💙💚❤ LA FUMERA 2016 - Aftermovie

Описание к видео 💙💚❤ LA FUMERA 2016 - Aftermovie

Festa, colors, colles, reivindicació, jocs, música i cultura popular: elements imprescindibles per a construir una festa viscuda amb la màxima intensitat. Són paraules que es carreguen de sentit quan la plaça bull al so dels bastons, quan centenars de veus celebren el primer toc de sirena, quan les colles inunden de camises els carrers. Som passió i entusiasme! Gràcies a totes les que heu fet possible un any més La Fumera!

👉 La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent, va néixer l’any 2014. Fins llavors, la Festa Major oficial, bàsicament, era un programa d’actes que any rere any s’omplia amb un format preestablert i no generava entusiasme.

En aquell moment ja feia temps que existia la Festa Major Lliure i Tropical, però la coordinació de diferents col·lectius (l’Ateneu Rocaus, Arran, l’Agrupament Roques Albes, el Carrilet i la mateixa Asemblea de Joves), així com de persones a títol individual, va propiciar que engegués amb força un nou projecte. Naixia una festa al centre del poble, gratuïta, amb activitats de dia i de nit, pensada per a totes les edats, autogestionada, participativa i amb un eix central: la recuperació de la memòria obrera de Sallent. Naixia La Fumera.

Sallent tenia ganes d’emocionar-se, saltar i ballar, fer-se seu el carrer, viure al màxim una setmana plena d’activitats diverses. I un element hi va ajudar: la cohesió i la intergeneracionalitat. La divisió de Sallent en tres colles, agafant com a punt de referència la ubicació de les fàbriques de les Culleres, la Bòbila i la Fàbrica Vella, ha unit persones de procedències, edats i interessos diversos. L’existència de les colles de La Fumera és la clau d’una festa que ha arrelat i creix any rere any.

Les pràctiques a l’hora d’organitzar la Festa Major Alternativa també són un element important. La Fumera ha apostat des del primer dia per l’autogestió i l’horitzontalitat, que es transmeten en tots els àmbits de la festa. Autogestió és construir-nos uns lavabos nosaltres mateixes, és gestionar un pressupost de més de 30.000€ amb responsabilitat i eficàcia, és netejar cada nit la plaça amb un somriure d’orella a orella, és coordinar-nos amb els serveis municipals per fer ús de les infraestructures del poble (taules i cadires, punts de llum...), és trobar noves vies de finançament per la festa, és fer una campanya de micromecenatge i aconseguir 5.000€ per créixer encara més.

I l’horitzontalitat és treballar des de la base, decidint de forma assembleària; prendre el pols al carrer i implicar nous col·lectius a la festa. És que més de cent persones assumeixin torns de barra, facin néixer nous espais (com la Carbonera o el Magatzem) i prenguin part en l’organització de la cinquantena d’actes programats. En definitiva, que la festa sigui organitzada pel poble i pensada per a un públic ampli.

La Fumera també té esperit crític, intentant comprendre el món que ens envolta i denunciant i canviant allò que ens sembla injust. Per això, aquest any hem volgut recuperar la memòria obrera de la vila, la de les persones que amb el seu treball van esdevenir el motor de la vida a la indústria sallentina. Portant amb elles la història de les nostres àvies i avis. Hem homenatjat la lluita i la força de les treballadores dins i fora de la fàbrica. De la proclamació del comunisme llibertari el gener del 1932 a les tancades dels miners sota terra i les dones a l’església. De la defensa de la República el 36 a la consolidació del teixit associatiu i veïnal després del franquisme. De la recuperació del Carnaval, a la construcció de festes alternatives i populars.

La Fumera ha reunit en una setmana de Festa Major elements que creiem imprescindibles i irrenunciables per a construir una festa viscuda amb la màxima intensitat. Paraules que poden sonar buides quan es pronuncien, però que es carreguen de sentit quan la plaça de Cal Teia bull al so dels bastons i el flabiol, quan centenars de veus celebren el primer toc de sirena, quan les colles inunden de colors i camises els carrers del poble, quan els infants aprenen i es diverteixen a La Carbonera. En definitiva, quan Sallent viu amb passió i entusiasme el fet de sentir-nos part d’una comunitat acollidora, festiva, crítica i culturalment rica.

Gràcies a totes les que heu fet possible un any més La Fumera!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке