Când începem pregătirile pentru sezonul apicol 2025? Ce acțiuni fac profesionistii acum?

Описание к видео Când începem pregătirile pentru sezonul apicol 2025? Ce acțiuni fac profesionistii acum?

Profesionistii stiu ca luna august este momentul ideal in care trebuie sa refaca coloniile uzate in timpul sezonului.
Acuma, totul este contra cronometru.
Orice intarziere costa si nimeni nu-si permite sa plece in concediu.
Daca vrei sa sti ce fac apicultorii profesionisti in lunile august - octombrie, poti sa afli in acest material.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea
Marea majoritate a apicultorilor lasa coloniile sa isi urmeze cursul natural. Si nu-i pot critica pentru acest lucru. Este foarte bine.
Insa daca vrei sa faci performanta, nu poti lasa coloniile la inceput de an apicol sa regreseze, cand mai avem in fata cel putin doua luni in care le putem recladi.
Practic, inceputul de an apicol iti da cea mai mare sansa pentru sezonul urmator.

Pentru ca la sfarsit de martie sa poti sa pui magaziile pe stupi astfel incat acestia
sa stranga minim 5 kg de miere marfa de la pomii fructiferi in 9 din 10 ani.
la rapita sa poti forma colonii ajutatoare si sa extragi minim 20 kg miere indiferent de an
la salcam sa extragi minim 20 de kg …
este nevoie sa iernezi colonii puternice… cum nu stiam sa o facem pana cand ne-a aratat Dan Margarit cum se face. Sigur ca am fost curios si am facut si eu mai multe vizite pe continentul american unde am vazut ce inseamna cu adevarat apicultura.

1. Pentru ca sa ai in septembrie 5-6 rame cu puiet care eclozeaza in octombrie, nu ai voie sa dai jos magaziile in august … ci trebuie sa umpli cel putin un corp de ½ cu miere … din cules “sanatos” sau din sirop cu vitamine bine diluat (daca vremea e calda). Asta pentru rezerva de iernare

2. Pentru ca sa se poata stimula activitatea matcilor, coloniile trebuie sa aiba o rezerva de hrana care va fi direct proportionala cu ponta matcilor cel putin in urmatoarea luna.
In cazul in care in august asteptam luna septembrie sa vedem daca albinele isi vor face rezervele de iernare… si nu avem un cules sustinut, matcile se vor opri din ponta si vom obtine ceea ce obtin in fiecare an majoritatea apicultorilor romani.
Daca umplem cu miere un corp de ½ care e peste un cuib Dadant sau peste doua corpuri ¾, pline cu albina si continuam sa stimulam cu sirop cu vitamine si cu o turta proteica cu Ultra Bee, vom face cunostinta cu rezultatele profesionistilor.
Dar actiunea aceasta trebuia sa inceapa acum doua-trei saptamani.

3. Totusi … daca reusesti ca la sfarsit de septembrie sa ai 5-6 rame cu puiet din care sa eclozeze ultima generatie de albine prin octombrie, inseamna ca:
familiile vor intra in iarna pe 10-12 rame
devreme in ianuarie isi vor incepe ponta sub prima turta de preferat cu vitamine..
la sfarsit de martie cand infloresc pomii fructiferi, vei pune magaziile pe ei si vei strange minim 5 kg de miere marfa de pomi (cires, prun, mar, par … si alte specii) de la fiecare familie in 9 ani din 10.
La rapita va fi nevoie sa creezi coloniile ajutatoare si indiferent de cat de prost este anul, vei scoate minim 20 de kg de miere, sau vei recolta polen de la papadie, paducel si alte specii care infloresc pana la salcam.
La salcam, cu o tehnologie bine gandita, vei scoate din nou minim 20 kg daca anul este prost sau 50-60 kg daca anul este bun

Sigu ca sunt apicultori care spun ca astea sunt SFuri. Insa daca reusesti sa te imprietenesti cu un profesionist producator de miere, veti intelege ca apicultura intensiva se face la acel nivel.
In cel mai prost an, indiferent de cate familii gestionezi, vei scoate 90-100 kg de miere / familie de productie
In anii buni, vei scoate de la 150 in sus.

Daca nu scoti atata, inseamna ca:
Nu ai pregatit suficient de bine coloniile la inceputul anului apicol
Nu ai stimulat conform intrarea in noul sezon
Nu ai fost folosit o tehnologie bine pusa la punct in timpul sezonului.

In final…
Daca nu ati facut rezervele de iernare pana acuma, accelerati actiunile si observati ce se intampla.
Daca coloniile nu sunt suficient de puternice, fiind si foarte tarziu, este posibil ca efectele sa fie diluate … asa ca te sfatuiesc sa nu fortezi actiunile ca sa nu faci mai mult rau.

Eventual te poti antrena cu cateva coloni pe care sa le umpli cu rame cu miere adunate din toata stupina, sa le stimulezi cu sirop cu Beeagra si cu Turta cu Ultra Bee asa cum ti-am mai sugerat… ca sa constientizezi anumite comportamente ale albinelor, dupa care anul viitor sa incepi din timp sa pui la punct propria tehnologie, adaptata la conditiile apiculturii pe care o practici.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке