Δίκτη Κρήτης, ΕΟΣ Ηλιούπολης, (22-23)-7-2023. 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση.

Описание к видео Δίκτη Κρήτης, ΕΟΣ Ηλιούπολης, (22-23)-7-2023. 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση.

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες της χώρας συναντιόμαστε σε κάποια ελληνική κορυφή, το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο στην εορτή του προστάτη των βουνών, Προφήτη Ηλία, τον Ιούλιο.
Φέτος η συνάντηση οργανώθηκε από τον Ε.Ο.Σ Λασιθίου, στο οροπέδιο Λιμνάκαρο Δίκτης, στο Καταφύγιο Στροβίλι, σε υψόμετρο 1.310 μ.
Οφείλουμε να ευχαριστούμε τον ορειβατικό σύλλογο Λασιθίου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του, Κο Γιάννη Σπυριδάκη, για την φιλοξενία, την εξυπηρέτηση, την διασκέδαση και βοήθεια που μας προσέφεραν στο αξέχαστο διήμερο που περάσαμε στην πάντα φιλόξενη κι αγαπημένη Κρήτη.
Λόγω αφόρητου καύσωνα για λόγους ασφάλειας, έγιναν μόνο 2 διαδρομές:
Α) 7ωρη πορεία στην κορυφή, Σπαθί 2.148 μ.
Β) 3ωρη πορεία στην κορυφή, Στροβίλι 1.553 μ.
Ο ορειβατικός Ηλιούπολης συμμετείχε με 11 ορειβάτες εκ των οποίων οι οκτώ ανέβηκαν στο Σπαθί, 2.148μ και τρεις στον Προφήτη Χριστό, 2.141μ.
Το ταξίδι μας άρχισε την Παρασκευή βράδυ, 21 Ιούλη 2023, από τον Πειραιά, απ' όπου καράβι των Μινωικών γραμμών, (ύπνο στο κατάστρωμα), μας μετέφερε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 6.30 την επομένη.
Από το λιμάνι με ναυλωμένο πούλμαν μεταφερθήκαμε συνολικά 32 ορειβάτες στο χωριό, Αβρακόντε του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Από το χωριό, με φορτηγάκια 4Χ4, τα σακίδια μας μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο στη θέση Στροβίλι στα 1.310μ.
Εμείς με τα πόδια καλύψαμε τα 6.700 μ. απόσταση και 500μ. υψομετρική μέχρι το καταφύγιο περνώντας από τ' οικολογικό παραδοσιακό πάρκο, "Λάσινθος", τ' οροπέδιο Λιμνάκαρο και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Πνεύματος.
Στο χώρο πέριξ του καταφυγίου στήσαμε τις σκηνές μας και ετοιμαστήκαμε για τις βραδινές εκδηλώσεις κάνοντας μικρές βόλτες για φωτογράφηση μέχρι την τρεχούμενη πηγή "Ανέσταση" και τις γύρω κορυφές.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
Α) απελευθέρωση 3 γυπών μετά από περίθαλψη από το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ.
Ο γύπας,(Gyps fulvus), με άνοιγμα φτερούγων 260 εκ. και μήκος σώματος 97-104 εκ. ονομάζεται και όρνιο, σκάρα ή καναβός, απαντάται σ' όλες τις περιοχές του νησιού και αποτελεί τον μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό γυπών στον κόσμο.
Β) Ομιλίες προέδρων ορειβατικών συλλόγων και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Γ) Ομιλία-ενημέρωση από την γεωπόνο, Κα Ηλέκτρα Ρεμούνδου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων για την Αμπελιτσιά, το απειλούμενο ενδημικό δέντρο της Κρήτης.
Δ) Δείπνο από γαμοπίλαφο με βραστή κατσίκα, σαλάτα, τουρλού λαχανικών για τους χορτοφάγους και άφθονο κρασί.
Ε) Μουσικό ορειβατικό γλέντι από 2 ντόπια παραδοσιακά Κρητικά συγκροτήματα με πολύ χορό και κέφι μέχρι το μεσονύκτιο.
Την Κυριακή έγιναν οι 2 διαδρομές που ανέφερα πιο πάνω και το μεσημέρι γευματίσαμε στο καταφύγιο.
Τ' απόγευμα αποχαιρετιστήκαμε και ακολουθώντας αντίστροφη πορεία σε σχέση με την άνοδο, φθάσαμε στο λιμάνι Ηρακλείου και στις 6.30 πρωί Δευτέρας στον Πειραιά.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Λασιθίου, τους εθελοντές, τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και γενικά όλους τους Κρητικούς που με την στάση και την συμπεριφορά τους, έδειξαν ότι η Κρήτη παρά την οικονομική εισβολή του Καπιταλισμού και του αδυσώπητου κυνηγητού κέρδους, παραμένει φύλακας Ελληνικής ψυχής και Ρωμιοσύνης...
Μπράβο στη Κρήτη και στους Κρητικούς.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке