DOMATES NEDEN ÇÜRÜR??? BUNU SİZE HEP YANLIŞ ANLATTILAR Nedenleri, Çözümleri, Tedbirleri

Описание к видео DOMATES NEDEN ÇÜRÜR??? BUNU SİZE HEP YANLIŞ ANLATTILAR Nedenleri, Çözümleri, Tedbirleri

Bu videoda Çiçek burnu çürüklüğü diye tanımladığımız aslında hastalık olmayan fizyolojik durum hakkındaki bilgilere bakalım ve nasıl önleyebiliriz konularına değinelim.

Daha çok domateslerde rastlanan bu durum; biber, kabak, patlıcan ve hatta karpuz-kavun gibi kalsiyum ihtiyacı olan bütün meyve ve sebzelerde görülebilir. Verim kayıplarına yol açan ve en yaygın görülen meyve kalite problemi olarak karşımıza çıkar. Genelde teşhis koymaya çalışanlar konunun kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığını söyler ancak durum o kadar basit değildir. Bitkinizde ve dolayısıyla toprakta kalsiyum eksikliği teşhisi konulması için ‘Çiçek Burnu Çürüklüğü’ nün oluşması yeterli değildir. Unutmayın ki, meyvede kalsiyum eksikliği var demek, toprakta da kalsiyum eksik demek değildir.
Öncelikle, Çiçek Burnu Çürüklüğü, düzensiz sulamadan, az veya fazla sulama yapıldığı için toprak yapısının bozulmasından ve bunları takip eden tuz stresi, kalsiyumun yetmemesi, kalsiyumun toprakta bağlanması gibi nedenleri gösterebiliriz.
Fazla sulama yaptığınız için kalsiyumu kaybettiğiniz gibi, mikro elementleri de kaybedersiniz. Olay zincirleme gelişir. Çiçek Burnu Çürüklüğü olduktan sonra yapraktan Kalsiyum takviyesi yapmanın da bir anlamı olmayacaktır.
YEŞİL GÜBRELEME DE KALSİYUMU AZALTIR hatta yabani otları toprağa karıştırma işleminde bile kalsiyum eksikliği oluşmaya başlar. Bitkinin de toprağında Kalsiyum a ihtiyacı vardır.
Bu durumla ilgili bir çok tezimiz var bunları hızlıca sayarsak
* Fazla sulama, bitkilerde su ve tuz stresi yaratıyor.
* Kalsiyim eksik olduğu için bu hastalık baş gösteriyor.
* Azot fazla kullanıldığı için, yeşil aksam olması gerekenden fazla büyüdü ve yeterli olan kalsiyum, sanki eksikmiş gibi etki vermeye başladı. En büyük neden de budur aslında...
Daha detaylı bakacak olursak;
-Düzensiz sulamalar. (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar)
-Bitki gelişiminin hızlı olması. (Hızlı büyüyen bitkiler çok su ve çok Kalsiyuma ihtiyaç duyar.)
-Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması. (Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyum’dan yararlanmayı engeller.)
-Dikimin soğuk toprağa yapılması.
-Kök çevresindeki derin sürümler.
-Topraktaki tuzluluğun yüksek oluşu.
-Aşırı azotlu gübrelemeler.
-Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar
-Bitkilerin susuz kalışı

Çiçek burnu çürüklüğü oluştuğu zaman kireç kullanmak doğru bir uygulama olmayabilir. Öncelikle biz kalsiyumu gerçekten eksik olup olmadığını anlamalıyız. Çünkü diyelim ki kalsiyum toprakta var ancak bitki bunu alamıyor, kireç takviyesiyle toprağa aşırı kalsiyum vermiş olacağız. Toprakta kalsiyum fazla olursa, domateste, demir klorozu görülür. Fazla Kalsiyum suyun bitki tarafından emilmesini azaltır, su buharının dışarıya verilmesini teşvik eder. Yüksek kalsiyum, potasyum veya magnezyum eksikliğine yol açar, bu durumda ilk etkilenecek olan element magnezyumdur. Yüksek kalsiyum bunun yanında; mangan, demir, fosfor, bor, çinko noksanlığına neden olur. İşin çok garip kısmı, topraktaki kalsiyum fazlalığının getirdiği Bor eksikliği yüzünden, bitkinin topraktaki kalsiyumu alamamasına neden olur.
Kalsiyum eksiktliği için, ekimden önce toprağa kireç uygulaması çözüm getirebilir. Ama kirecin toprakta yavaş yavaş etkili olacağını hatırlamak isteriz ki toprağın pH’ının düzenlenmesi altı ay sürebilir. Bahçe sezonu bittikten sonra, sonbaharda kireç uygulamak en iyisidir.
Kalsiyum için başka uygulamalarda yapılabilir. Yumurta kabuğunun sirkede bekletilmesiyle elde edilen kalsiyum gübresi ve tavuk kemiklerinden elde ettiğimiz kalsiyum gübreleri topraktan ve yapraktan verilebilir.
Önler konusunda neler yapabiliriz dersek, dikimden önce ve çiçek burnu çürüklüğü olduğu zaman yapacağımız uygulamalar vardır.
Dikimden önceki önlemler video içinde yer alıyor.

#domateshastalıkları #domatesçiçekburnuçürüklüğü #domatesçürüyor

kalsiyum eksikliği, domates, domates hastalıkları, kalsiyum eksikliği nasıl giderilir, kalsiyum eksikliğine ne iyi gelir, kalsiyum eksikliği belirtileri, neden çözüm tedbir, çiçek burnu çürüklüğü, domates neden çürür, çiçek burunu çürüklüğü, domatese kalsiyum nasıl verilir, yumurta kabuğundan kalsiyum, tavuk kemiğinden kalsiyum, kalsiyum gübrelemesi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке