlikte günümüzde hala etkisini sürdürmektedir.

Bu videoda Frankfurt Okulunu, tarihçi Tom Bottomore'un Frankfurt Okulu ve Eleştirisi, ayrıca Martin Jay'in Diyalektik İmgelem kitabına dayanarak dört dönemde inceliyoruz. Nazi Almanya'sından kaçan, Amerika'da devlet görevlerinde bulunan, öğrenci hareketinin öncülüğünü yapan Frankfurt Okulunun belgeseli niteliğindeki bu videoyu keyifle izlemeniz dileğiyle!

🔔 Frankfurt Okulunun Nefes Kesen Geniş Tarihi - Kapitalist Solcu Filozoflar gibi videolarımdan haberdar olmak için abone olmayı ve zili açmayı unutma!

💡 İlgili Seriler:

▫️ "SOSYOLOJİ KURAMLARI ve SOSYOLOJİ TARİHİ" Serisi: https://bit.ly/3KQKZw5
▫️ "SOSYOLOJİ KAVRAMLARI" Serisi: https://bit.ly/3H3deVh
▫️ "KAPİTAL'İ ÖĞRENELİM" Serisi: https://bit.ly/3T6uxht
▫️ "SOSYOLOJİYE GİRİŞ VE SOSYOLOJİ OKUMAK" Serisi: https://bit.ly/3U5DXal

🌐 BANA ULAŞIN:

Instagram:   / berkaygorkemcoskun  
LinkedIn:   / berkaygorkemcoskun  
Makalelerim: https://ankara.academia.edu/BerkayCoskun
📧 İletişim: [email protected]

📌 Anahtar Kelimeler: #adorno #walterbenjamin #felsefe #filozof #biliminsanı #sosyolog #sosyalbilimler #psikanaliz #iletişim #tarih #araştırma #analiz #kapitalizm #hegel #sosyoloji

0:00 1923-1930 Kuruluş Dönemi
11:43 1930-1940 Almanya'dan Kaçış Dönemi
20:54 Bazı önemli Türkçe kaynaklar
24:17 1930-1940 Almanya'dan Kaçış Dönemi
30:20 Walter Benjamin'in trajik sonu
34:15 1940-1950 ABD CIA yılları
47:00 1950-1960 Almanya'ya Dönüş
49:03 1960-1969 Öğrenci Hareketi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке