Kale & Kokkie zien progressie bij Ajax

Описание к видео Kale & Kokkie zien progressie bij Ajax

Is er nog een pijl te trekken op de prestaties van Ajax? Ze waren kansloos tegen AZ, maar tegen FC Utrecht en Aston Villa zagen Kale & Kokkie weer progressie. Eerlijk is eerlijk: er had gisteren nóg meer in gezeten, want er stond weer een echt team. "We hebben genoten van de passie van Kaplan en Henderson."

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de achtste finale tegen Aston Villa met 0-0 gelijkgespeeld. De Amsterdammers verdienden misschien wel meer dan dat, in de Johan Cruijff Arena kwamen ze verrassend goed voor de dag.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren de verwachtingen juist laag. Aston Villa staat op dit moment vierde in de Premier League en geldt als één van de sterkste ploegen in het bekertoernooi en in Amsterdam werd er dus serieus rekening gehouden met een afstraffing.

Ajax wist dit seizoen namelijk nog maar weinig potten te breken. In geen van de Europese tien wedstrijden werd de nul gehouden; het aantal tegendoelpunten stond vlak voor de wedstrijd alweer op 18. Dat de ploeg überhaupt nog meedoet in de Conference League, mag een wonder heten: in de zogenoemde tussenronde werd het Noorse FK Bodø/Glimt vorige maand met meer geluk dan wijsheid uitgeschakeld.

Maar vanavond zag het er allemaal een stuk beter uit bij de thuisploeg, die vanaf het begin de beste kansen creëerde. Het gevaarlijkst werd Ajax na dik een half uur spelen. Toen Jorrel Hato spits Brian Brobbey diep stuurde. De spits kwam oog in oog te staan met Emi Martinez, maar schoot vanuit een lastige hoek uiteindelijk in het zijnet.

Na rust was Ajax opnieuw dichtbij de 1-0, toen Hlynsson een strakke lage voorzet van Borna Sosa binnen probeerde te glijden. Keeper Martinez redde.

Diezelfde Martinez moest in de 67ste minuut weer in actie komen voor een schot van Kenneth Taylor. De middenvelder kreeg alle ruimte om de bal, die opnieuw door Sosa werd voorgegeven, binnen te schieten, maar de inzet kon dus worden gered.

Sterker dan Villa
Ajax was daarmee een stuk dreigender dan Aston Villa, dat ook kansen kreeg, maar keeper Diant Ramaj nauwelijks kon testen. De ploeg leek in de 83e minuut verder in de problemen te komen toen verdediger Konsa zijn tweede gele (en dus een rode) kaart kreeg. Maar drie minuten later moest ook Ajax verder met tien man: ook Gooijer moest met twee keer geel van het veld.

Gescoord werd er daarna niet meer, maar beide ploegen kregen nog wel kansen. Het scheelde weinig of Villa ging er vlak voor tijd met de overwinning vandoor, maar Ahmetcan Kaplan kon een schot van Leon Bailley nog net op tijd keren.

En dus heeft Ajax nog altijd zicht op de kwartfinale. Volgende week donderdag komen beide ploegen elkaar in Birmingham opnieuw tegen.