CEAUSESCU SI CORNELIU MANESCU LA PRAGA, CEHOSLOVACIA. CONFERINȚA DE PRESA, 15-17 august 1968

Описание к видео CEAUSESCU SI CORNELIU MANESCU LA PRAGA, CEHOSLOVACIA. CONFERINȚA DE PRESA, 15-17 august 1968

Atmosferă destinsă (râsete/glume) la conferința de presă comună cehoslovaco-română in preajma invaziei din 21 august 1968. Conferința s-a transmis, pentru prima oară, în direct la televiziunea cehoslovacă (fără cenzura de montaj), ocazie cu care Nicolae Ceaușescu a subliniat, in fața jurnaliștilor prezenți, că Tratatul de la Varșovia este valabil numai în cazul unui „atac din afară din partea unei țări imperialiste”, formulare care comunica implicit faptul că acest pact nu are aplicabilitate în interiorul Blocului Estic, ceea ce însemna lipsa de legitimitate a oricărei intervenții sovietice (interne - cu trupele URSS staționare pe teritoriul Cehoslovaciei, sau externe - trupe pătrunse)

Vizita efectuată de Nicolae Ceausescu in Cehoslovacia (15 - 17 august 1968) a reprezentat un act de solidaritate cu Aleksander Dubcek, in condițiile in care Uniunea Sovietica și membrii semnatari ai tratatului de la Varșovia (Polonia, Ungaria, Bulgaria, R.D. Germană) pregăteau intervenția militară care urma să se desfășoare peste cinci zile, împotriva unui alt stat semnatar (membru) al tratatului - Cehoslovacia.

Oficial, scopul vizitei delegației române a fost semnarea "Tratatului de prietenie și asistență mutuală" intre cele două țări, act semnificativ in contextul internațional al momentului. Ceausescu a fost însoțit la Praga de Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnăraș, Virgil Trofin, Gheorghe Stoica și Corneliu Mănescu.

ISTORIC
Alexander Dubček a preluat funcția de prim-secretar al Partidului Comunist Cehoslovac (după înlocuirea lui Novotny), la 5 ianuarie 1968, demarând un program de liberalizare accelerată, din dorința afirmată de construire a unui "socialism cu față umană" - fără renunțarea la ideile comuniste, proces cunoscut sub numele de “primăvara de la Praga” - care punea sub semnul întrebării “Doctrina Brejnev” (a suveranității limitate), fapt pe care URSS nu l-a tolerat.

În ultimele zile din iulie 1968, un grup de lideri cehoslovaci cu orientare conservatoare din PCC, în frunte cu Vasil Bilak, a adresat Uniunii Sovietice “rugămintea de a interveni în sprijinul salvării socialismului” din țara lor. Faptul a fost mai târziu folosit de către invadatori pentru justificarea intervenției. La 10 august 1968, Bilak discutase deja cu Leonid Brejnev despre o asemenea necesitate. In noaptea de 14/15 august s-a fixat și data invaziei: 20 august 1968.
La ora 0 a zilei de 21 august, trupele statelor participante la Pactul de la Varşovia (însumând 29 divizii, 7.500 tancuri și peste 1.000 avioane) au intrat în Cehoslovacia.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке