Cum scapi de Țiuitul din Ureche în 30 de secunde

Описание к видео Cum scapi de Țiuitul din Ureche în 30 de secunde

Îți mai ȚIUIE URECHILE? Află când este țiuitul o Boală Gravă, când trebuie să mergi la medic și CUM SCAPI DE EL!
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  

Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Daciana Toma, medic de familie și vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei.

Țiuitului ăla din urechi îi zice tinitus. Sau acufene. Ca să nu te deruteze când o să auzi termenii ăștia pe parcursul videoului. Și el în sine nu este o boală, nu pune viața în pericol, dar poate fi simptomul unor diverse afecțiuni, adică mai degrabă un avertisment că la organism trebuie să fii atent, pentru că acolo se petrece ceva.

Ce îl cauzează?
Poate să fie expunerea la sunete puternice cum sunt cele produse de unele utilaje sau muzica dată la un volum la care decibelii lovesc în cohlee ca toporul în lemne, o lovitură la cap sau o comoție cerebrală, acumularea de ceară în urechi până se face de-o lumânare de botez, consumul de cofeină în exces, mai multe tipuri de medicamente precum aspirina, ibuprofenul, medicamentele pentru tensiune și antibioticele, deshidratarea, valorile mari ale tensiunii arteriale, ateroscleroza la nivelul arterelor carotidiene, etc. Tinitusul, când este asociat cu amețelile, este și un simptom al sindromului Meniere, o afecțiune a urechii interne posibil legată de fluidele de la nivelul acesteia.

Atunci când țiuitul din urechi persistă timp de câteva săptămâni, ar fi cazul să mergi la un medic ORL-ist care cel mai probabil va recomanda efectuarea unui test de auz numit audiogramă. Mai ales dacă ai peste 60-65 de ani, pentru că în aceste cazuri țiuitul din urechi este adesea asociat cu pierderea auzului. O situație particulară și grava este prezența tinitusului pulsatil. Este un zgomot ca și când îți auzi inima în urechi bătând, și poate să sugereze hipertensiune arterială, artere blocate sau accident vascular cerebral, o infecție a urechii medii sau o tumoră benignă. Nu mai încape discuție, trebuie să iei legătura cu medicul de urgență.

În rest, tinitusul poate să dispară de la sine și să nu fie asociat cu pierderea auzului, să fie ocazional (așa cum este de exemplu în cazul tulburărilor articulației temporomandibulare sau al alergiilor, deoarece congestia poate afecta inclusiv trompa lui Eustachio, sau în cazul otosclerozei, care este o creștere anormală a oaselor din interiorul urechii), dar poate fi și un tinitus prezent pe termen lung.

Țiuitul din urechi, ăla permanent, nu are leac, dar măcar există lucruri care ajută corpul să ignore zgomotul. Poți de exemplu să iei în considerare terapia cognitiv-comportamentală, învățând astfel să-ți schimbi reacția față de... deranjul provocat de tinitus; dacă ai ajuns din cauza lui la anxietate și depresie, tehnicile de respirație și relaxare musculară învățate îți vor fi de folos. Mie când îmi țipă nepoată-mea în urechi, numai o dată fac, uite-așa (exemplific).

Dacă tinitusul este însoțit și de o pierdere de auz, un aparat auditiv are efectul ăla de „cui pe cui se scoate”: va crește volumul zgomotelor externe, iar ele vor acoperi țiuitul.
Să nu uiți să mai scoți din când în când și lumânările din urechi, dar nu tu, acasă, cu bețișoare, că mai tare le îndeși, cu tot cu fitil, și nici cu - știu eu – andrele, că mai spargi și timpanul, de parcă n-aveai și-așa destule belele. Lasă-l pe medicul ORL-ist să îți extragă dopurile ca la vinul spumant, cu un instrument ceva mai performant.

Și-acum fii atent aici la o metodă prin care să reduci oarecum țiuitul din... ascultătoare: pune palmele pe urechi, cu degetele mari sprijinite ușor pe ceafă. Degetele arătător și mijlociu, de la ambele mâini, trebuie să fie unul lângă altul, chiar deasupra bazei craniului. Pune arătătorul peste mijlociu, cu mijlociul apasă pe craniu, iar cu arătătorul lovește în craniu de 40-50 de ori, ca și cum ai bate în tobă. Măi, și eu sunt curioasă să văd dacă funcționează, o să încerc cu prima ocazie când țiuitul mă... abordează.

---
Facebook:   / pacientul20  
Instagram:   / pacientul2.0  
TikTok:   / _pacientul2.0  
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  

#sanatate #tinitus #medical

Комментарии

Информация по комментариям в разработке