Halluks Valgus'un (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Описание к видео Halluks Valgus'un (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halluks Valgus (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Nedir?
Ayak başparmağının başladığı yerde (tarak kemiği ile parmağın başladığı eklemde) şişlik, çıkıntı oluşmasına Halluks Valgus yani başparmak çıkıntısı denir. Uzun yıllar topuklu, sivri burunlu ayakkabı giyenlerde oluşabilen hastalık özellikle kadınların %40'ında görülür.

Çıkıntı ayakkabı içinde sıkıştıkça ciltte kızarıklık ve ağrı olur. Zaman içinde cilt altındaki “bursa” denilen kesecik su toplar ve ağrı-şişlik artar, yakınmalar daha belirgin hale gelir. Uzun zaman devam eden eklemdeki kötü pozisyon kireçlenmeye neden olur. Bu aşamadan sonra yakınmalar giderek artar, ilaç ve diğer tedavi yöntemleri başarısız olur. Tedavinin kireçlenme başlamadan yapılması, ilerideki tedavi başarısını belirleyen ana faktörlerden biridir.

Halluks Valgus (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Belirtileri Nelerdir?
Hastaların hastaneye başvurma sebebi genel olarak ağrı ve istedikleri ayakkabıyı giyememek olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın erişkinlerde ve gençlerde görülen iki çeşidi bulunmaktadır. Ayak başparmak çıkıntısı kadınlarda daha sık görülmektedir.

Halluks Valgus'a yatkınlığa sebep olan çeşitli durumlar vardır. Özellikle hiperfleksibilite denilen eklemlerdeki gevşeklik durumları. Bazı ayak deformiteleri, düz tabanlık gibi deformitelerin dışında özellikle kötü ayakkabı seçimi de Halluks Valgus'a meyil oluşturmaktadır.

Halluks Valgus'un (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Evreleri Nelerdir?
Hastalığın çeşitli evreleri vardır. Bu hafif, orta ve ileri olarak hastalığın
şiddetine göre derecelendirilmektedir. Hastalığın şiddeti çekilen radyografilerdeki ölçümlere göre yapılmaktadır. Hafif dereceli hastalıklarda ameliyat dışı tedaviler daha çok uygulanmaktadır. Bunlar aktivite modifikasyonu ya da ayakkabı modifikasyonu denilen ağrıya sebep olmayan ayakkabıları seçme tarzında olabilmektedir.

Orta ve ileri şiddetteki hastalıklarda tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Hastalık bazı ayak açılarının bozulmasına neden olabilmektedir. Bunu düzeltmek için implant kullanılmaktadır. Hem kemik ameliyatını hem de yumuşak doku ameliyatını aynı anda yapmak önemlidir. Ameliyat sonrası eğer uygun bir girişim yapıldıysa hastalığın tekrar etme olasılığı oldukça azdır. Bu nedenle uygun hastaya doğru ameliyatı yapmak önemlidir.

Halluks Valgus (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Tedavisinde Ameliyat Ne Zaman Gerekir?
➡️ Cerrahi olmayan önlemlerden tatmin edici bir sonuç çıkmadığında
➡️ Günlük aktiviteleri kısıtlayan ağrıların varlığında
➡️ Başparmakta uzun süreli dinlenme, ilaçla geçmeyen şişlik ve kızarık durumunda
➡️ İkinci parmağın yönünü değiştirecek boyuttaki şekil bozukluğunda
➡️ Başparmakta sertlik, bükülme ve esneme zorluklarının yaşanmasında

Halluks Valgus (Ayak Başparmak Çıkıntısı) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Genelde dört ila altı haftalık bir dinlenme periyodu gerekmektedir. Ameliyat edilen ayağa yük verilmemektedir. Hastalar dört ila altı haftayı tamamen yatarak geçirmemektedir. Yürümeye yardımcı ve ayağa yük vermeyen özel ayakkabı ve terliklerle hastalara ayağa kalkabilmektedir. Ama bu hemen normal hayata karışacakları anlamına gelmemektedir. Yaklaşık dört ila altı haftalık bir ev istirahatinden sonra
hastalar normal hayatlarına dönebilmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Bilgehan Çatal
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi

Bilgi ve randevu için 444 70 44 I https://bit.ly/3xsPKrq

#HalluksValgus #BaşparmakÇıkıntısı #OrtopediveTravmatoloji #Medipol

Комментарии

Информация по комментариям в разработке