Hoe werken de longen?

Описание к видео Hoe werken de longen?

Onze longen zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat we kunnen ademen. De lucht die we inademen, komt via onze mond of neus in de luchtpijp terecht. De luchtpijp splitst zich in twee takken, die we bronchiën noemen. De bronchiën gaan elk naar één long. De bronchiën vertakken zich vervolgens zelf ook weer en aan het uiteinden zitten de longblaasjes.

De longblaasjes hebben een enorm oppervlak en zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Dat doen ze via een netwerk van hele kleine bloedvaatjes, die om de longblaasjes heen liggen. Via deze bloedvaatjes komt de ingeademde zuurstof in het bloed terecht. Het bloed vervoert de zuurstof daarna door het hele lichaam. Het bloed geeft afvalstoffen (koolstofdioxide) terug aan de longblaasjes. De koolstofdioxide ademen we vervolgens weer uit.

De longen zijn zacht en sponsachtig: dat maakt ze erg kwetsbaar. Om ze te beschermen zijn keel, neus en mond bedekt met een slijmvlies. Als we bij het ademen schadelijke stoffen en bacteriën binnen krijgen, blijven die voor een groot deel kleven aan het slijmvlies. Ook de bronchiën en de longen zelf zijn aan de binnenkant bedekt met een slijmvlies. De zogenaamde trilhaartjes in het longslijmvlies vervoeren het vuil dat er toch is gekomen naar de keel. Daar wordt het slijm opgehoest of ingeslikt (ingeslikt slijm gaat met de ontlasting naar buiten). Zo proberen de longen zichzelf schoon te houden en irritaties te voorkomen.

Meer informatie over de werking van de longen vindt u op: https://www.longfonds.nl/over-longen/...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке