Berat Gecesi! Affedilmeyecek 7 İnsan! Berat Kandili Dünya Semasında Neler Olacak? Dua ve İbadetler!

Описание к видео Berat Gecesi! Affedilmeyecek 7 İnsan! Berat Kandili Dünya Semasında Neler Olacak? Dua ve İbadetler!

Berat Gecesi Yapılacak İbadetler
Berat Kandili Okunacak Dualar
Berat Gecesi Fazileti
Berat Kandili Neler Olacak
Peygamber Efendimiz (as)’ın beyanına göre; Şaban ayının on beşinci gecesini (Berat Gecesini) iyi değerlendirip tövbe eden mü'minler, Allah'ın af ve mağfireti ile günahlarından ve dolayısıyla da Cehennem'den Berat edecekler ve kurtulacaklardır.
Üç aylara ayrı bir ruh ve mâna içinde giren Peygamber Efendimiz (asm) özellikle Şaban ayına özel bir özen gösterir, başka zamanlarda görülmemiş bir derecede ibadete ve âhiret işlerine yönelirdi. Bu ayın çoğu günlerini oruçlu geçirirken, geceleri de diğer gecelerden farklı bir şekilde ihya ederdi.
İşlenen sevaplı amellerin değeri başka zamanlarda on ise, Berat Kandili'nde yirmi bindir. Meselâ başka zamanlarda okuduğumuz bir tek Kur'ân harfine on sevap veriliyorsa, bu gecede her bir harfine yirmi bin sevap verilmektedir.
Bu bakımdan bu geceyi tam bir ihlâsla çalışıp ihyasına gayret gösterebildiğimiz takdirde, Berat Kandili elli senelik bir ibadet hayatının sevabını bir gece içinde bize kazandırabilir.
Berat gecesi hakkında sahih hadîs-i şerîflerden bir-ikisi şöyledir: "Allah Teâlâ, Şaban ayının on beşinci gecesinde rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve Kelb Kabîlesi'nin koyunlarının tüyleri sayısından daha fazla sayıda insanı affeder." (İbn Mâce, İkame, 191)
Başka bir rivayete göre de Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve sabaha kadar şöyle der: Yok mu benden af dileyen, onu affedeyim. Yok mu rızık isteyen ona rızık vereyim. Yok mu bir derde müptela olan ona afiyet vereyim..” (İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm,38)
İslâm Alimlerine göre Berat Gecesi'nin için de beş özellik bulunmaktadır:
1- Her önemli işin bu gecede hikmetli bir şekilde ayrımı ve seçimi yapılır.
2- Bu gece yapılan ibadetin (kılınan namazların, okunan Kur'ân'ların, yapılan dua ve zikirlerin, tevbe ve istiğfarların), gündüzünde tutulan oruçların fazileti çok büyüktür.
3- İlâhî ihsan, feyiz ve bereketle dopdolu bir gecedir.
4- Mağfiret (bağışlanma) gecesidir.
5- Resul-i Ekrem'e şefaat hakkının tamamı (şefaat-ı taamme) bu gece verilmiştir.
Bazı hadis-i Şerifler de ise bu gece bir takım kimselerin bazı günahları sebebiyle tövbe etmezlerse affedilmeyecekleri ve Allah'ın rahmet ve sonsuz şefkatinden mahrum bırakılacakları haber verilmektedir.
İşte Peygamber Efendimiz (asm) bu gecede af dışı kalanları şu hadisleri ile bildirmektedir:
"Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kâhin, sihirbaz, müşahin (kindar), içkiye düşkün olan, ana babasını inciten ve zinaya ısrarla devam edenler müstesna."
"Allah Teâlâ Şâban'ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar." İbni Mace, İkametü's-Salât, 191
Kısaca bu gecede Rabbimizin affetmediği 7 günahkâr insan şunlardır:
1) Allâh-u Te‛âlâ’ya Ortak Koşmak
Aynı zamanda imansızlık ve kâfirlikle eş anlamda olan bu günah Allâh-u Te‛âlâ’nın kesinlikle affetmeyeceğini bildirdiği tek günahtır.
2) Kin Tutmak
Bağışlanmaya engel olan günahların başında bir Müslüman kardeşine karşı kin beslemek gelir. Bir hadiste, iki kişinin barışıncaya kadar bağışlanmalarını Rabbimizin geciktirdiğini bildirir.
3)  Zinâ
Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) kendisine en büyük günahları soran bir zâta: “Şirk ve adam öldürmekten sonra zinâyı özellikle de komşusuyla yapılan zinâ”yı belirtmiştir. (Buhârî, 8378) Bu kimseler bu gece pişman olup tövbe etmelerse affedilmeyecek ve cehennemin esâm kuyusuna atılacaklardır.
4) İçki İçmek
Bir hadiste “İçki içmeye devam eden bir kimse cennete giremeyecektir.” buyrulmaktadır. (İbn Mace, Etime, 3,no: 3376)
5) Anne-Babaya Asi olanlar
Anne-babaya isyan aslında Allaha isyan sayılmıştır. Bu kimselerde tövbe edip anne ve babasından helallik almadan affedilmeyecektir.
6) Kahinlik Yapanlar
7) Sihir Büyü Yapanlar
Bu hadîs-i şeriflerden anlaşıldığına göre; bazı günahlar herkesin affolacağı Beraat gecesi bile affolunmaya ve duaların kabulüne mânî olmaktadır.
Öyleyse insan, en büyük sermayesi olan ömür dakikalarını; özellikle böyle geceleri ganimet bilmeli. Yaşadığı her anı, tövbe etmek için verilmiş bir imkân olarak değer­lendirmelidir. Elinden gelirse gözyaşlarıyla günah kirlerini yıkamalı, günahlarla paslanmış kalp aynasını silmeli. Silmeli ki Hak tecelli etsin, o kalpte Hakk'ın cemali görünsün.
Arkadaşlar, En büyük mesele, en büyük dava Allah'ı razı etmektir. O'nun sevgisini kazanamazsak, bütün dünya dostumuz, dünya dolusu da malımız olsa faydası yok. Çünkü ka­bir, yalancılığın, sahtekârlığın, rüşvetin, torpilin sızamadığı ahiret âlemine açılan bir kapıdır. Şairin dediği gibi:
“Sanma ey hace ki senden zer ü sim isterler 
Yevme la yenfeu'de kalb-i selim  isterler.”
Arkadaşlar, Berat gecemiz mübarek olsun. Rabbim bütün günah ve kusurlarımızı affeylesin.  Amin

Комментарии

Информация по комментариям в разработке