Saint Charles Vienna 2024 Greek narration English subtitles Εκκλησία Αγίου Καρόλου Βιέννη

Описание к видео Saint Charles Vienna 2024 Greek narration English subtitles Εκκλησία Αγίου Καρόλου Βιέννη

Στην στάση ΚάρλΠλατζ της ομώνυμης πλατείας στα νοτιοδυτικά του ιστορικού κέντρου της Βιέννης, όπου συναντώνται τρεις γραμμές του μετρό , υπάρχει η μοναδικής ομορφιάς Καρλςκίρχε η αλλιώς ο ναός του Αγίου Καρόλου.
Μπορεί ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου να κυριαρχεί στην πόλη, αλλά, ο πανέμορφος μπαρόκ ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Κάρολο Μπορομέο, είναι εξίσου εντυπωσιακός.
Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ', ανέθεσε μετά την μεγάλη επιδημία της πανώλης το 1713, στον αρχιτέκτονα Γιόχαν Φίσερ, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της Βιέννης, με εντυπωσιακά έργα, όπως το παλάτι Σονμπουρν, την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Αγίου Καρόλου Μπορομέο θεραπευτή των πασχόντων από την πανώλη.
Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1716 και ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του Γιόχαν Φίσερ από τον γιο του Γιόζεφ με ελαφριές τροποποιήσεις το 1737.
Ο ναός έχει σχετικά συμπαγείς διαστάσεις με πλάτος 40 μήκος 55 ενώ το ύψος του ελλειψοειδούς θόλου φτάνει τα 70 μέτρα.
Η μοναδική ομορφιά του ναού εξωτερικά συνιστάται στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες θέλησαν να συνδυάσουν διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία σε ένα πολύ εντυπωσιακό αλλά αρμονικό σύνολο.
Έτσι την είσοδο του ναού περιβάλει μια κιονοστοιχία αρχαιοελληνικού ρυθμού με έξι κίονες που στηρίζουν ένα πλούσιο διακοσμημένο αέτωμα.
Εκατέρωθεν της κιονοστοιχίας υπάρχουν δύο μεγαλειώδεις στήλες ύψους 40 μέτρων με ανεπανάληπτο ανάγλυφο που θυμίζουν έντονα την στήλη του Τραϊανού στην Ρώμη.
Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου όμορφο με το εξωτερικό.
Ένα από τα πιο όμορφα σημεία του ναού είναι το ιερό.
Την τεράστια σύνθεση που απεικονίζει την αγιοποίηση του Αγίου Καρόλου Μπορομέο, την φιλοτέχνησε ο διάσημος γλύπτης , Αλμπέρτο Καμεσίνα, και τον ξύλινο άμβωνα σχεδίασε ο Γιόζεφ Φίσερ και δημιούργησε με απίστευτη τέχνη και λεπτομέρεια ο γάλλος ξυλογλύπτης Κλωντ Ντι Πλεσύ.
Στην κορυφή της εντυπωσιακής σύνθεσης ξεχωρίζει το χρυσό τρίγωνο με τις ακτίνες και το ιουδαϊκό τετραγράμματο Γιαχβέ που συμβολίζει την αγάπη και την παντοδυναμία του Θεού.
Ένα από τα σημεία του ναού που κόβει την ανάσα, είναι ο ελλειψοειδής θόλος που φέρει μια τεράστια σύνθεση σε νωπογραφία των Γιόχαν Μάικλ Ρότμάγιερ από το Σάλτζμπουργκ και του Γκεϊτάνο Φάντι από την Μπολόνια.
Ο άγιος Κάρολος Μπορομέο γεννήθηκε το 1538 στην Αρόνα της βόρειας Ιταλίας 70 χιλιόμετρα από το Μιλάνο.
Είχε καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια και συγγενική σχέση με τον Πάπα Πίο τον Δ', κάτι που τον οδήγησε στους κόλπους της εκκλησίας και σε ηλικία 23 χρόνων χειροτονήθηκε καρδινάλιος.
Έτσι στην μεγάλη επιδημία πανώλης του 1576 περιέθαλπτε χωρίς φόβο και ιδιαίτερες προφυλάξεις τους ασθενείς της πανδημίας, κάτι που αποτυπώνεται και στις περισσότερες απεικονίσεις του, και για αυτόν τον λόγο η αγιότητα του επικαλούνταν σε περιόδους πανδημιων.
Για όλη αυτήν την προσφορά, καθώς και την ακαδημαϊκή συνεισφορά του στην συγγραφή πολλών θεολογικών βιβλίων, έγινε πολύ αγαπητός στον λαό, έτσι όταν το 1584, ασθένησε βαριά και κατέληξε σε ηλικία 46 ετών , ο λαός θρήνησε ιδιαίτερα την απώλεια του.
Ανεβαίνοντας την σκάλα προς το εξωτερικό μπαλκόνι στην βάση του θόλου υπάρχουν μικρές επισκέψιμες αίθουσες με εκθέματα αλλά και ένα κεντρικό θεωρείο από όπου μπορείτε να δείτε το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του ναού από ψηλά.
Σε αυτό το θεωρείο υπάρχει και το εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο του ναού που χρονολογείται στο 1739, με κάποιες πλαϊνές προσθήκες να έχουν προστεθεί το 1847.
Στον ίδιο όροφο στην αίθουσα απέναντι υπάρχει ένα εντυπωσιακό υπερμεγέθες διόραμα του ναού σε τομή , ώστε να μπορείτε να δείτε με λεπτομέρειες τις αρχιτεκτονικές δομές και διακοσμήσεις τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Ανεβαίνοντας ακόμα πιο ψηλά τις σκάλες υπάρχει το λεγόμενο θησαυροφυλάκιο όπου συναντούμε εκθεσιακές βιτρίνες που φιλοξενούν σημαντικά αντικείμενα , όπως την χρυσή μήτρα του ίδιου του Αγίου Καρόλου Μπορομέο, βαρύτιμες εκκλησιαστικές τελετουργικές ενδυμασίες αλλά και χρυσοποίκιλτες λειψανοθήκες και αντικείμενα του 15ου και 18ου αιώνα που εικάζεται ότι περιέχουν τμήματα του Τιμίου Σταυρού.
Φτάνοντας στο τέλος της σκάλας στο λεγόμενο πανόραμα υπάρχει μια καταπληκτική θέα της πλατείας του Καρόλου, της πόλης αλλά και του ίδιου του ναού στις διακοσμητικές λεπτομέρειες του.
Έτσι μπορείτε να δείτε από κοντά τα περίτεχνα σκαλίσματα στις δίδυμες κολώνες και τους χρυσούς αετούς στην κορυφή τους αλλά και τα αγάλματα της πρόσοψης.
Η θέα από το πανόραμα σας δίνει την δυνατότητα να δείτε από ψηλά το μέγαρο μουσικής Μούζικφεραϊν, το μουσείο ιστορίας της τέχνης, το μουσείο φυσικής ιστορίας, τις κορυφές του ρατχάουζ και του Αγίου Στεφάνου, και φυσικά μια πανοραμική εικόνα της αυτοκρατορικής πόλης.
Κλείνοντας το βίντεο για αυτόν τον τόσο ιστορικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακά όμορφο ναό, να πούμε ότι από τους δεκάδες ναούς της ιστορικής Βιέννης με ελεύθερη είσοδο όπως του Αγίου Πέτρου ή του Αγίου Στεφάνου αν είναι να επιλέξετε κάποιον με ένα μικρό κόστος εισόδου, ίσως η καλύτερη επιλογή να είναι ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Καρόλου Μπορομέο.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке