TV8,5 - Zina Boşanma Davası ve İspatı, Tazminat Şartları, Deliller Nelerdir? - Avukat Serpil Çınar

Описание к видео TV8,5 - Zina Boşanma Davası ve İspatı, Tazminat Şartları, Deliller Nelerdir? - Avukat Serpil Çınar

Zina Davası Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen özel boşanma sebebidir. Eşlerden birisinin karşı cinsten başka bir kimse ile cinsel beraberlik yaşaması halinde zina nedeniyle boşanma davası açılabilir. Aldatma olarak da bilinen zina nedeniyle boşanma davası, güven sarsıcı hareketlerden ayrılmaktadır. 3. bir şahısla samimi olma, flörtleşme ya da öpüşme zina nedeniyle boşanma davası konusuna girmemektedir. Bir eşin diğer eşine olan sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması tam kusurdur. Evliliğin bitiminde kusurlu olduğunu kanıtlamaktadır.

Zina Davası Nasıl Açılır?

Evliliğin bitimine neden olan olaylar, iddialar sıralandırılacak ve her bir iddiaya ilişkin deliller de belirtilerek bir dilekçe oluşturulacaktır. Dilekçe Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun olmalıdır. Aksi halde açılan davayı olumsuz yönde etkileyecek, davanın reddine ya da eksikleri giderme hususu nedeniyle süre uzatımına neden olacaktır. Dava dilekçesinde belirtilen iddiaların ispatı da çok önemlidir. İspatın olmaması halinde davanın reddi yönünde karar verilecektir.

Zina Davası Kime Açılır?

Eşe, aldatan eşe açılacaktır. Eşlerin birbirine karşı sadakat yükümlülüğü bulunmaktadır, sadakat yükümlülüğüne ve sadakat sorumluluğuna aykırı gelen kişiye karşı dava açılır.

Zina Davasında Nafaka

Boşanma davalarında nafaka; tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakası olarak üçe ayrılmaktadır. Tedbir nafakası dava devam ettiği müddetçe sürer ve geçici olarak verilmektedir. Tedbir nafakası almak isteyen kişi, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olmalı ve boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusurlu olmamalıdır. Bunun yanında müşterek çocuk var ise geçici velayeti alan taraf çocuk adına dava devam ederken nafaka talep edebilir.

Yoksulluk nafakası, zinada bulunan eşe tam kusurlu olduğunun kanıtlanması halinde verilmeyecektir. Ancak iştirak nafası (çocuk adına ödenen nafaka), kusura değil çocuğun menfaatine göre verilen velayet hakkına göre nafaka ödenmesi istenilecektir.


Zina Davası 3. Kişiye Açılır Mı?

Yargıtay kararlarının son görüşüne göre eşinin aldattığı üçüncü kişinin evlilik sözleşmesinde herhangi bir sorumluluğu olmadığından 3. Kişiye dava açma hakkının olmadığını ve tazminat hakkının olmayacağını belirtmiştir. Daha önceki görüşünden farklı bir görüş sunmuştur. Çünkü evlilik sözleşmesi eşler arasındadır ve sadakat sorumluluğu yalnızca eşleri bağlamaktadır. Evli olduğunu bilmesine rağmen ilişki yaşayan ve zina davasında adı geçen 3. Kişinin herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmamaktadır.

Zina Davası Cezası

Geçmiş yıllarda eşini aldatan, 3. Bir kimse ile cinsel birliktelik yaşayan kişiye karşı zina eyleminden şikayetçi olunuyor ve akabinde eşin hapis ya da adli para cezası almasına vesile olmakta idi. 765 Sayılı Kanun ile ceza verilen zina eylemi artık sona ermiştir, suç değildir. Sadece evlilik birliğinden gelen sadakat yükümlülüğü ihlal edilmiş olduğundan tazminat talep edilebilmektedir. Bunun yanında da tarafların mal paylaşımına konu olan birikim para, gayrimenkul veya araçta diğer eşin artık değerdeki pay oranının azaltılmasına ve kaldırılmasına karar verilebilmektedir.

Zina Davası Ne Kadar Sürer?

Bir davanın ne kadar süreceği mahkemenin yoğunluğu, adli tatile girilmesi, hakimin izni, delillerin toplanılmasındaki aksilikler gibi nedenlerle kesin olarak bilinememektedir. Her somut olaya konu olan tanıklar ve deliller farklılık göstereceğinden aynı süre her dosya için geçerli olmamaktadır. Zina nedeniyle açılan boşanma davaları yaklaşık 1-1,5 sene sürmektedir.

Zina Davası Tazminat Miktarı

Tazminat, eşlerin birbirlerine vermiş olduğu zararın tazmini için talep edilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 174. Maddesinde yer almakta olup beklenen menfaatlerin zarara uğraması nedeniyle maddi ve psikolojik elem, keder nedeniyle zedelenen psikolojik bozukluk için manevi tazminat talebinde bulunulmaktadır.

Zinanın İspatı Yargıtay Kararları

Zina davalarında cinsel birlikteliğin ispatı elbette çok zordur. Bu nedenle bazı durumlarda Yargıtay, zina nedeniyle boşanma davasının kabul edilmesi için birkaç durum belirtmiştir. Örneğin Yargıtay görüşüne göre eşin üçüncü bir kimseyle otelde kalması ya da aynı evde birlikte yaşaması, çocuk yapması gibi durumlarda zinanın varlığını kabul etmektedir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке