URMİYE GÖLÜNÜN ÖLÜMCÜL ETKİLERİ

Описание к видео URMİYE GÖLÜNÜN ÖLÜMCÜL ETKİLERİ

Tatlı su göllerinin ve kaynaklarının suyunun önemli miktarda azalmasının veya tamamen kuruma noktasına doğru gitmesinin insanlar ve diğer canlılar üzerinde ölümcül etkileri olabileceği bilimsel ve mantıksal olarak aklıma yatardı ama bir tuz gölünün kurumaya doğru gidişinin benzeri ölümcül etkileri olabileceği kesinlikle mantıksal olarak açıklayabileceğim bir durum değildi.. Urmiye gölü ve yakın çevresi Iran'ın önemli turistik yerlerinden biridir. Su miktarının yüzde 90 kadarını kaybeden urmiye tuz gölü üzerinde biraz araştırma yapınca, bu durumun özellikle bölgede yaşayan 7 milyondan fazla insanın ve milyonlarca diğer canlıların, hatta buraya yakın mesafede bulunan komşu ülke insanlarının ve diğer canlıların hayatında ne gibi ölümcül etkileri olduğunu öğrendim... gelin bu videoda konuyla ilgili biraz daha bilgi edinelim...

'Urmiye Gölü', Kuzey Batı İran'da, Doğu ve Batı Azerbaycan'ın iki vilayeti arasında yer alan bir göldür. Urmiye Gölü , bir zamanlar dünyanın ikinci büyük tuzlu gölü ve İran'ın en büyük gölüydü.1995 yılında Urmiye Gölü en yüksek su seviyesine ulaştı; daha sonra takip eden yirmi yılda yani 2015 e gelindiğinde, göl seviyesi 7 metreden (23 fit) fazla düşmüş ve alanının yaklaşık yüzde 90'ını kaybetmişti. Art arda yaşanan kuraklıklar, uygunsuz tarımsal su kullanımı ve gölü besleyen nehirlerde baraj inşaatıü bu düşüşe katkıda bulundu LU'nun alanı 2015 yazında yaklaşık 6000 km2 idi ve alan bakımından dünyanın 25'inci büyük gölü olabilme ünvanına sahip olabiliyordu ancak.. LU, 212 kuş türüne, 41 sürüngen türüne, 7 amfibi türüne ve İran sarı geyiği dahil 27 memeli türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu ekosistem UNESCO tarafından uluslararası koruma alanı olarak tescillenmiştir. İran Çevre Örgütü gölün büyük bir bölümünü milli park olarak tanımladı. Uydu görüntüleri incelendiğinde gölün 2015 yılında alanının %90'ini kaybettiği görülüyor.

Pek çok çevre uzmanı ve yetkili, LU'nun kurumasının yalnızca İran için değil, bölgedeki diğer ülkeler için de kaçınılmaz sonuçlara yol açabileceğine inanıyor. Havadaki tuz ve kimyasalların artması, mevsimlerin doğal zamanlamasındaki değişiklikler, tarımın azalması ve kaçınılmaz ekonomik kayıplar, LU kurumasına (LUD) bağlı kuraklığın olası sonuçları arasında yer alabilir.12 LU'nun azalan su seviyesi, su kaynaklarının azalmasına yol açacaktır. Bölgeyi ziyaret eden turist sayısı ve göl çevresinde yaşayan halkın ekonomik geliri, bazılarını göçe teşvik ediyor. İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde çeşitli hastalıkların görülme sıklığı; tarım arazilerinin verimliliğinin azalması; bölgedeki yeraltı suyunun niceliksel ve niteliksel etkileşiminin bozulması; ve kaçınılmaz ekonomik kayıplar LU'daki kuraklığın diğer sonuçları olabilir. Havadaki tuz parçacıklarının çevredeki kasaba, köy ve arazilere hareketi, bölge ovalarındaki yeraltı suyu seviyelerinin hızla azalması ve insanların göl çevresindeki köy ve kasabalardan göç etmesi, gölün mevcut durumunun diğer zorluklarıdır. Öte yandan, tıpkı Irak göllerinin ve sulak alanlarının kurumasının İran ve diğer bölgelerde ince toz olgusunu yarattığı gibi, kurumakta olan urmiye gölü de, Azerbaycan'daki göl havzasından İran'ın diğer eyaletlerine ve bölgedeki diğer ülkelere tuz tozu yayabilir. Solunum hastalıkları, artan kanser vakaları, yüksek tansiyon, göz hastalıklarının yayılması, artan cilt sorunları, psikolojik riskler ve kürtaj, bölge halkı ve diğer halklar arasında urmiye gölünün kurumakta olmasına bağlı olarak ortaya çıktığı varsayılan potansiyel risklerin sadece küçük bir kısmıdır.

Kuzey Amerika'daki birçok araştırmacı tarafından yapılan yeni bir çalışma, kuraklıkların göl havzasındaki yağışları yalnızca %5 oranında azalttığını ve iddialı ekonomik su geliştirme projeleri dahil olmak üzere, insan faktörlerinin gölü krize sokabileceğini gösteriyor. 2012 yılı itibarıyla göl havzasındaki nehirler üzerinde bulunan 200'den fazla baraj işletmeye hazır hale gelmiş veya tasarım süreci tamamlanmıştır.



Urmiye Gölü, günümüzde yıllık yağış mşktarına göre (5.200 ila 6.000 kilometrekare) arasında değişen bir alanı kapsar. Ölü Deniz gibi, sularının aşırı tuzluluğuyla dikkat çekicidir. 1967'den bu yana sulak alan koruma bölgesi statüsündedir ve İran hükümeti yaban hayatını artırmak için çaba göstermektedir.
Göl, İran'ın kuzeybatısındaki Azerbaycan bölgesinin büyük merkezi çöküntüsünün dibinde, deniz seviyesinden 4.183 fit (1.275 m) yükseklikte yer almaktadır. Havza batıda ve kuzeyde dağlarla, güneyde platolarla, doğuda ise platolar ve volkanik konilerle çevrilidir. Göl yaklaşık (140 km) uzunluğunda (40 ila 55 km) genişliğindedir ve maksimum derinliği (16 m)'dir. Güney kesiminde yaklaşık 50 küçük adadan oluşan bir küme vardır. Kıyı şeridi göl seviyesine göre değişir; Su yükseldiğinde doğu ve güneye doğru geniş tuz bataklıklarına kadar uzanır. Gölün kıyıları büyük ölçüde ıssızdır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке