În fiecare vară, mii de evrei din toată lumea emigrează în Israel. E o tranziție grea, în special pentru cei din Occident. Așadar, de ce o fac? Avem o relatare despre o familie din America și despre alți câțiva nou-veniți din SUA și Canada.
Se numește aliyah. E un cuvânt evreiesc ce înseamnă "a se sui" sau "a emigra în Israel". Asta a făcut Neal Brinn, și familia sa, după ce a făcut 20 de ani de carieră în Marina SUA.
Cea mai înaltă poziție avută a fost cea de comandant al unei nave de război. Am comandat un USS Carter Hall, o navă amfibie, având 200 m lungime.
El, soția sa și cei patru copii locuiesc în Ierusalim. Unii ar spune că au renunțat la multe lucruri pentru a veni aici, dar ei spun că se simt acasă. Brinn și-a petrecut vara însoțindu-și gemenii la școală, cu autobuzul, fiindcă nu au mașină.
Avem o "mașină". Are patru roți, un singur loc și doar Yudi, care are cinci luni, merge cu ea. Sistemul de propulsie are patru membre. E un cărucior! Aceea e mașina noastră. Putem merge cu el la cumpărături și putem umbla peste tot cu el, chiar și pe scări.
În urmă cu opt ani, viața lui Brinn a suferit niște schimbări majore. El a devenit mai religios, a întâlnit-o pe Shoshana și s-au căsătorit. Ei știau că vor veni în Israel, dar nu știau exact când.
Nu știam dacă vom mai sta acolo 20 sau 30 de ani. Dacă stăteam 30 de ani, aș fi avut o pensie de două ori mai mare, ceea ce ar fi făcut o mare diferență. Dar noi am dorit să locuim aici. Aceasta e casa noastră. Aici trebuie să fie fiecare evreu. Copiii noștri vor învăța limba mult mai bine la vârsta de cinci luni, trei ani și patru ani, decât mai târziu.
Au trebuit să facă și alte schimbări, de asemenea. Sunt puțin surprins să văd cum e acceptat gunoiul.
Nu e doar tolerat, ci chiar aplaudat, mi se pare. Am organizat o campanie de curățenie săptămânală și facem asta în fiecare vineri. Ideea mi-a venit din vremea când eram căpitan pe navă. Sper că asta va deveni un obicei și vom curăța acest loc. Nu numai că ridicăm gunoiul, dar și curățăm. Aceste trepte de piatră ar putea fi curate, și nu pline de buruieni și praf. Trebuie să facem tot ce putem. Putem avea un cartier minunat.
De ce ar renunța la viața din America ?
Nu vă pot spune de ce ar face-o alții, dar vă pot spune de ce o fac evreii. Avem un imn național, Hatikva, care înseamnă "speranță". Acolo se spune că, atâta vreme cât va bate inima unui evreu, acest vis de 2 000 de ani va continua să se împlinească.
Misiunea organizației e să-i ajute pe toți cei care au acest vis, care doresc să se mute, să-și facă un viitor aici și să contribuie în societatea israeliană. Rabbi Yehoshua Fass și organizația Nefesh B'Nefesh au ajutat la realizarea acestui vis pentru Brinn și familia sa.
Are loc un miracol în zilele noastre cu statul Israel. E ceva de domeniul fanteziei. După 2000 de ani de rătăciri și de visări, poți să te urci într-un avion și să-ți schimbi statutul, devenind cetățean al acestei țări. E de necrezut!
223 de emigranți americani au sosit la câteva săptămâni după Brinn, inclusiv 75 de tineri care au venit pentru a se înrola în IDF. Printre aceștia e și imigrantul cu numărul 50 000, Rebecca Glanzer, din Brooklyn, New York.
E un sentiment de apartenență pe care nu îl găsești altundeva. Nu-mi puteam închipui
să trăiesc în vreun alt loc, așa că am venit aici. Serviciile IDF fac din Israel o țară unită și dă impresia tuturor că e țara lor. Am vrut, deci, să contribui în acest sens.
Fiecare a avut diferite motive pentru a veni în Israel.
Am visat să fac asta de când aveam șapte ani. Cred că Israelul are dreptul de a fi o națiune și voi face tot ce ține de mine ca să rămână o țară cât mai mult timp.
Am vizitat Polonia, unde am văzut lagărele de concentrare și ghetourile, și totul a devenit mult mai real pentru mine. Scopul înrolării mele în armată e să protejez singurul loc în care evreii sunt în siguranță.
Tammy și Gene Berman, din Washington D.C, care au decis să se pensioneze aici, și-au expus pe scurt motivul întoarcerii acasă - Acesta e destinul nostru. Noi suntem evrei. America e o țară fantastică și o iubim. Părinții mei au emigrat acolo, însă eram doar vizitatori. Noi aparținem aici.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 144 - septembrie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despr...
Информация по комментариям в разработке