Rotterdam (NL), de klokken van de Paradijskerk

Описание к видео Rotterdam (NL), de klokken van de Paradijskerk

De klokken van de Paradijskerk worden in deze video gepresenteerd!

De kerk: Midden in de drukke straten bij de Nieuwe Binnenweg staat sinds 1910 de Oud Katholieke Kerk, maar dat is niet de eerste kerk met deze stroming. Tot in 1647 stond er een schuilkerk aan de Oppert, maar later stichtte Bernardus Hoogewerf, kapelaan aldaar een nieuwe kerkplek in zijn woonhuis - het Paradijs genaamd - als aanvulling voor de nieuwe parochianen. Gewijd werd deze kerk aan Petrus en Paulus.
In 1718 was de kerk weer te klein geworden en werd gekozen, om op de plek van een kleine kapel een nieuwe schuilkerk te bouwen, in 1723 werd zij dan ook Oud-Katholiek.
In 1907 is naar aanleiding van een inspectie gebleken dat de kerk in slechte staat is; bouwvalligheid, verzakkingen en vermolming van het hout waren aanleiding, een grote, nieuwe kerk te bouwen. Op de Nieuwe Binnenweg was hiervoor plaats. Door de tolerantie van het katholicisme kon de façade als vanzelfsprekend ingericht worden, zoals bij een kerk.
De twee markante torens met uivormige spits zijn ingericht op het barokke interieur. Dit is het enige nog bewaarde barokke interieur (bijna volledig bewaard) te Rotterdam; wonder bij wonder bleef de hele kerk van het bombardement gespaard - hierbij maken onder andere de 18e-eeuwse preekstoel, communiebank en het altaar van Alexander Dominicus Pluskens, het 17e-eeuwse doopvont, en het orgel (met kas uit 1721) uit 1858 van Christian Gottlieb Friedrich Witte.
De ramen zijn echter in 1910 gebrandschilderd door Louis Struys.

Sinds 1960 hangt er echter pas een klok in de rechter toren. Deze is genaamd naar Petrus en Paulus, de patroonheilige van deze kerk. In 1999 werden op advies van Sjoerd van Geuns en naar ontwerp van Henk Scholte drie klokken toegevoegd. Eijsbouts te Asten voerde het werk uit. Dankzij de rechte luidassen voor de nieuwe klokken komen deze klokken goed tot zijn recht en valt de steriele klank van de klokken niet op. Ook dankzij een geweldige akoestiek kan de samensmelting van het totale gelui erg gewaardeerd worden. Helaas domineert de grote klok door de ophanging, maar alsnog zijn de drie kleine klokken hoorbaar.
Leuk te vermelden is, is dat de klokken, ondanks dat ze modern zijn, met de hand geluid worden. Kerkbezoekers kunnen voor de mis en na afloop altijd meeluiden.

Opname: Eerste Paasdag, ca. 12:15. Het betreft de luiding na afloop van de H. Mis van 11:00.
De klokkenstoel is helaas niet 'filmvriendelijk' ingericht, waardoor er alleen van de zijkant gefilmd kon worden.
- Op de laatste 70 seconden klinkt de opname van Ralph, doordat mijn microfoon onverwachts stopte met opnemen. De touwen zijn hier wat duidelijker hoorbaar omdat zijn microfoon een etage lager geplaatst is. -

Bronnen: Wikipedia; Folder "Paradijskerk Rotterdam"; mededeling Sjoerd van Geuns.

Met dank aan Ralph voor het meekomen, de assistentie en het gebruiken van zijn opname, aan koster Michael van den Bergh veel dank voor het vriendelijke onthaal, de koffie achteraf en de toestemming voor publicatie!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке