Puig Ciutat (Oristà, Lluçanès): una destrucció violenta de finals de la república romana

Описание к видео Puig Ciutat (Oristà, Lluçanès): una destrucció violenta de finals de la república romana

Conferenciants: Àngels Pujol Camps (Associació GIRA. Grup Independent de Recerca en Arqueologia) i Robert Tamba (Associació GIRA. Grup Independent de Recerca en Arqueologia)
Moderador: Carles Padrós Gómez (Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic)

Puig Ciutat és un assentament de 5 ha ubicat dalt el turó homònim situat al marge esquerre de la riera Gavarresa, a l’entrada sud de l’altiplà del Lluçanès. Des de l’inici de la recerca (2010) es va distingir com un dels trets més distintius de l’assentament haver estat destruït violentament en el marc dels conflictes civils de finals de la república romana, fet que va comportar el seu abandonament definitiu.
Els treballs de l’última dècada s’han centrat en l’estudi de la destrucció i en la recerca metodològica sobre el sistema de registre. S’ha resseguit el tram de llevant de la muralla i, guiats per la prospecció geofísica, s’han excavat diversos edificis, sigui de manera parcial o completa, entre els quals destaca un graner proveït de sitges. En la majora dels indrets s’apleguen abundants indicis de la destrucció: armament, material aixafat in situ, carbons, etc. L’incendi dels edificis ha permès conservar estructures de fusta carbonitzades, en alguns casos en un estat excepcional. A l’interior del graner s’han trobat les primeres restes humanes fruit de la destrucció: l’esquelet d’un individu atrapat sota l’enderroc de l’edifici, i restes molt parcials de com a mínim dos individus més abocades dins una de les sitges. Acompanyaven les restes humanes, cranis i ossos llargs de bòvids i èquids. L’abocament sembla intencionat i probablement seria fruit de l’arranjament de l’indret després a la destrucció.
En paral·lel a la recerca s’ha treballat per apropar les descobertes al públic general de la manera més àgil i econòmica possible. Les accions s’han vehiculat principalment a través del parc arqueològic del jaciment, inaugurat l’any 2016. S’ha implementat un sistema de museïtzació provisional de les estructures en curs d’excavació i s’han instal·lat espais expositius protegits, on es mostren reproduccions d’alguns dels objectes més representatius del jaciment acompanyats de dibuixos explicatius sobre el seu funcionament i fotografies.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке