Günlük / Haftalık Kiraya Veda! Airbnb Yasası (Altyazılı)

Описание к видео Günlük / Haftalık Kiraya Veda! Airbnb Yasası (Altyazılı)

İlgili Linkedin sunumu için tıklayabilirsiniz :   / urn:li:activity:7144380623112011776  

Günlük / Haftalık Kiraya Veda ! Airbnb Yasası...

Kurucu avukatımız Ahmet Burak YALÇIN videoda sizler için anlatıyor. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. ✍🏼 ⚖️

00:00 Giriş
00:11 Intro
00:30 Airbnb platformu nedir ?
02:15 Airbnb yasası (7464 sayılı Kanun) ne zaman yürürlüğe girecek?
04:53 Airbnb yasası'na aykırı olacak şekilde yapılan usulsüz kiralamaların yaptırımı ne olacak ?
08:11 Düzenlemeye dair hukuki kanaatimiz
09:50 Outro ve Diğer Videolar

Günlük, haftalık kiralamalar tarihe mi karışıyor ? Kamuoyunda Airbnb Yasası olarak bilinen yasal düzenleme, bizlere neler vadediyor ?
Kıymetli dostlar merhaba, Ben Avukat Ahmet Burak YALÇIN.
Dijital ekonominin hayatımıza dahil ettiği platformlardan biri Airbnb. Konut sahiplerinin evlerini, özellikle yabancı turistlere, ücreti mukabilinde açmasını sağlayan ve buna aracılık eden dijital bir platform. Ülkemizde de gün geçtikçe yaygınlaşan ve ülkeye döviz girişine de aracılık eden, faydalı ve pratik bir iş modeli.
Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, bu yararlı platformun mali otoriteler yönünden bir handikabı bulunmakta... Vergi kaybı...
Zira, Airbnb üzerinden yapılan kiralamaların ve ödemelerin mali otoritelerce takibi oldukça güç. Bu nedenle de, kayda değer bir vergi kaybı söz konusu. Bir diğer önemli tesiri ise, otelcilik ve konaklama sektörünü olumsu..
Bu ve benzeri nedenlerden dolayı, kamuoyunda Airbnb Yasası olarak bilinen, 7464 sayılı, "KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN", 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Kiralanan konutların, yasal düzenlemeye uygun şekilde, kısa süreli kiralanabilmesi için, bir kısım şartların bir arada bulunması gerekmekte. Bu şartları sıralayacak olursak :
1-) İlk olarak, anılan kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanların, ...
2-) İkinci olarak, Faaliyet belgesi alınabilmesinin çok önemli ve bir o kadar da zor bir koşulu var. Turizm amaçlı kiralanacak bağımsız bölümün bulunduğu binadaki, istisnasız, tüm kat maliklerinin,...
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Yönetim Planı" başlıklı, 28. maddesi uyarınca, kısa süreli kiralanacak taşınmazın bulunduğu yapının yönetim planında, kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair bir düzenleme mevcut ise, az evvel belirttiğimiz oy birliği şartı aranmaksızın, izin belgesi düzenlenebilecek.
3-) Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak. Dolayısıyla, kiraya verenler, kiracılarının kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlü olacak.
- Usulsüz Kiralamaların Yaptırımı...
Peki bu şartlar sağlanmadan kiralama yapılırsa ne olur? Kanun koyucu, faaliyet belgesi olmayanlara ağır yaptırımlar öngörmüş. Kanunda izinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi halinde uygulanacak idari yaptırımlara değinecek olursak:
1- İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100.000 Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek.
2- Verilen 15 günlük süre sonunda, izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edilmesi halinde, bu kez 500.000 Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunulabilmesi için, bir kez daha, 15 günlük süre verilecek.
2. ceza ve 15 günlük süreye rağmen izin alınmaması ve kiralamanın devamı halinde ise bu kez 1.000.000-TL ceza verilecek.
.....
6- Kanun koyucu, sözleşme yönünden yanıltıcı beyan vermeye hazırlananlara karşı da önlemini almış. "Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında da, 1.000.000 Türk lirası idari para cezası uygulanır." demiş. Burada turizm amaçlı kiralamalardan bahsedilmediği için, mali otoriteleri yanıltmaya yönelik normal konut kiralamalarında da 1.000.000-TL'lik müeyyidenin uygulanacağından söz etmek mümkün.
Arzu ederseniz, diğer idari yaptırımları da kapsayan, konuya ilişkin sunumumuza Linkedin ve Instagram hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
...
Kanaatimce, üzerinde yeterince düşünülmeden, bir an önce mali kaçakların önüne geçmek ve otelcilik lobisinin baskısını bertaraf etmek maksadı ile .. kısa süreli kiralamaları zorlaştırmanın veya daha yerinde bir ifade ile, fiili olarak yas...





























#AirbnbYasası #KısaSüreliKiralama #TurizmAmaçlıKiralama #KiralamaYasası #KiraHukuku #HukukiBilgi #MaliOtorite #VergiKaybı #Otelcilik #HukukiKanaat #KiralamaŞartları #KiralamaYaptırımı #TurizmBelgesi #YasalDüzenleme2024 #KısaSüreliKiralamaHukuku #HukukiAnaliz #HukukiGörüş #KiraSözleşmesi #HukukiBilgilendirme #GünlükKira #HaftalıkKira #KiraHakları #YasalYaptırımlar

Комментарии

Информация по комментариям в разработке