«Ας πάψουμε να νομιμοποιούμε την Τουρκία»-Κώστας Λάβδας

Описание к видео «Ας πάψουμε να νομιμοποιούμε την Τουρκία»-Κώστας Λάβδας

Τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας, έκανε μια εξαιρετική και όπως αποδείχτηκε προφητική ανάλυση των γεγονότων ,αλλά και των εξελίξεων που θα προκαλούσαν. Η δικαίωση του ήταν πλήρης…
Σήμερα από το ίδιο στούντιο ο κ.Λάβδας μιλά για όσα έρχονται στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, για τη στάση της Ευρώπης που προβληματίζει , τις ΗΠΑ που έχουν πολύ σύντομα εκλογές, αλλά και για τις νέες δυνάμεις του «νέου κόσμου», όπως για παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία.
Τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια που θα μας απασχολήσουν και ο κ.Λάβδας αναλύει και τα τρία.
Στον αιματηρό πόλεμο της Ουκρανίας ,ήρθε να προστεθεί και η σφαγή της Μέσης Ανατολής. Τι μπορεί να την σταματήσει; Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ευρώπης που οφείλει να είναι προσεκτική;
Όλα αυτά προφανώς και δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο κίνδυνο που λέγεται Τουρκία. Όπως εξηγεί ο κ.Λάβδας το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι καλό, όπως μας το παρουσιάζουν . Καλό κλίμα δεν προκύπτει από το μηδενισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο.Η Τουρκία όπως λέει ο κ.Λάβδας δεν έχει αφαιρέσει τίποτα από την επιθετική της ατζέντα. Κι εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να την νομιμοποιούμε. «Πρέπει να σταματήσουμε να νομιμοποιούμε την Τουρκία», λέει ο κ.Λάβδας που κάνει ακόμη μία σοβαρή επισήμανση. Η Τουρκία μεταξύ όλων των άλλων έχει αναπτύξει μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία μέσω της οποίας διεκδικεί ένα κομμάτι πωλήσεων στη διεθνή και πολύ αναπτυσσόμενη αυτή την περίοδο εξοπλιστική αγορά. Ακόμη και η περιβόητη αντιαεροπορική ομπρέλα των Ευρωπαίων μπορεί να περιλαμβάνει την Τουρκία ή τουρκικά οπλικά συστήματα.
O Κώστας Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Senior Research Fellow στη London School of Economics, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής και Επισκέπτης Καθηγητής σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα), πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εξετάσεις απόκτησης ιθαγένειας, τακτικό μέλος Δ.Σ. πολλών οργανισμών, ιδρυμάτων και οργανώσεων. Συγγραφέας πλήθους βιβλίων, άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως European Journal of Political Research, West European Politics, Journal of Political and Military Sociology, Politics, κ.α.) και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής εξωτερικής πολιτικής και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πλήθος ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων και έχει διατελέσει κριτής (referee) σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά πολιτικής επιστήμης και ευρωπαϊκών σπουδών (όπως Political Studies, Governance, Journal of European Integration, European Journal of Political Theory, West European Politics, Ethnic and Racial Studies, κ.α.)

*Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΥοuTube.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке