Yüz Felçi Sonrası Fizik Tedavi / Facial Paralysis

Описание к видео Yüz Felçi Sonrası Fizik Tedavi / Facial Paralysis

Doktorunuza ve fizyoterapistinize danışmadan bu egzersizleri uygulamayın!

Videolarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve örnek teşkil etmesi amacıyla düzenlenmiştir. Egzersizler kişiye özel planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Bizi takip edip, abone olduğunuz için teşekkür ederiz. E- fiziktedavi olarak sağlıklı günler dileriz.



00:00 Giriş
00:11 Elektirik stimilasyon uygulamaları
00:38 Klasik masaj uygulaması
01:29 PNF Uygulamaları
03:39 Ayna karşısında yapılacak egzersizler





YÜZ FELCİ (FACİAL PARALİZİ)


Beynimizden gelen hareket emrini, yüz kaslarımıza taşıyan 7. Kafa sinirinin (Yüz Siniri/Nervus Facialis) hasarı veya etkilenimi sonucu yüz kaslarımızda oluşan hareket kaybına yüz felci denir. Orta kulak iltihabı, sistemik hastalıklar, Ramsay Hunt Sendromu (Yüz sinirini tutan bir cins zona), tümörler, travmalar, ameliyatlar ve Bell Paralizisi, bu hasar ve etkilenime sebebiyet veren nedenlerdendir. Bell Paralizisine ayrı bir parantez açmak gerekir. Çünkü yüz felçlerinin %60 veya %70’lik kısmını oluşturur. Ani başlangıçlıdır. Genellikle 15 ile 40 yaşları arasında görülür. Hastada, mimik kaslarındaki etkilenime bağlı yüzün bir yana kayması, gözde yaşarma, sesleri yüksek şiddette duyma, tat bozukluğu ve ağrı gibi semptomlar gözükebilir.
Yüz felci her yaşta ve her iki cinste eşit oranda görülebilir. Kışın daha fazla ortaya çıktığı gözlemlenmekle beraber her mevsimde de görülebilir.
Vücudumuz hareket kabiliyeti için kaslarla donatılmıştır. Yüz bölgemizde de bu ince işi yapan birçok kas vardır. Yüz felci sonrasında mimik hareketlerimizden sorumlu bu kaslar kısmen veya tamamen etkilenebilir. Ağız köşelerini yana çekerek gülümsememizi sağlayan zygomaticus major ve minor kasları, kaşlarımızı çatmamızı sağlayan corrugator supercilli kası, gözlerimizi kırparken ve yoğun ışık karşısında gözlerimizi kısmamıza yardım eden Orbicularis Oculi; ayrıca kaz ayağı diye adlandırılan kırışıklıkların sorumlusu da bu kastır. Şaşırdığımızda ve dehşete kapıldığımızda kaşlarımızı yukarı kaldıran frontal kas lifleri alnımızda oluşan derin çizgileri oluşturur. Orbicularis Oris kası öperken dudaklarımızı büzmemizi sağlar. Depresor Anguli somurturken dudaklarımız aşağıya çeker. Yüz felci sonrası bu kaslar etkilenir.
Yüz felci ikiye ayrılır. Santral yüz felci (beyin ve omurilik) ve periferik yüz felci (sinir telleri). Santral yüz felcinde yüzün alt kısmındaki kaslarda kuvvet azlığı, ağzın etkilenmeyen tarafa kayması gözlenir. Periferik yüz felcinde ise yüzün yarısının tamamında kuvvet azlığı vardır. Hasta tarafta; alın çizgileri silinir, göz kapağı kapanmaz, ağız sağlam tarafa kayar, dudaklar büzülmez, kaş kalkmaz.


TEDAVİ

Tedavideki amaç; iyileşmenin hızlandırılması ve kaybedilen kas fonksiyonlarının tama yakın olmasını sağlamaktır. Ekip çalışması tedavinin seyri açısından önemlidir. Tedavi, fizik tedavi hekimi, fizyoterapist, KBB, nöroloji, psikiyatri, göz ve plastik cerrahi gibi dallar ile beraber yürütülür.

Fizyoterapist tarafından yüzün etkilenmiş tarafına, pasif, yardımlı ve yardımlı-pasif, kas egzersizleri ve PNF tekniklerinin uygulanması, kas gücünün korunması ve iyileşme seyri açısından oldukça önemlidir. Fizyoterapist gözetiminde infraruj (Yüzeyel ısıtıcı), elektrik stimulasyonu uygulanabilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке