Ahıska Türkleri Kimdir ( Soyu ve Kökeni Yok Edilen Türk Şehri )

Описание к видео Ahıska Türkleri Kimdir ( Soyu ve Kökeni Yok Edilen Türk Şehri )

Ahıska Türkleri kimdir? Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Orta Asya, Amerika ve sayısız ülkeye dağılmış fazla bilinmeyen Kars ve Ardahan'ın yanı başında ki bir halk olan Ahıska Türkleri Ahıska bölgesinden ve Anadolu coğrafyasından koparılmış ve binlerce km ötelere ansızın götürülmüştür. Sadece 2 saat içinde bir Türk şehri ıssızlaşmış ve bir daha eski haline dönememiştir.
Nüfusları, çeşitli çalışmalara göre, 400.000 ile 600.000 arasında değişen bir halk Ahıskalılar. Günümüzde Amerika'nın doğu sahillerinden Sibirya'nın en soğuk noktalarına kadar dağılmış olan bir Türk topluluğudur. Esasında Ahıskalılara bir Türk topluluğu demekten ziyade tıpkı Karslılar yada Ardahanlılar gibi Anadolu Türk coğrafyasının bir parçasıdır demek daha doğru ifade ile en talihsiz parçasıdır demek en doğrusudur.
Gelin Ahıskalıların tarihini ve kökenini en başından ele alalım. Ahıskalıların ilk ataları diğer bir çok Anadolaya göç eden Türk boyundan çok daha erken bir tarihte kuzeyden kafkaslar üzerinden gelmiştir.

Kuman-Kıpçaklar uzun müddet güney Ukrayna'dan Aral gölüne uzanan kuzey bozkırlarına hükmettikten sonra çevre topluluklarla mücadeleleri ve doğudan gelen karahitay akınları sonucu zayıflamaya başlarken, bir kısım kıpçak yeni topraklar aramaya başlamıştır. Bu tarihlerde kuzey kafkasya üzerinden güneye inmeye başlayan kıpçak boylarının bir kısmı Kafkas dağlarına yerleşerek günümüz Türk kökenli kuzey kafkasya halklarının ilk nüvesini oluştururken bir kısım Kıpçak ise Gürcistan Krallığının daveti ile daha güneye inerek günümüz Gürcistan'ı, Doğu Karadeniz bölgesi ve özellikle Çıldır gölü ile Ahıska bölgesi arasında ki topraklara yerleşmeye başlamıştır. Kıpçakların askeri gücü ile Gürcü Krallığı altın çağlarını yaşamaya başlarken takvimler 1118 yılını gösteriyordu bölgeye gelen bu ilk kıpçak kitlesine Eski kıpçaklar denmiştir. Hatta Gürcü Kralı 4. David, Kıpçak şeflerinden biri olan Artak'ın kızı ile evlenerek Gürcistan Kraliçesi yapmış ve Kıpçaklar Gürcü ordusunun kritik noktalarında görev almaya ordunun asıl vurucu gücü haline gelmeye başlamıştır. Kral David Kıpçak gücüne o kadar güvenmeye başlamış ve kıpçaklar'da Gürcü Krallığını kendi devletleri gibi kabullenmeye başlamıştır ki Gürcü Kralı 4 asır boyunca müslüman egemenliğinde olan Gürcülerin tarihi başkenti Tiflis'i ele geçirmeyi kafasına koymuştur. 1121 yılında Gürcü Krallığı ile Selçuklu imparatorluğu arasında yapılan Didgori Savaşında Selçuklular ağır bir yenilgiye uğrarken Tiflis ele geçirilmiştir. Kral David ve Gürcüler kıpçaklara minnettardı öyle ki barış zamanında dahi kıpçak atlıları gürcü sınırlarını koruyor hatta kıpçak atlılarının yaptıkları akınların durdurulması için çevre devletler Gürcü Kralına methiyeler düzerek aracı olmasını istiyorlardı. Uzun yıllar Gürcü Krallığında yönetime ortak olan Başkomutanlık, Defterdarlık, içişleri bakanlığı gibi görevlerde bulunan kıpçakalar ile Gürcülerin arası iktidar mücadelesi esnasında zamanla açılmaya başlar.

1230 yılından itibaren kıpçak boylarının önemli bir kısmı Gürcistan krallığından bağımsız hareket ederken bir kısım kıpçak moğol ordularına katılır. 1268 yılında ise bölgede ki ilk bağımsız kıpçak atabeyliği günümüz kars, artvin, ardahan, erzurum ve ahıska toprakları üzerinde kurulmuştur. Diğer adı çıldır atabeyliği olan bu bağımsız devlet 1479 yılında Osmanlıya tabi olurken 1578 yılında 300 yıllık hakimiyetten sonra Osmanlı tarafından ilhak edilmiştir. Fakat atabeyliğin son bulmasından sonrada bölgede ki kıpçak beyleri etkinliğini sürdürmüştür. Geçmişte Ortodoks hırisitiyan inancını kabul etmiş olan kıpçaklar zamanla islamiyeti tercih etmeye başlarlar. Bu noktada aynı coğrafyada yaşayan Karapapaklar yada terekemeler ve Türkmenlerin Ahıskalılar ve diğer bölgede ki kıpçak kökenli halktan farklı şekilde adlandırılmasının sebebi budur.

Günümüzde Kuzey Erzurum'da, Kars'da Ardahan'da ve Ahıskalıların konuştukları dilde ki bazı ses ve ağız farklılıklarının sebebi kıpçakçadan ötürüdür öyle ki bu insanların ana dili kıpçakca iken sonradan Türkçe'nin Oğuz lehçesini konuşmaya başlamışlardır.

Kıpçak atabeyliğinin simgesi olan Haç motifli Koç Kuzey Erzurum, Kars ve Ahıska bölgesinde özellikle mezar taşlarında kıpçak atabeyliğinden kalan miraslardır. Zamanla bölgede ki Bayat, Iğdır ve Afşar boylarına mensup Türkmenler ve Karapapaklar ile karışan bu kıpçaklar islamiyeti seçmiştir.

Osmanlı'nın Bilinmeyenleri Belgeselleri: https://goo.gl/V45KdI
Genetik Köken ve Soy Belgeselleri: https://goo.gl/RChUpw
Bilim ve Teknoloji Belgeselleri: https://goo.gl/XU65JQ
Unutulan Kahramanlar: https://goo.gl/na58ez
Bilinmeyen Tarih Belgeselleri:https://goo.gl/HA77Uf
Emir Timur Belgeseli: https://goo.gl/fckzff
Hayvan Belgeselleri: https://goo.gl/H04Jtd
İslamiyet Öncesi Türk Tarihi Belgeselleri: https://goo.gl/kUxN05

Doğru Tarih ve Bilim İçin Ücretsiz Abone Ol: https://goo.gl/A0e36D

Комментарии

Информация по комментариям в разработке