Maken spullen je gelukkig?

Описание к видео Maken spullen je gelukkig?

Ben jij zo'n shopaholic die blij wordt van tassen vol nieuwe spullen, of die staat te juichen als de bezorger voor de deur staat met je nieuwe smartphone? Allemaal worden we blij van nieuwe spullen. Maar word je er ook echt gelukkig van? En wat moeten we nou, nu het leven door bijvoorbeeld inflatie en de energiecrisis duurder wordt en we misschien géén nieuwe dure spullen meer kunnen kopen?

In deze video legt levenslooppsycholoog Nele Jacobs (Open Universiteit) uit wat er in onze hersenen gebeurt als we dingen kopen. SPOILER ALERT: het heeft met dopamine te maken, het geluksstofje dat ons lichaam aanmaakt als we ergens blij van worden. Maar is blij hetzelfde als gelukkig? Nee. Daarvoor moet je op zoek gaan naar wat je eigen oprechte waarden en interesses zijn. Wat vind jij nou echt belangrijk? Zodra je daar méér tijd aan besteedt, zal je merken dat je eigen geluksniveau duurzaam stijgt.

Het zijn principes die voortkomen uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), die psychologen hebben ontwikkeld. Wil je weten hoe jij daar zelf ook mee aan de slag kan? Nele wijst je de weg naar meer geluk!

0:00 Alles over de band tussen shoppen en het 'geluksstofje' dopamine
1:16 Zoveel blijdschap krijg je van spullen (en zo is het weer verdwenen)
2:15 Dit kan Acceptance and Commitment Therapy voor je doen
3:08 Zoek elke dag een geluksmoment en ga die analyseren
4:11 Zo kun je meer aandacht geven aan wat je belangrijk vindt

Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►  / universiteitnl  
Twitter ►   / universiteitnl  
Facebook ►   / universiteitvannederland  

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op [email protected]

Over de Universiteit van Nederland:
We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.

Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке