Het klimaat en de crisis van de verbeelding

Описание к видео Het klimaat en de crisis van de verbeelding

De Indiase schrijver Amitav Ghosh omschreef de klimaatcrisis in zijn essay The Great Derangement (2017) als een crisis van cultuur – en dus van de verbeelding. Zijn we ‘niet goed wijs’ dat we het zonder grootse, nieuwe ideeën laten gebeuren? Dat we niet naar een andere vertelvorm zoeken, die de extremiteit wél kan weergeven? De literatuur dacht nog te klein, vond hij destijds, te moralistisch, maar de roman leent zich er bij uitstek voor.

Niettemin zien we de stapel cli-fi (climate fiction) in de boekenwinkel groeien en ontkomen we steeds minder aan de klimaatrealiteit, maar is de Grote Roman al geschreven? Welke wending heeft de klimaatvertelling in de laatste vijf jaar genomen? En wat doen de vooruitzichten met onze verbeeldingskracht, is zo’n toekomst überhaupt wel voor te stellen? Kortom: observeren we de zaak alleen maar, op afstand, of is er ruimte voor creatief en innovatief denken?

We onderzoeken ons collectief bewustzijn over het klimaat door een duik in de Nederlandse en Vlaamse literatuur te nemen. Onze host Münise Yavuz spreekt erover met auteur Adriaan van Dis, dierenrechtenfilosoof en schrijver Eva Meijer en journalist Jaap Tielbeke. Is fictie in staat ons op een dieper niveau tot actie aan te zetten? En hoe ziet het ultieme boek eruit dat ons een radicaal andere kijk op de klimaatcrisis kan geven?

Eva Meijer draagt voor uit haar boek Zee Nu en Sholeh Rezazadeh verzorgt de poëtische omlijsting.

Volg De Nieuwe Liefde

  / denieuweliefde  
  / denieuweliefde  
  / denieuweliefde  
  / de-nieuwe-liefde  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке